Koření a jeho využití v kuchyni

Koření světu vládne. Alespoň světu jídla a pochutin určitě. Koření, stejně jako potravin, máme vskutku mnoho druhů, ale ne každé koření se hodí ke každé potravině. Pojďme si společně ukázat, co se hodí k čemu.

koreni_vyuziti-03



Maso

Začněme u masa. Hovězí, vepřové, mleté, jehněčí, telecí a zvěřina - které bylinky použít a které zase raději vynechat?

kolecka_masoTřeba u hovězího se použité koření liší ještě v závislosti na tom, zdali maso pečeme či vaříme. Pokud jsme se rozhodli hovězí maso vařit, nejlépe nám poslouží bazalka, hořčice, křen, muškátový oříšek nebo pepř.
Pečené hovězí maso zase nejlépe dochutíme bobkovým listem, česnekem, chilli, mateřídouškou, mletou červenou paprikou, pepřem nebo rozmarýnem.

K vepřovému můžeme doporučit česnek, kari, kmín, majoránku, oregáno nebo třeba i zázvor.

Mletému masu dodáme největší říz, když použijeme kari, mateřídoušku, muškátový květ, šalvěj nebo zázvor.

U jehněčího můžeme klidně zvolit například chilli, libeček, oregáno, pažitku, rozmarýn, saturejku, šalvěj nebo tymián.

Telecí vynikne díky bílému pepři, cibulce, česneku, kari, muškátovému květu, rozmarýnu nebo šalvěji.

Na zvěřinu se hodí bobkový list, estragon, jalovec, majoránka, nové koření, oregano, rozmarýn, saturejka, šalvěj nebo tymián.



Ryby a mořské plodykolecky_ryby

U ryb a mořských plodů můžeme volit hned z několika druhů koření. Dobrý je kupříkladu anýz, bazalka, česnek, fenykl, kajenský pepř, kopr, majoránka, pažitka, rozmarýn, šafrán či šalvěj.


kolecka_houby
Houby

Přesuňme se do říše hub. Jak je nejlépe dochutit? Bílý, zelený nebo černý pepř je klasika. Dále se k nim hodí například drcený kmín, koriandr, rozmarýn nebo zelená petrželka.

 

Koláčekolecka_sladke

A máme tu koláče. Na ty a možná i na všechno ostatní sladké je nejlepší anýz, citronová kůra, fenykl, kardamom, muškátový oříšek, pomerančová kůra, rozmarýn, skořice nebo zázvor.

kolecka_brambory
Brambory

Na brambory doporučujeme bazalku, kmín, kopr, koriandr, majoránku, pažitku, pelyněk, pepř, petržel, šafrán, šalvěj a tymián.

 

 

Ovocekolecka_ovoce

I ovoce můžeme dochutit různým kořením. Jakým? Třeba anýzem, hřebíčkem, kardamomem, koriandrem, mátou, skořicí nebo zázvorem.

kolecka_polevky
Polévky

U polévek uděláme dobře, když zvolíme například bazalku, bobkový list, česnek, chilli, fenykl, kmín, kopr, majoránku, pažitku, pepř, rozmarýn, šalvěj či tymián.

 

Sýrykolecka_syry

Sýrům dodáme šmrnc za použití bazalky, citronové kůry, česneku, chilli, hořčice, kmínu, koriandru, majoránky, máty, muškátového oříšku, papriky, pelyňku, pepře, šalvěje nebo tymiánu.


kolecka_omacky
Omáčky

Co do omáček? Stačí špetka bazalky, špetka česneku, špetka křenu nebo muškátového květu.

 

 

Fazolekolecka_fazole

Poslední potravinou, kterou si zde uvedeme, jsou fazole. Co se k nim hodí za koření? Inu kupříkladu chilli, kajenský pepř, pepř, petržel, římský kmín, šalvěj nebo tymián.

 

A co vy? Používáte při experimentování v kuchyni ještě nějaké další neobvyklé druhy koření?