Škola vaření

Jak skladovat bylinky a koření?

Každý z nás má doma jistě alespoň několik druhů oblíbeného koření či bylinek. Nezáleží na tom, kolik času v kuchyni strávíte a jestli je vaření vaší vášní či jen krátkou činností pro připravení jídla. Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli skladujete vaše bylinky a koření správně? Všichni chceme, a...

Koření pěti vůní

Koření pěti vůní je tradiční čínská směs, jejíž původ je zahalen tajemstvím. Ostatně, jak tomu v Číně bývá v mnoha případech. Legendy a tajemství jsou nedílnou součástí této rozmanité a nádherné kultury. Jedná se o nejznámější čínskou směs, která kombinuje koření v souladu s filozofií rovnováhy jin ...

Dokonalá grilovačka – 10+1 tip pro mistry grilu

Zahradní grilovačka, to nejsou jen různá grilovací koření a marinády, mastné pusy, těžká břicha, a hlavně co nejvíc masa. U grilování se sejde celá rodina či naši přátelé, a tak jde hlavně o čas strávený s našimi blízkými u dobrého jídla, připraveného chutně a snad i zdravě. Pokud s grilováním teprv...

Kouzlo medvědího česneku

Medvědí česnek je neodmyslitelně hitem jarních receptů. Jeho využití je rozmanité, od kuchyně až po medicínu. Zpracovat můžete jak čerstvé lístky, tak i medvědí česnek sušený. Už naši předkové si dobře uvědomovali pozitivní účinky tohoto zeleného zázraku a nejenom oni!HistorieTato bylinka získala jm...

Jak používat bylinky?

Doma v kuchyni je máme připravené všichni. Ale jak bylinky správně kombinovat, abychom jejich chuťový potenciál využili v jídle na maximum? Nemusí to být tak lehké, jak se na první pohled zdá. I obyčejné bylinky totiž mohou být kamenem úrazu výsledného pokrmu. Navíc to, jak s nimi zacházíte, prozrad...

Jak na jemného vánočního kapra bez kostí

K tradičním Vánocům neodmyslitelně patří smažený kapr a bramborový salát. Pokud se ale nechcete před rozbalováním dárků vydat na archeologický průzkum kůstek a libujete si v jemném masu, nejspíše jste si už nejednou povzdechli nad postní volbou našich předků. Ale nebojte. Letos scenérie chvátání na ...

Pravá česká zabijačka aneb jitrnice, jelita

Pravá česká zabijačka je událost, na kterou se může těšit každý. Snad tedy kromě chudáka pašíka, který položí svůj život na řeznických hácích. Život ve městě nám bohužel moc neumožňuje chov hospodářských zvířat, a opravdovou zabijačku už spousta dětí ani nezažije. O to spíš, že veřejné zabijačky jso...

Léčivé houby: jak nám pomáhají a s čím je připravit?

Blahodárné účinky hub si uvědomovali už před 30 tisíci lety naši předkové. Staří Římané je často zařazovali do svého jídelníčku a vyráběli z nich různá léčiva. I když vás možná odradí jejich slizký povrch nebo neradi ztrácíte čas hledáním hub v lese, některé si naši pozornost jistě zaslouží. Svými z...

Grilovaná zelenina: Po které sáhnout a jak ji vyšperkovat do dokonalosti?

Grilované maso je klasika, ale co takhle grilovaná zelenina? Spousta strávníků nad ní ohrnuje nos. Ale to je chyba. Protože i zelenina může být vynikající. Ale stejně jako maso, i ona potřebuje trochu lásky. Přečtěte si, po jaké zelenině na grilování sáhnout a jak ji co nejlépe ochutit. Uvidíte, že ...

Typické suroviny italské kuchyně

O italské kuchyni se říká, že je jednou z nejlepších kuchyní světa. Není tedy divu, že řada italských delikates zapustila kořeny po celém světě, kde se stávají tak samozřejmým pokrmem, až se zapomíná na jejich pravý původ. I u nás v Česku si rádi pochutnáme na pizze, těstovinách, rizotu nebo třeba t...