Škola vaření, Strana 2

Jak používat bylinky?

Doma v kuchyni je máme připravené všichni. Ale jak bylinky správně kombinovat, abychom jejich chuťový potenciál využili v jídle na maximum? Nemusí to být tak lehké, jak se na první pohled zdá. I obyčejné bylinky totiž mohou být kamenem úrazu výsledného pokrmu. Navíc to, jak s nimi zacházíte, prozrad...

Jak na jemného vánočního kapra bez kostí

K tradičním Vánocům neodmyslitelně patří smažený kapr a bramborový salát. Pokud se ale nechcete před rozbalováním dárků vydat na archeologický průzkum kůstek a libujete si v jemném masu, nejspíše jste si už nejednou povzdechli nad postní volbou našich předků. Ale nebojte. Letos scenérie chvátání na ...

Pravá česká zabijačka aneb jitrnice, jelita

Pravá česká zabijačka je událost, na kterou se může těšit každý. Snad tedy kromě chudáka pašíka, který položí svůj život na řeznických hácích. Život ve městě nám bohužel moc neumožňuje chov hospodářských zvířat, a opravdovou zabijačku už spousta dětí ani nezažije. O to spíš, že veřejné zabijačky jso...

Léčivé houby: jak nám pomáhají a s čím je připravit?

Blahodárné účinky hub si uvědomovali už před 30 tisíci lety naši předkové. Staří Římané je často zařazovali do svého jídelníčku a vyráběli z nich různá léčiva. I když vás možná odradí jejich slizký povrch nebo neradi ztrácíte čas hledáním hub v lese, některé si naši pozornost jistě zaslouží. Svými z...

Grilovaná zelenina: Po které sáhnout a jak ji vyšperkovat do dokonalosti?

Grilované maso je klasika, ale co takhle grilovaná zelenina? Spousta strávníků nad ní ohrnuje nos. Ale to je chyba. Protože i zelenina může být vynikající. Ale stejně jako maso, i ona potřebuje trochu lásky. Přečtěte si, po jaké zelenině na grilování sáhnout a jak ji co nejlépe ochutit. Uvidíte, že ...

Typické suroviny italské kuchyně

O italské kuchyni se říká, že je jednou z nejlepších kuchyní světa. Není tedy divu, že řada italských delikates zapustila kořeny po celém světě, kde se stávají tak samozřejmým pokrmem, až se zapomíná na jejich pravý původ. I u nás v Česku si rádi pochutnáme na pizze, těstovinách, rizotu nebo třeba t...

Jarní potraviny, které vám dodají vzpruhu

Jarní paprsky pomalu přináší příslib slunného léta, vše klíčí, roste a zelená se. A byla by škoda nevyužít toho na talíři! I když v supermarketech najdeme celoročně tu samou nabídku, sezónní potraviny jsou pro naše tělo mnohem přirozenější, protože obsahují právě ty živiny, které v tomto období potř...

Jak vařit zdravěji a stále chutně

Trápíte se každoročně dietou, která v lepším případě nikam nevede, v tom horším po ní ještě více přiberete? Zapomeňte jednou provždy na novoroční nesmyslné omezování a změňte jídelníček tak, aby byl dlouhodobě udržitelný. Sepsali jsme pro vás čtyři jednoduché kroky, díky kterým bude vaše vaření zdra...

Vánoční pečení ze špaldové mouky

Netřeba si nic nalhávat, tradiční Vánoce rozhodně nejsou dietní. Ochutnávání cukroví je příjemnou povinností, která vás čeká doma i na návštěvě. Správný štědrovečerní stůl se neobejde bez čerstvé vánočky. A co by to bylo za Vánoce, kdyby domem stále nevoněly medové perníčky.Kromě příjemné vánoční ná...

Jak nejlépe zpracovat houby

Plný košík hub – ať už proutěný, nebo nákupní – představuje mnoho radostí i starostí. Čerstvé houby jsou sice lahodné, ale nepříliš trvanlivé. Pokud se jich tedy nechcete nepříjemně přejíst, ani je zbytečně vyhodit, nesmíte zapomenout na jejich správné zpracování a uskladnění. Koneckonců ani jedlé h...