Jak nejlépe zpracovat houby

Plný košík hub – ať už proutěný, nebo nákupní – představuje mnoho radostí i starostí. Čerstvé houby jsou sice lahodné, ale nepříliš trvanlivé. Pokud se jich tedy nechcete nepříjemně přejíst, ani je zbytečně vyhodit, nesmíte zapomenout na jejich správné zpracování a uskladnění. Koneckonců ani jedlé houby nejsou jedlé navždy.

houby-uvod


Jak houby očistit

Jestliže si domů přinesete houbové úlovky přímo z lesa, musíte se okamžitě pustit do jejich čištění. Jednotlivé houby opláchněte pod tekoucí vodou, otřete do sucha a rozložte tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nemáte čas houby hned zpracovávat? Dejte je do ledničky pod navlhčenou utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku. Ale pozor! Takto je skladujte maximálně po dobu 24 hodin, poté již musíte houby očistit a zpracovat.


Jak sušit houbyhouby-susene

Sušení hub je jedním z nejlepších způsobů, jak uchovat typickou houbovou vůni a plnou chuť. Ideální je samozřejmě sušení v sušičce potravin, se kterou budete mít jen minimum starostí. Plátky hub (velikostně přibližně půl centimetru) do ní jen naskládáte a sušička se již postará o veškerou práci.

Pokud ji však nemáte, nezoufejte. Sušení hravě zvládnete i bez ní. Houby můžete sušit přirozeně doma na vzdušném místě a ve stínu. Použijte buď drátěnou mřížku, na kterou plátky hub naskládáte, nebo je navlékněte na nit a zavěšte ve stínu.

Další možností je sušení v troubě při 40 °C. U této možnosti však musíte dávat pozor na to, aby do trouby stále proudil vzduch, v opačném případě houby navlhnou a dojde u nich k rozkladným procesům a rozmnožení plísní. Dvířka trouby proto nezapomeňte nechat pootevřené, nebo do nich přivřete například vařečku.

Houby na sušení musí být zdravé, čisté a nepřezrálé. Pokud si nejste jistí jejich kvalitou, raději se do sušení nepouštějte a spotřebujte své úlovky ještě čerstvé. Kvalitní sušené houby si pak raději kupte od specialistů s mykologickými zkouškami, kteří vám dokáží zaručit kvalitu na nejvyšší úrovni.

TIP: Sušené lišky jsou opravdovou pochoutkou, do jejich sušení se však nepouštějte. Lišky jsou velmi specifické a náročné na sušení, při špatné manipulaci tvrdnou a nepříjemně hořknou. Pokud si je tedy chcete vychutnat, sáhněte po profesionálně usušených.


Jak zamrazit houby

Další možností je houby blanšírovat a následně zamrazit. Blanšírování, tedy krátké povaření a rychlé zchlazení, je nejbezpečnějším očištěním hub, které je zbaví choroboplodných zárodků. Pomocí blanšírování se také zastaví oxidační proces na řezných plochách, díky čemuž přestanou houby tmavnout. A jako malý bonus se blanšírováním výrazně zmenší objem hub, takže jsou skvěle skladné v mrazáku.

U mražených hub je však podstatně důležitější jak houby rozmrazit. Houby nikdy nerozmrazujte v teple, přišli byste tak o skvělou chuť a pevnou konzistenci. Po vyndání z mrazáku houby umístěte buď do lednice, nejlépe je však ještě zmrzlé přidejte k vaření.


Jak naložit houby

U nakládaných pochoutek není důležité jen to, jak chutnají, ale i to, jak vypadají. Při nakládání hub proto vybírejte zejména drobné a pevné houby, zvláště hříbky a ryzce. Houby konzervujte obdobně jako okurky, tedy ve sladkokyselém nálevu. Konzervované houby uchovávejte v chladu a temnu.


A co uvařit z hub?

Houby máte očištěné, usušené, mražené či naložené, ale chybí vám inspirace, co si z nich ukuchtit? Podívejte se do našich receptů, které pro vás pravidelně připravujeme. Najdete zde například recept na výborné houbové rizoto s kozím sýrem, tradiční krkonošské kyselo nebo vynikající kuřecí stehna s houbovou omáčkou.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení