Grilování, barbecue a uzení – jaké jsou rozdíly

Je tu léto, čas grilovaček a barbecue party na zahradách s přáteli. Nicméně už jste se setkali s tím, že kamarád poukázal na to, že přišel na barbecue a vy místo toho grilujete?

gril-03


Je vůbec nějaký rozdíl mezi grilováním a barbecue? A teď do toho ještě uzení! To pak hrozí, že se u grilu povedou nekonečné debaty a všichni zůstanou o hladu. Každý se pak cítí nejpovolanější vysvětlit ostatním, jak to je.

Ať předejdeme zbytečným debatám, rozhodli jsme se v tom udělat pořádek. Vysvětlíme si všechny 3 způsoby přípravy jídla a probereme si základní postupy a nástroje, které jsou pro každou z nich typické.


Tři způsoby přípravy, jeden gril

Stručně řečeno: grilování je rychlá příprava nad ohněm. Typická je velká teplota a krátká doba přípravy. Barbecue trvá déle, protože se používá menší teplota grilu. Uzení je nejpomalejší – nepoužívá vlastně oheň, ale jen kouř.

Poslední dva způsoby se používají na maso, ryby a drůbež, zatímco grilování je vhodné i pro zeleninu a dokonce ovoce.

Barbecue a uzení jsou hlavně o masu. Právě dlouhá příprava při nižších teplotách dovoluje masu povolit strukturu a zkřehnout.

Společné pro všechny 3 metody je, že se dá použít stejný gril a může probíhat venku. A není ani zapotřebí mít nějaké speciální vybavení, ačkoli pro uzení v kouři je možné takový doplněk pořídit. Úplně však stačí standardní zahradní gril na uhlí či plyn.


Co je grilování?gril-05

Grilování je především o rychlém vaření jídla na horkém ohni na dřevěném uhlí nebo na plynu. Horké a rychlé v souvislosti s grilováním znamená vaření při teplotě alespoň 180 °C nebo vyšší, méně než hodinu.

U potravin, jako jsou steaky a kotlety, by se teploty měly pohybovat okolo 230 až 260 °C, aby se umožnilo krátké vaření. Nezapomeňte, že nejlepším masem pro grilování jsou nejjemnější kusy, jako jsou steaky z ribeye, T-bones, kusy žeber, apod. Rychlé vaření je nejlepším způsobem, jak uchovat jemnost a charakter masa a zabránit nadměrnému vaření a vysychání. Horký oheň po krátkou dobu je nejlepší způsob, jak uvařit šťavnatý svěží kus masa.

To ale není případ ryb, zeleniny nebo drůbeže. U delikátnějších potravin je často lepší vařit na nižší teplotu, zato o něco déle. Tady pomáhá dvouzónové ohniště, kdy na jednu stranu grilu nahrneme žhavé uhlíky, zatímco na druhé straně není pod roštem nic.

 

Co je barbecue?

Barbecue není jen chutná omáčka. Jde o techniku, kdy se připravují hlavně větší kusy masa, jako celá vepřová plec, hovězí hrudí, žebra, či dokonce celá krůta.

gril-06
Chcete-li připravit tyto velké kusy masa, pak musí být teplota velmi nízká. Stačí 90 – 150 °C. Čím větší kus masa, tím nižší teplota. Odolejte pokušení zvýšit teplotu, i když recept říká, že máte jít třeba až na 200 °C. Celé vaření pak může trvat i několik hodin, ale výsledek bude stát za to.

Na plynovém grilu je to v podstatě záležitost otočení knoflíku na nízkou teplotu. U grilu na uhlí však budete muset přikládat čerstvé uhlí. Standardní gril bude mít v roštu pár malých dvířek, aby to usnadnil.

Nepřikládejte tedy velké množství uhlí, což by způsobilo velké kolísání teplot – nejprve by se teplota hodně snížila, aby vzápětí masa hořících uhlíků zvýšila teplotu až moc.

Vzhledem k tomu, že tradiční barbecue také vyžaduje trochu kouře, bude dobré přihodit občas dřevěné štěpky či kousky dřeva.

 

Co je uzení?gril-07

Uzení je vlastně extrémní verze barbecue: ve skutečnosti už je teplota tak nízká, že vaříte jídlo kouřem z doutnajících kousků uhlí nebo dřeva. Skvělé je dřevo ovocných stromů jako jabloň nebo třešeň, jelikož dodávají masu svou vlastní vůni a chuť.

K uzení dochází při ještě nižší teplotě než při barbecue, aby se zajistilo, že kouřová chuť pronikne až do masa dříve, než by se vytvořila kůrčička. Budete chtít, aby váš gril byl mezi 50 a 80 °C. Jinak by se maso zatáhlo a na povrchu by se brzy vytvořila tvrdá kůrka. Kouř by pak do masa už nemohl proniknout.

Vaření při této teplotě znamená, že doba 24 hodin na přípravu není neobvyklá. Z těchto tří metod je uzení tou, která vyžaduje nejvíce odborných znalostí. A také samozřejmě znalost vlastního grilu.

 

Hlavní je radost z vaření

Ať už jste chtěli barbecue, ale vyšlo vám z toho grilování, nezoufejte. Cvičení dělá mistry. A jestli k tomu sezvete své přátele, ti vám v tom učení rádi pomohou. Samozřejmě hlavní je vyprázdnit gril.