Poznejte sílu sezónních potravin

Chtěli byste jíst zdravé a kvalitní potraviny? Zkuste se zaměřit na sezónní ovoce a zeleninu. Sezónní stravování je pro naše tělo přirozené a zajistí mu dostatek živin, které v daném období potřebuje. Máme pro vás několik důvodů, proč se toto stravování vyplatí.Sezónní ovoce a zelenina



Proč se vytrácí sezónní stravování?

Kdysi bylo sezónní stravování naprosto přirozené. Neexistovaly totiž účinné prostředky ke konzervaci a skladování po dobu několika měsíců bylo u mnoha potravin nemožné. Lidé konzumovali převážně to, co právě rostlo na poli, na zahradě či v lese.

Dnes si díky možnostem distribuce potravin po celém světě můžeme dopřát třeba švestky v zimě, jahody na podzim nebo různé exotické plodiny, které bychom v našich zeměpisných šířkách nedokázali vypěstovat. A právě proto, že máme možnost koupit si potraviny i v době, v níž přirozeně nerostou, se vytrácí potřeba sezónního stravování.


Proč bychom měli jíst sezónní potraviny?Sezónní ovoce a zelenina

Sezónní potraviny bychom měli jíst především proto, že je to přirozené pro náš organismus, který je zvyklý na život a podmínky v našem klimatickém pásu. Sezónním stravováním navíc podporujeme domácí zemědělství, farmáře, místní pěstitele a také chovatele.
A jaké jsou další výhody tohoto stravování?


Výhodnější cena

Jestliže kupujeme ovoce a zeleninu v době, kdy přirozeně roste a je jí všude dostatek, bude cena mnohem výhodnější. Snadno tak můžeme ušetřit a ještě uděláme něco pro své zdraví.


Lepší chuť

Sezónní potraviny, které dozrály na slunci, jsou šťavnaté, svěží, voňavé a mají výraznější chuť. Lokální zemědělci totiž nabízí jen to, co jim právě dozrálo na polích. Oproti tomu ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí nezralá. Dozrává až pomocí chemikálií v kamionech nebo v tzv. dozrávárnách. To má pak velký vliv na chuť i obsah živin.


Obsah živin

Sezónní ovoce a zelenina obsahuje množství důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které v daných měsících naše tělo potřebuje. Dovážené potraviny velkou část těchto živin ztrácí kvůli umělému dozrávání a dlouhému skladování.


Podpora našeho zdraví

V každém ročním období má naše tělo jiné požadavky na stravu. Na jaře bychom měli jídelníček odlehčit a detoxikovat organismus, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim musíme vyrovnat přechod z horkého léta do chladu a v zimě potřebujeme spoustu vitamínů. Díky sezónní zelenině a ovoci můžeme tohle vše našemu tělu dopřát. V různých obdobích jsou také aktivní jiné orgány, o které bychom měli více pečovat. Na jaře jsou aktivnější játra, v létě srdce a tenké střevo, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě pak ledviny či močový měchýř.


Uchování živin v potravinách pomocí sušeníSušená paprika Mix

Abyste v zimě tělu dopřáli dostatek živin a vitamínů, můžete si ovoce a zeleninu také usušit. Kromě vitamínů obsahují sušené potraviny i další prospěšné látky. Houby a ovoce obsahují množství vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém. Sušené ovoce je navíc dobrým zdrojem antioxidantů. Ty nám mohou pomoci v boji proti rakovině, srdečním onemocněním i cukrovce.


Sušené potraviny od J.K. FOOD

V nabídce J.K.FOOD najdete množství sušené zeleniny, jako sušený česnek, cibuli, pažitku a mnoho dalších. Nechybí u nás ani sušené houby. Vyzkoušet můžete třeba lišky, lesní směs nebo Jidášovo ucho a nezapomněli jsme ani na sušené ovoce.