Koření pěti vůní

Koření pěti vůní je tradiční čínská směs, jejíž původ je zahalen tajemstvím. Ostatně, jak tomu v Číně bývá v mnoha případech. Legendy a tajemství jsou nedílnou součástí této rozmanité a nádherné kultury. Jedná se o nejznámější čínskou směs, která kombinuje koření v souladu s filozofií rovnováhy jin a jang. Traduje se, že vznik směsi sahá až do 4. století před naším letopočtem. Tehdy se skupina čínských učenců snažila najít rovnováhu mezi pěti základními chutěmi - sladkou, slanou, kyselou, hořkou a kořeněnou. Těchto pět chutí rovněž odkazuje na pět základních elementů - země, vzduch, voda, oheň, dřevo a kov.

Číslo pět je v čínské kultuře spojováno nejen s elementy, ale také barvami. Ve staré Číně bylo toto číslo navíc spojováno se samotným císařem. Je tedy jasné, že směs koření se bude skládat z pěti prvků. A jaké to vlastně jsou?

koreni-peti-vuni_1


Základem pro koření pěti vůní je skořicebadyán, hřebíček, fenykl a sečuánský pepř. Můžeme se však setkat i s variantami, do kterých je navíc přidán zázvor, kardamom či muškátový oříšek. A tím ještě nekončíme. Mezi další koření, které se mohou přidat do směsi patří například kurkuma, lékořice či kůra mandarinky.

A jaké chutě vlastně můžete od této směsi očekávat? Pojďme se podívat na jednotlivé ingredience:koreni-peti-vuni_4

  • Skořice je sladká, ale na rozdíl od cukru má kořeněný podtón. V některých receptech s pěti kořeními se používá čínská skořice nebo kasie, která je blízkou příbuznou pravé skořice, ale má ostřejší chuť.

  • Sečuánský pepř není pepř, ale červenohnědá bobule, která pochází z keře jasanu ztepilého. Má skutečně jedinečnou chuť. Prvním pocitem z tohoto aromatického koření je pepřová, pálivá chuť, která rychle otupí jazyk. Brzy se objeví náznaky anýzu a zázvoru, které postupně nabývají kyselé, slané a pálivé chuti.

  • Mletý hřebíček má štiplavou, nasládlou chuť.

  • Hvězdicový anýz (badyán) má chuť podobnou lékořici s hořčejším podtónem.

  • Fenykl je podobný anýzu, ale sladší a méně štiplavý, bez výraznější chuti lékořice.


Prášek složený z pěti koření přináší do čínské kuchyně komplexní směs chutí a používá se zejména při takzvaném „red cooking technique” (technika červeného vaření). O co se vlastně jedná? Tato technika spočívá ve vaření surovin - vepřového a jiného masa, kuřecího masa, tofu, vajec a zeleniny ve světlé a tmavé sojové omáčce, víně, cukru a koření, jako je badyán a zrnka sečuánského pepře, což vede k získání červenohnědé barvy a jedinečné bohaté, karamelizované chuti.

Pokud vás toto koření zaujalo, můžete si ho připravit také doma. Není to nic složitého. Je vhodné začít s rovnovážnou variantou, protože poměry složek nejsou přesně dány. Začněte tedy přiměřeně, od každého koření stejný poměr. Postupně můžete přidávat jednotlivé druhy dle vaší chuti. Směs připravte z celého koření, které napřed opražíte na pánvi a necháte vychladnout. Následně vše namelete, ale pozor! Koření je velmi tvrdé, takže jej melte v mlýnku s ocelovým mechanismem, aby místo radosti z nové směsi nebyly jen oči pro pláč. Jakmile budete mít směs namletou, je vhodné ji celou prosít v sítu, abyste se zbavili větších kousků.
koreni-peti-vuni_3
Koření pěti vůní lze použít v receptech na červenou kuchyni a k tučným masům, jako je kuřecí, kachní, vepřové maso a mořské plody, nebo se přidává do obalování smažených jídel. Najít ho můžete také v receptech na kantonskou pečenou kachnu či na dušené hovězí maso. Zároveň se používá jako marináda na vietnamské pečené kuře. Zkuste také smíchat čajovou lžičku s trochou oleje a octa a použít ji k potírání steaku nebo vepřového masa při grilování. Občas se setkáte také s přidáním prášku z pěti koření do omáček.

Na Havaji se v některých restauracích dává na stůl každého zákazníka směs soli s tímto kořením. Kořeněnou sůl lze snadno vyrobit opražením obyčejné soli s práškem z pěti koření na suché pánvi při nízké teplotě, dokud se koření a sůl dobře nepromísí.

Na závěr můžeme dodat, že tato kombinace koření dodá vašemu pokrmu jedinečnou chuť a nevšední zážitek. Pusťte se směle do prozkoumávání orientální kuchyně. Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení