Škola vaření, Strana 4

Poznejte sílu sezónních potravin

Chtěli byste jíst zdravé a kvalitní potraviny? Zkuste se zaměřit na sezónní ovoce a zeleninu. Sezónní stravování je pro naše tělo přirozené a zajistí mu dostatek živin, které v daném období potřebuje. Máme pro vás několik důvodů, proč se toto stravování vyplatí. Proč se vytrácí sezónní stravování? ...

Výhody, které vývary přináší

Každý z nás občas potřebuje zahřát na těle i na duši. V takových chvílích je čas na něco, co nás posílí a povzbudí. Tím něčím může být například kvalitní vývar z kostí. Pojďte se s námi podívat na to, jaké výhody nám přináší. Vývar je tekutina obsahující především vařené kosti a maso. K přípravě ...

Co jste o našich vývarech nevěděli

Vaření je především o rozmanitých chutích, které vašemu jídlu dodávají použité ingredience. Při dochucování jídel je nutné dbát na to, abychom podpořili jejich charakteristickou chuť, nikoliv je pouze dochutili něčím obyčejným. Naše vývary takové rozhodně nejsou. A jaké tedy jsou? Na to se s námi po...

Sušené houby - poklad české kuchyně

Houby jsme si oblíbili hlavně díky jejich osobité chuti a vůni. Zpestřují nám jídelníček, jelikož se dají konzumovat na mnoho různých způsobů. Samostatně jako smaženice nebo jsou součástí různých pokrmů a kulinářských lahůdek. Pro naše tělo jsou navíc velmi prospěšné, a proto je dobré mít v zásobě h...

Jak zachránit příliš sladké jídlo?

Už se vám při vaření polévky, omáčky nebo dušeného masa stalo, že po ochutnání bylo jídlo příliš sladké? Nehody s kořením jsou v kuchyni jedny z nejčastějších a stávají se i těm nejlepším kuchařům. V následujícím článku vám poradíme, jak jídlo vyvážit, aby nebylo tak sladké. Kuchařům a kuchařkám ...

Koření a jeho využití v kuchyni

Koření světu vládne. Alespoň světu jídla a pochutin určitě. Koření, stejně jako potravin, máme vskutku mnoho druhů, ale ne každé koření se hodí ke každé potravině. Pojďme si společně ukázat, co se hodí k čemu. Maso Začněme u masa. Hovězí, vepřové, mleté, jehněčí, telecí a zvěřina - které bylinky...

Jak používat, skladovat a vařit dehydratovanou zeleninu

Někdo může tvrdit, že neexistuje nic, co by mohlo skutečně nahradit čerstvou zeleninu a její chuť a všechny ty nesčetné zdraví prospěšné vitamíny, které v sobě v bohatém množství obsahuje. Ale jelikož dnešní doba je doba uspěchaná, ne vždy bývá čas zeleninu pořídit, dopravit domů, umýt, krájet, tepe...

Jak vařit s česnekem

Kdo by nemiloval česnek? Bezpochyby patří k nejoblíbenějším a chuťově nejpronikavějším ingrediencím v kuchyních celého širého světa. Lidstvo ho pěstuje a používá k dochucování všemožných druhů pokrmů již několik století, ne-li tisíciletí. V kuchyni každého správného kuchaře či kuchařky česnek urč...

Jak udržet koření čerstvé

Koření není zrovna pochutina, která by se mohla zkazit, ale často se stává, že tokem času ztratí něco ze své krásně pronikavé chuti. Mleté koření vydrží čerstvé při správných podmínkách skladování 2 až 3 roky, zrna jako koriandr, pepř, muškátový oříšek nebo skořicové tyčinky dokonce až 5 let. V dneš...

Koření měsíce: chilli

Všichni ví, že chilli papričky pálí, ale napadlo vás někdy proč vlastně? Na vině je látka kapsaicin, která je pro člověka i každé zvíře značně dráždivá. Pocitu nesnesitelného pálení se po unáhleném pozření překvapivě nezbavíte tak, jak by selský rozum kázal, vodou, ale potravinami, které jsou bohaté...