Houbové rizoto s kozím sýrem

Houby - těch se ještě donedávna mluvilo jako o “neutrálních” potravinách, které neublíží, ale ani nijak neprospějí lidskému organismu. Opak je však pravdou. Houby nejsou jen jídlo, ale přímo léčivé prostředky. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které podporují imunitu. Pojďme si z této skvělé potraviny udělat lahodné rizoto!

houbove_rizoto-03



Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek sušených hub
  • 3 hrnky horké vody (podle potřeby i více)
  • 3x ½ hrnku slepičího vývaru (podle potřeby i více)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrnky rýže arborio
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce másla
  • 60 g jemného kozího sýra
  • parmazán na ozdobu

 

Jak na to

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Nechejte je namočené přibližně 20 minut, dokud nezměknou. Následně houby vyjměte a nakrájejte. Tekutinu z hub přeceďte přes jemné sítko do pánve a přilejte k ní slepičí vývar.

  2. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte najemno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte přibližně 5 minut. Přidejte nakrájené houby, rýži a sůl. Směs míchejte asi 2 minuty, dokud rýže nezačne být matná.

  3. Do rýže přidejte první ½ hrnku slepičího vývaru a vařte na mírném plameni, dokud se tekutina zcela nevypaří. Následně do rýže přidejte druhou ½ hrnku vývaru, nechejte vyvařit a přidejte poslední ½ hrnku vývaru. Rýži takto vařte doměkka přibližně 25-30 minut. Tekutina, která se zcela nevyvaří, by měla být zahuštěná škrobem z rýže.

  4. Nakonec do rizota zamíchejte máslo, pepř a kozí sýr. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.


Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení