Jak používat, skladovat a vařit dehydratovanou zeleninu

dehydratovana_zelenina-03


Někdo může tvrdit, že neexistuje nic, co by mohlo skutečně nahradit čerstvou zeleninu a její chuť a všechny ty nesčetné zdraví prospěšné vitamíny, které v sobě v bohatém množství obsahuje. Ale jelikož dnešní doba je doba uspěchaná, ne vždy bývá čas zeleninu pořídit, dopravit domů, umýt, krájet, tepelně zpracovat a teprve až potom ji možná i sníst.
Zároveň bychom ale neměli zapomínat ani na své zdraví. Zelenina patří možná k tomu nejzdravějšímu, co svému organismu můžeme dopřát.
Pro všechny ty, co jednoduše nestíhají, nebo pro další případy, kdy čerstvá zelenina prostě není po ruce, tu máme vynález zeleniny sušené.
Dehydratovaná zelenina není vůbec náročná na prostory, co se týče skladování, a oproti čerstvé zelenině vám vydrží měsíce a měsíce.dehydratovana_zelenina_obr-05

Než se pustíte do vaření s pomocí sušené zeleniny, vezměte na vědomí, že je radno ji před samotným vařením namočit na nějakou chvíli do studené vody. Čas se liší v závislosti na velikosti dehydratovaných plátků nebo kostiček.

Struktura sušené zeleniny je oproti zelenině normální měkčí. Díky tomu není moc vhodná jako příloha sama o sobě, ale skvěle se hodí třeba do masa, polévek nebo těstovin.

Že dehydratovaná zelenina vydrží o mnoho déle než čerstvá, už jsme si řekli. Je dokonce víc odolnější než zelenina v konzervě nebo zelenina mražená. Stále ale nic nezkazíte tím, když budete sušenou zeleninu skladovat tak, jak se správně sluší a patří. Nejlépe uděláte, když budete sušenou zeleninu skladovat v uzavřených a neprodyšných skleničkách nebo vzduchotěsných plastových sáčcích. Zabráníte tak vniknutí nežádoucí vlhkosti a vzduchu.

Dehydratovanou zeleninu si s sebou můžete velmi snadno vzít i na různé výlety, dobrodružství, dovolené nebo prostě třeba jen na chalupu. V zavazadle vám moc místa nezabere a nepřijdete zároveň ani o svou pravidelnou dávku vitamínů.