Připravte si hořčici doma

Co je to hořčice? To je ta žlutavá dobrota, co si dáte s párkem v rohlíku. Je to ta hrubozrnná pasta, kterou pomažete maso před pečením. Nebo je to ta štiplavě chutnající přísada do bezvadného dipu na grilování? Každá odpověď je správná. Ale u počátku toho všeho je hořčičné semeno.

horcice-03


Něco o hořčici

Hořčice má 3 základní varianty: černá, indická hnědá a bílá (žlutá), kterou známe asi nejlépe. Její původ je pravděpodobně v Asii, ale pěstovala se i v jižní Evropě. Dnes se běžně pěstuje po celém světě, i v České republice.

Chuť hořčice (myslíme stále samotnou rostlinu) je ostrá a palčivá. Nedá se ale přirovnat ani k papričkám, ani k pepři. Nejvíce připomíná křen či wasabi. Také velmi dobře protáhne nos. Ještě více pálivosti dosáhneme aktivací ve vodě.


Využití hořčice

Hořčičné semeno se samozřejmě nejčastěji používá pro výrobu stejnojmenné pochutiny – hořčice. Nicméně samotná semínka hořčice najdou uplatnění i jinde. Například se přidávají do různých nálevů pro zavařování okurek a jiné zeleniny. Najdeme ji i v různých marinádách na maso, případně mletou, jako součást různých kořenících směsí.

Například asijské hořčice (teď už mluvíme o výrobku) jsou velmi pálivé, protože používají jen vodu bez dalších přísad. Jestli ale chcete pálivost zmírnit, použijte například ocet, víno, či citronovou šťávu. Dalším trikem je projití varem, který také ovlivní enzymy v hořčičném semínku a potom tolik nepálí.

Domácí hořčice

Je až překvapivé, jak snadno si hořčici připravíte doma. Stačí vám k tomu v základu jen 3 ingredience:

- hořčičné semínko
- ocet
- cukr

Tedy kromě hořčičného semínka asi nemusíte nic shánět. Pokud si ho nechcete drtit či mlít sami, seženete buď drcenou hořčici, nebo už jemně mletou hořčici.


Základní recept na hořčici:horcice-05

- ½ šálku hořčičného prášku
- 3 lžíce vody
- 5 lžic octa
- 1 lžíce cukru
- špetka soli


A jak na to?

V případě mírně pálivé hořčice smíchejte vodu s octem a přiveďte k varu. Poté vmíchejte suché přísady – hořčičný prášek, cukr a sůl.

Použití vroucího octa a vody významně sníží efekt „rány do nosu“ z hořčičného prášku.

Pro pálivou hořčici používejte naopak studené kapaliny.

Po dokončení základního receptu můžete ještě přidat celá nebo drcená hořčičná semínka. Absorbují hodně kapaliny. Pokud potřebujete další tekutinu, zvažte nejprve použití octa.


Varianty domácí hořčice


Existuje velké množství hořčic a jejich variant. Proto můžete základní recept obměnit či doplnit.

Čím lze nahradit ocet?

- bílé víno – to je základ dijonké hořčice
- bílý balsamico ocet
- citronová či limetková šťáva

Čím nahradíte cukr?

- med
- melasa
- javorový či agávový sirup

Navíc můžete do hořčice přidávat další přísady jako je:

- mletá červená paprika
- kurkuma
- mletý kmín
- koriandr
- křen
- wasabi

Trvanlivost bude samozřejmě omezena, jak tomu u domácích produktů bývá. Nicméně týden by v lednici domácí hořčice vydržet měla. Nicméně tak dlouho to asi ani nebude potřeba – sní se jistě dříve.