Gyros z trouby v domácí pitě

Některá jídla si sice rádi vychutnáme, z jejich přípravy máme ovšem strach. Řecký gyros v pravém řeckém pečivu – pitě – je jednoznačně oblíbenou pochoutkou i v našich končinách, jeho příprava se však může zdát příliš náročná. Nenechte se však odradit, na dobrý gyros nemusíte čekat, až zabalíte kufry a vyrazíte vstříc Řecku. S naším jednoduchých receptem si jej můžete vykouzlit sami doma.

gyros-1
O pravé chuti Řecka

Nebudeme vás zdržovat řeckou historií, ani dlouhým rozborem řecké kuchyně. I tak se ale hodí říci pár slov o pravé chuti Řecka, tedy o základních pravidlech při vaření řeckých jídel. Říká se, že řecká kuchyně je jednou z nejzdravějších kuchyní na světě. Je tomu tak zvláště proto, že základem talíře je zde kvalitní čerstvá zelenina, prvotřídní olivový olej, jogurtové dresingy a jehněčí maso.

Řekové při vaření respektují přírodu. Jejich strava je tak převážně založená na obilovinách, ovoci, zelenině a luštěninách, u kterých se navíc přizpůsobují sezónnosti. Pravý Řek sáhne raději po místní potravině, než aby vařil z dovážených. Možná vás to překvapí, protože k řecké kuchyni maso jednoznačně patří, jeho konzumace je však zde méně intenzivnější než u nás.

Pravou chuť Řecka ale netvoří samotné suroviny. Pokud se chcete jedním zakousnutím přenést k moři omývající Balkánský poloostrov, potřebujete dokonalý poměr koření. U řeckých jídel rovnou zapomeňte na lehké a opatrné prášení jednotlivých smítek. Pravý Řek vhodí do pánve či hrnce celou hrst koření a stále bude mít málo. Řecká kuchyně je tak plná chutí, které se sice intenzivně mísí, avšak vzájemně spolupracují a ladí.


Co budeme potřebovat? - 4 porce

Gyros pečený v trouběgyros-1_maso


Domácí pita chlébgyros-2_pita

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 150 ml vlažné vody


Obloha a tzatzikigyros-3_tzatziki



Jak na přípravu?

  1. Začněte přípravou masa večer předem. Vepřovou krkovici si nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5 až 1 cm a zlehka naklepejte. Z koření, soli a oleje připravte marinádu. Maso pečlivě potřete a dejte na noc v uzavřené nádobě do lednice.

  2. Než se druhý den pustíte do zpracovávání masa, připravte si těsto na domácí pitu. Do mísy dejte mouku a vytvořte důlek, ve kterém rozdrobte droždí, cukr a vlažné mléko. Promíchejte vařečkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10 minut). Když kvásek vzejde, přidejte sůl, olivový olej, vlažnou vodu a těsto zadělejte. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout (cca 1 hodina).

  3. Zatímco bude těsto kynout, vytáhněte maso z lednice a předehřejte troubu na 200 °C. Brambor rozkrojte podélně a řeznou plochou jej postavte do pekáčku, kde budete gyros péct. Na brambor položte plátek chleba, který bude zachycovat přebytečnou šťávu. Maso napíchejte po plátcích na grilovací jehlu. Tu následně zapíchněte skrze chléb do brambory. Vrchem nakonec provlečte ještě rajče, které nařízněte do kříže. Takto předpřipravený gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Při pečení můžete dále potírat marinádou. Jakmile uvidíte, že je maso po stranách krásně spečené, seřízněte danou část a zbytek nechte opět dopékat.

  4. Než bude gyros zcela hotový, dokončete pitu. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého vytvořte bochánek, který vyválejte na tenkou placku. Ty pečte na dobře rozpálené pánvi lehce potřené olejem. Opékejte cca 3 minuty. Po opečení potřete pitu olivovým olejem a dejte na přikrytý talířek. Jednotlivé placky skládejte na sebe, aby zůstaly vláčné a neztvrdly.

  5. Nakonec si připravte oblohu a tzatziki. Rajčata, okurku a ledový salát nakrájejte dle libosti a posypte pepřem a solí. Tzatziki připravíte tak, že promícháte nastrouhanou okurku s jogurtem, následně promícháte s kořením.

  6. Na hotovou pitu poklaďte gyros a zeleninovou oblohu, přidejte tzatziki a zabalte do tvaru kapsy.

Dobrou chuť!