Jidášovo ucho po asijsku

Z množství boltcovitek je nejznámější asi ta, která se nazývá Jidášovo ucho. Tato houba ve skutečnosti opravdu připomíná ucho, ale důležitější jsou pro nás její léčivé účinky. Obsahuje bílkoviny, minerály, tuky, cukry i vlákninu. Jidášovo ucho nám může pomoci při bolestech zubů, břicha, podporuje správnou činnost srdce a mnoho dalšího. A jak si houbu nejlépe připravit? Co takhle na asijský způsob!

jidasovo_ucho-03


Co budeme potřebovat?

  • 200 g rýžových nudlí
  • 200 ml vody
  • 3 ks jarní cibulky
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 100 g mražených fazolových lusků
  • 4 stroužky česneku
  • ½ pórku
  • 2 hrsti piniových oříšků
  • 50 g Jidášova ucha
  • 3 špetky soli
  • 1 ks mrkve
  • 2 lžíce ořechového oleje (nebo kvalitního olivového oleje)
  • 1 lžičku sušené červené papriky


Jak na to?

  1. Pórek a mrkev pokrájejte na jemné proužky, jarní cibulku na šikmé kousky o délce asi 1,5 cm a sušenou papriku na malé kousky. Jidášovo ucho namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Potom houby opláchněte, nožem vykrojte nepoužitelné středy a nakrájejte na kousky.

  2. Jidášovo ucho dejte do hrnce, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni přibližně 20 minut. Houby následně sceďte a nechejte dobře okapat. Na hluboké pánvi nebo nejlépe ve woku rozehřejte na mírném ohni 1 lžíci oleje. Přidejte sušenou papriku a česnek. Restujte asi 1 minutu, pak přisypte piniové oříšky a opět krátce orestujte.

  3. Jakmile začnou oříšky hnědnout, zvyšte plamen na střední, přidejte lžíci oleje, houby a restujte přibližně 3 minuty. Následně přilejte polovinu sójové omáčky a restujte další 2 minuty. Potom plamen ještě zvyšte a k houbám nasypte zelené fazolky, mrkev, pórek, jarní cibulku, přilejte druhou polovinu sójové omáčky a zbytek oleje. Za stálého míchání vše velmi zprudka restujte.

  4. Mezi tím si podle návodu uvařte rýžové nudle. Jakmile jsou hotové, smíchejte je v pánvi s připravnou směsí a můžete podávat.


Dobrou chuť!