Houbové rizoto s kozím sýrem

O houbách se ještě donedávna mluvilo jako o “neutrálních” potravinách, které neublíží, ale ani nijak neprospějí lidskému organismu. Opak je však pravdou. Houby nejsou jen jídlo, ale přímo léčivé prostředky. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které podporují imunitu. Pojďme si z této skvělé potraviny udělat lahodné rizoto!

houbove_rizoto-03



Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek sušených hub
  • 3 hrnky horké vody (podle potřeby i více)
  • 3x ½ hrnku slepičího vývaru (podle potřeby i více)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrnky rýže arborio
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce másla
  • 60 g jemného kozího sýra
  • parmazán na ozdobu

 

Jak na to

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Nechejte je namočené přibližně 20 minut, dokud nezměknou. Následně houby vyjměte a nakrájejte. Tekutinu z hub přeceďte přes jemné sítko do pánve a přilejte k ní slepičí vývar.

  2. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte najemno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte přibližně 5 minut. Přidejte nakrájené houby, rýži a sůl. Směs míchejte asi 2 minuty, dokud rýže nezačne být matná.

  3. Do rýže přidejte první ½ hrnku slepičího vývaru a vařte na mírném plameni, dokud se tekutina zcela nevypaří. Následně do rýže přidejte druhou ½ hrnku vývaru, nechejte vyvařit a přidejte poslední ½ hrnku vývaru. Rýži takto vařte doměkka přibližně 25-30 minut. Tekutina, která se zcena nevyvaří, by měla být zahuštěná škrobem z rýže.

  4. Nakonec do rizota zamíchejte máslo, pepř a kozí sýr. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.


Dobrou chuť!