Krkonošské kyselo

Snad asi každý už někdy potřeboval životabudič. Krkonošské kyselo jím jednoznačně je. A co že to kyselo vlastně je? Polévka zahuštěná chlebovým žitným kváskem, která se vařila především v Krkonoších. Tak pojďme na to!

Talíř krkonošského kysela

 

Co budeme potřebovat?


Jak na toTalíř krkonošského kysela

  1. Koupený kvásek den předem rozmíchejte ve 2 dcl vlažné vody a nechte stát v teple.

  2. V hrnci do studené vody namočte sušené houby (asi na 30 minut). Hrnec dejte na sporák, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte kvásek, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za občasného míchání tak, aby se kvásek nepřichytil, vařte na mírném plameni asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.

  3. Do jiného hrnce dejte vařit brambory ve slupce. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Osmahněte ji na másle a přidejte do polévky. Stejně tak umíchejte na másle 8 vajec a přidejte k polévce. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, dejte do talíře a zalejte polévkou.


Tip: Pro lepší chuť můžete do polévky přidat 2 přírodní bujóny (zeleninový nebo kuřecí).

Dobrou chuť!