Jak zachránit příliš sladké jídlo?

Už se vám při vaření polévky, omáčky nebo dušeného masa stalo, že po ochutnání bylo jídlo příliš sladké? Nehody s kořením jsou v kuchyni jedny z nejčastějších a stávají se i těm nejlepším kuchařům. V následujícím článku vám poradíme, jak jídlo vyvážit, aby nebylo tak sladké.

prilis_sladke_jidlo-03

Kuchařům a kuchařkám se občas stane, že do jídla přidají příliš mnoho cukru nebo nesprávnou sladkou ingredienci (například použijí kondenzované mléko místo odpařeného mléka).

Cukr z jídla bohužel odstranit nelze. Ani s žádnou další přísadou sladká chuť úplně nezmizí, ale můžete se ji pokusit vyvážit.

Vyvážení jídla

Pokud je vaše jídlo příliš sladké, zkuste jej vyvážit přidáním kyselých, hořkých nebo kořeněných ingrediencí. Slaným přísadám se naopak vyhněte. Sladkost jídla by ještě zvýšily.


Kyselé přísady

Nejpoužívanější kyselou ingrediencí, která by vám mohla pomoci vyvážit sladké jídlo, je citronová šťáva. Fungovat by mohla také šťáva z limetky. Pomerančovou šťávu nepoužívejte vůbec, stejně jako některé druhy octa (například ocet balsamico). Vhodný je vinný ocet bílý i červený a jablečný ocet.


Hořké přísadyprilis_sladke_jidlo-05

Existuje mnoho přísad, které jsou hořké. Je však obtížné přidat do jídla čistou hořkost bez dalších nežádoucích ingrediencí, jako jsou lístky rukoly apod. Řešením tedy může být neslazený kakaový prášek. Do dvou litrů omáčky přidejte nejprve jednu čajovou lžičku kakaového prášku a podle chuti dávku zvyšujte. Buďte však opatrní, jinak bude omáčka chutnat čokoládově.


Pálivé přísady

Sladké jídlo můžete vylepšit také pomocí pálivé omáčky, chilli papriček nebo sušeného chilli. S pálivým kořením to však nepřežeňte. Přidělali byste si další práci.


Do původního jídla přidejte ingredience

Pokud výše popsaná taktika nefungovala, budete se muset rozhodnout, zda jídlo zředit nebo vyhodit.


Zdvojnásobte přísady

Do jídla jednoduše přidejte více hlavní složky. Například, pokud připravujete rajčatovou omáčku na špagety a v receptu jsou napsány dvě plechovky rajčat, přidejte další dvě. Možná bude potřeba omáčku ještě okořenit, ale rozhodně nepřidávejte cukr. Přidáním rajčat se vám jeho množství podařilo o polovinu snížit. Máte teď omáčky zbytečně hodně? Můžete ji bez problému zamrazit.


Polovinu jídla dejte pryč

Tento krok nelze provést ve všech fázích vaření. Budeme se držet předchozího příkladu. Odeberte tedy polovinu omáčky a přidejte jednu plechovku rajčat. Sladkost jste snížili na polovinu, ale máte stále stejný objem omáčky.


S vařením začněte znova

Začít znova určitě není první volba žádné hospodyňky. Někdy se však jídlo zachránit prostě nedá. Pokud předchozí triky nefungovaly, bude možná lepší začít s vařením odznova. Poučte se ze svých chyb a hurá na to!


Tipy:

To, že jste pokrm přesladili, vůbec nemusí být vaše chyba. Recepty bývají nepřesné a pocit, že je jídlo přeslazené, může být jen subjektivní. Záleží na chuti každého z nás.

Z toho tedy plyne, že je potřeba jídlo při vaření neustále ochutnávat a ingredience přidávat postupně. Například, pokud jsou v receptu napsány dva hrnky cukru, přidejte nejprve jeden a zbytek postupně. Totéž platí o koření a soli. Jakmile tyto výrazné přísady přidáte do jídla, ven už je nedostanete.