Krkonošské kyselo

Snad asi každý už někdy potřeboval životabudič. Krkonošské kyselo jím jednoznačně je. A co že to kyselo vlastně je? Polévka zahuštěná chlebovým žitným kváskem, která se vařila především v Krkonoších. Tak pojďme na to!

Talíř krkonošského kysela

 

Co budeme potřebovat?


Jak na toTalíř krkonošského kysela

  1. Koupený kvásek den předem rozmíchejte ve 2 dcl vlažné vody a nechte stát v teple.

  2. V hrnci do studené vody namočte sušené houby (asi na 30 minut). Hrnec dejte na sporák, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte kvásek, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za občasného míchání tak, aby se kvásek nepřichytil, vařte na mírném plameni asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.

  3. Do jiného hrnce dejte vařit brambory ve slupce. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Osmahněte ji na másle a přidejte do polévky. Stejně tak umíchejte na másle 8 vajec a přidejte k polévce. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, dejte do talíře a zalejte polévkou.


Tip: Pro lepší chuť můžete do polévky přidat 2 přírodní bujóny (zeleninový nebo kuřecí).

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení