Ukrajinský boršč - elixír do podzimních dní!

Boršč je lahodná řepová polévka. A i když ji máme spojenou hlavně s Ruskem, pochází z Ukrajiny. Jak to, že tento podzimní elixír pro imunitu představuje jablko sváru vhozené mezi národy východní Evropy? Jak se připravoval v minulosti a jak si ho můžete uvařit dnes? Podívali jsme se mu na zoubek.

ukrajinsky_borsc-05
Příběh boršče

Že jídlo spojuje, v případě boršče příliš neplatí. V mysli byste si ho nejspíše zařadili mezi typické ruské pokrmy. To je ale chyba, jež se minulý rok vymstila i ruskému ministerstvu zahraničí, které se tuto polévku pokusilo znárodnit. Podle historiků totiž u jejích počátků skutečně stojíí překvapivě Ukrajina. Problém spočívá v tom, že na východě se státní hranice v minulosti dost často měnily a s nimi cestovala i gastronomie. „Přihřívat si svou polívčičku” se v případě boršče proto snaží i ostatní přilehlé státy, jako například Polsko.

Zajímavou roli sehrál boršč během vzniku Sovětského svazu. V roce 1905 totiž odstartoval počátky o 12 let pozdější revoluce. A to na bitevním křižníku Potěmkin, kde byl pro námořníky odporný boršč ze zkaženého masa, v němž plavali červi, poslední kapkou. Rusové si polévku dokonce vyvezli do kosmu, kde ji z tuby ve stavu beztíže pocucávali kosmonauti.


Původní recept

Jen málokdo dnes ví, že tajemství pravého venkovského ukrajinského boršče se skrývá v rostlině, kterou byste našli i za humny na louce.
ukrajinsky_borsc-08

Nezbytnou ingrediencí byl z historického pohledu bolševník obecný. Pozor, nikoliv však bolševník velkolepý, který u nás také najdete, ale je jedovatý. Rostlina se nechala několik dní fermentovat, díky čemuž získala konzistenci podobnou kyselému zelí a pivu. Právě po ní se polévka také jmenuje - říká se jí totiž borščevník.

Dnes jsou s borščem nerozlučně spjaty zejména základní suroviny jako červená řepa, kvas, zelí a maso - klasicky hovězí. Jak to tak ale bývá s ikonickými jídly, fíglů na správnou přípravu existují stovky. A co region, to jiný postup.



Podzimní elixír


Základním stavebním kamenem, který polévce dodává její nádherně sytou barvu, je červená řepa. V chladných dnech oceníte, že pozitivně ovlivňuje imunitu. Navíc snižuje hladinu cholesterolu a blahodárně působí na kardiovaskulární systém. Najdete v ní ale také vitamin C, B, hořčík a draslík. Tyto látky pomáhají například se správným vývojem dítěte během těhotenství, lidem s astmatem a zlepšují kondici svalů a nervů. Tak pojďme k plotnám!

Boršč
Co budeme potřebovat?ukrajinsky_borsc-06

  • 500 g hovězího masa
  • 1 mrkev
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 2 červené řepy
  • rajčatový protlak
  • 3 brambory
  • 150 g bílého zelí
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • mletá sladká paprika
  • 100 g špeku
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • 180 g zakysané smetany


Jak na přípravu?

  1. Do velkého hrnce dejte cca 2,5 l studené vody, vložte omyté maso, pepř, bobkový list a sůl a přiveďte k varu. Poté na mírném plameni povařte, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Průběžně sbírejte pěnu, která se utvoří na hladině. Pak vývar přeceďte a oberte maso.

  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Mrkev, celer, petržel, rajčata a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky. Stejně tak připravte na menší kousky špek a na pánvi ho osmažte dozlatova. Poté, co pustí tuk, přidejte do pánve všechnu připravenou zeleninu kromě brambor a restuje zhruba 10 minut. Zalijte rajčatovým protlakem a dochuťte sladkou paprikou a koprem.

  3. Oloupejte a nakrájejte červenou řepu a přidejte ji spolu s orestovanou zeleninou, brambory a zelím do vývaru. Vařte přibližně 30 minut, dokud brambory a řepa nezměknou a všechny chutě se nepropojí.

  4. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem nebo octem. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.


Skvěle chutná samostatně nebo s chlebem na přikusování!

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení