Škola vaření

Léčivé houby: jak nám pomáhají a s čím je připravit?

Blahodárné účinky hub si uvědomovali už před 30 tisíci lety naši předkové. Staří Římané je často zařazovali do svého jídelníčku a vyráběli z nich různá léčiva. I když vás možná odradí jejich slizký povrch nebo neradi ztrácíte čas hledáním hub v lese, některé si naši pozornost jistě zaslouží. Svými z...

Grilovaná zelenina: Po které sáhnout a jak ji vyšperkovat do dokonalosti?

Grilované maso je klasika, ale co takhle grilovaná zelenina? Spousta strávníků nad ní ohrnuje nos. Ale to je chyba. Protože i zelenina může být vynikající. Ale stejně jako maso, i ona potřebuje trochu lásky. Přečtěte si, po jaké zelenině na grilování sáhnout a jak ji co nejlépe ochutit. Uvidíte, že ...

Typické suroviny italské kuchyně

O italské kuchyni se říká, že je jednou z nejlepších kuchyní světa. Není tedy divu, že řada italských delikates zapustila kořeny po celém světě, kde se stávají tak samozřejmým pokrmem, až se zapomíná na jejich pravý původ. I u nás v Česku si rádi pochutnáme na pizze, těstovinách, rizotu nebo třeba t...

Jarní potraviny, které vám dodají vzpruhu

Jarní paprsky pomalu přináší příslib slunného léta, vše klíčí, roste a zelená se. A byla by škoda nevyužít toho na talíři! I když v supermarketech najdeme celoročně tu samou nabídku, sezónní potraviny jsou pro naše tělo mnohem přirozenější, protože obsahují právě ty živiny, které v tomto období potř...

Jak vařit zdravěji a stále chutně

Trápíte se každoročně dietou, která v lepším případě nikam nevede, v tom horším po ní ještě více přiberete? Zapomeňte jednou provždy na novoroční nesmyslné omezování a změňte jídelníček tak, aby byl dlouhodobě udržitelný. Sepsali jsme pro vás čtyři jednoduché kroky, díky kterým bude vaše vaření zdra...

Vánoční pečení ze špaldové mouky

Netřeba si nic nalhávat, tradiční Vánoce rozhodně nejsou dietní. Ochutnávání cukroví je příjemnou povinností, která vás čeká doma i na návštěvě. Správný štědrovečerní stůl se neobejde bez čerstvé vánočky. A co by to bylo za Vánoce, kdyby domem stále nevoněly medové perníčky.Kromě příjemné vánoční ná...

Jak nejlépe zpracovat houby

Plný košík hub – ať už proutěný, nebo nákupní – představuje mnoho radostí i starostí. Čerstvé houby jsou sice lahodné, ale nepříliš trvanlivé. Pokud se jich tedy nechcete nepříjemně přejíst, ani je zbytečně vyhodit, nesmíte zapomenout na jejich správné zpracování a uskladnění. Koneckonců ani jedlé h...

Podzimní potraviny pro naše zdraví

Sluneční svit slábne a teploty klesají, to je známkou nastupujícího podzimu. Našemu zdraví tyhle změny příliš neprospívají, a proto je čas na posílení imunity. S tím nám mohou pomoci zdravé podzimní potraviny plné vitamínů a živin. A jaké to jsou? To se dozvíte dále v článku. Ovoce a zelenina obs...

Proč jsou polévky prospěšné pro náš organismus

Polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lunt. To už věděly a říkávaly naše babičky. Polévky jsou totiž energeticky velmi vydatné, byly vždy snadno dostupné a levné. A víte, proč ještě jsou tak prospěšné pro náš organismus? Čtěte dále a dozvíte se více. Polévky v historii Naši předkové si polévku dop...

Jak a co vařit či opékat na ohni

Léto je v plném proudu a s ním také dovolené a výlety. K těm neodmyslitelně patří kempování a hlavně vaření či opékání v přírodě. Sice to není žádná věda, my jsme si pro vás však připravili rady a tipy na to, jak a co vařit či opékat na ohni. V čem donést potraviny V horkém létě je občas velmi o...