Ryba 3x jinak – na snídani, oběd i večeři

Vůně ryby je obvykle v našich končinách předzvěstí, že se již chystá štědrovečerní tabule a brzy nastane ten příjemný čas předat si dárky. Omezit však konzumaci ryb jen na vánoční období by byla velká škoda, proto jsme se rozhodli ukázat vám pár snadných receptů, které vám pomohou zařadit ryby do jídelníčku celoročně. Jak si připravit rybu na snídani, oběd či večeři?


Ryba jako základ zdravého jídelníčku

Třebaže je Česko zemí vášnivých rybářů, statistiky ukazují, že je naše spotřeba ryb dlouhodobě nízká (pouhých 5,7 kg na osobu ročně). Přitom je konzumace rybího masa zdraví prospěšnou záležitostí, o kterou by se nikdo neměl ochuzovat. Rybí maso je cenným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, vitamínů A a D, vápníku, jódu a omega-3 mastných kyselin. Pokrmy z ryb vám mohou pomoci snížit cholesterol, krevní tlak, tvorbu trombů, dále také snižují riziko infarktu a mají blahodárný vliv na nervovou soustavu, mozek a štítnou žlázu. Jsou tedy jednoznačně důležitou součástí zdravého jídelníčku.

Samozřejmě nic se nemá přehánět, což platí i u konzumace ryb. Snažte se proto udržovat jídelníček pestrý a bohatý. Ideálně by konzumace ryb (a to jak sladkovodních, tak mořských) měla dosahovat zhruba 400 g týdně.


Rybí pomazánka z tuňáka
ryba_3x_jinak_1_pomazanka
Co budeme potřebovat? – pro 4 osoby


Jak na přípravu?

  1. Tuňáka včetně oleje vložíte do misky a pomocí vidličky jej rozmačkejte.

  2. Přidejte bílý jogurt, pomazánkové máslo, pár kapek citronové šťávy a pečlivě promíchejte. Nakonec dochuťte solí, pepřem, sušenou cibulí, citronovou kůrou, kmínem a mletou hořčicí.

  3. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem, můžete si ji také ozdobit nakládanými sladkokyselými okurkami.

 

Losos s holandskou omáčkou a bylinkovými brambory
ryba_3x_jinak_2_losos
Co budeme potřebovat? – pro 4 osoby


Jak na přípravu?

  1. Brambory očistěte, překrojte a dejte vařit. Jakmile budou uvařené, slijte je a zamíchejte do nich bylinky. Nakonec je dochuťte solí a pepřem a přiklopte.

  2. Porci lososa nejdříve opečte na pánvi po obou stranách dozlatova, poté dopékejte v rozpálené troubě na 160 °C cca 6 minut (dokud nebude maso propečené).

  3. Holandskou omáčku připravíte tak, že v teplé pánvi rozmícháte žloutky, poté přidáte citronovou šťávu a sůl a pomalými krouživými pohyby vmícháte máslo. Pozor! Pánev nesmí být příliš horká, pouze teplá tak, abyste na ní udrželi ruku, jinak by se vajíčko srazilo.

 

Marinovaný pstruh na grilu
ryba_3x_jinak_3_pstruh
Co budeme potřebovat? – pro 4 osoby

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 75 g másla
  • šťávu z 1 citronu
  • 4 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky (alternativně lze i sušené pažitky)
  • koření na ryby
  • sůl a pepř (pokud nejsou již obsaženy v koření na ryby)


Jak na přípravu?

  1. Pstruhy propláchněte v ledové vodě, nechte chvíli okapat a poté osušte papírovými ubrousky. Po stranách rybu nařízněte několika mělkými zářezy, aby se rychleji propékala. Nakonec zakápněte šťávou z citronu.

  2. V rendlíku rozehřejte máslo a vmíchejte do něj koření na ryby a čerstvou, případně sušenou pažitku. Pokud koření neobsahuje sůl, přidejte ji také do másla.

  3. Rozehřejte gril se středně velkou intenzitou žáru, nezapomeňte použít speciální grilovací mřížku na ryby. Pstruhy potřete z obou stran máslovou marinádou a grilujte. Grilování by vám mělo zabrat cca 10 až 12 minut.


Dobrou chuť!