Zdravé mlsání – makové krekry

Každý by chtěl svým dětem dopřát něco dobrého a zároveň ne moc sladkého, plného éček, případně dalších „průmyslových“ příměsí. A buďme k sobě upřímní – sednout si večer k televizi a otevřít si sáček krekrů je tak lákavé.

Dnes si připravíme celozrnné makové krekry, u kterých se nemusíte bát, že by obsahovaly něco špatného. Zvládneme to za půl hodinky.

mak2-03


Co budeme potřebovat

- 200 g celozrnné mouky. Dobrá je špaldová.
- 1 lžíci od každého druhu různých semínek – mák, sezam, dýně, slunečnice, chia, len, konopí apod.
- 2 polévkové lžíce kvalitního oleje. Ideálně stejného jako nějaké semínko – makový, dýňový, slunečnicový, sezamový, ale klidně i olivový.
- 100 g neztuženého rostlinného tuku. Nicméně pokud chcete, použijte i máslo.
- Lžičku kvalitní soli.


Jak na to


Nejprve v míse promíchejte všechny suroviny. Mělo by vzniknout tužší těsto. Kvůli semínkům uvnitř se při práci možná bude drobit či lámat. Ničemu to ale nevadí.
Vyválejte z těsta placku, silnou zhruba půl centimetru. Nemusíte naráz pracovat s celou hmotou těsta. Pokud si ho rozdělíte na několik menších částí, bude se vám pracovat lépe.
Vykrajujte nožem či tvořítkem jednotlivé krekry. Ty pak přenášejte na plech s pečícím papírem. Dobře se k tomu hodí lopatka na dorty či kovová obracečka.
Na plechu ještě můžete vidličkou lehce píchnout do každého krekru a trochu ho tím ozdobit. Máte-li chuť, klidně na závěr krekry ještě posypte trochou máku.
V troubě vyhřáté na 190 °C stačí péct 10 minut, aby se krekry upekly, nebo spíš jen usušily.
Dobrou chuť.
Tip na závěr: Fantazie pracuje pro vás. Krekry si můžete ochutit podle libosti. Použijte trochu mletého chilli, bílý pepř, nebo mletý rozmarýn.