Zdravé mlsání – makové krekry

Každý by chtěl svým dětem dopřát něco dobrého a zároveň ne moc sladkého, plného éček, případně dalších „průmyslových“ příměsí. A buďme k sobě upřímní – sednout si večer k televizi a otevřít si sáček krekrů je tak lákavé.

Dnes si připravíme celozrnné makové krekry, u kterých se nemusíte bát, že by obsahovaly něco špatného. Zvládneme to za půl hodinky.

mak2-03


Co budeme potřebovat

- 200 g celozrnné mouky. Dobrá je špaldová.
- 1 lžíci od každého druhu různých semínek – mák, sezam, dýně, slunečnice, chia, len, konopí apod.
- 2 polévkové lžíce kvalitního oleje. Ideálně stejného jako nějaké semínko – makový, dýňový, slunečnicový, sezamový, ale klidně i olivový.
- 100 g neztuženého rostlinného tuku. Nicméně pokud chcete, použijte i máslo.
- Lžičku kvalitní soli.


Jak na to


Nejprve v míse promíchejte všechny suroviny. Mělo by vzniknout tužší těsto. Kvůli semínkům uvnitř se při práci možná bude drobit či lámat. Ničemu to ale nevadí.
Vyválejte z těsta placku, silnou zhruba půl centimetru. Nemusíte naráz pracovat s celou hmotou těsta. Pokud si ho rozdělíte na několik menších částí, bude se vám pracovat lépe.
Vykrajujte nožem či tvořítkem jednotlivé krekry. Ty pak přenášejte na plech s pečícím papírem. Dobře se k tomu hodí lopatka na dorty či kovová obracečka.
Na plechu ještě můžete vidličkou lehce píchnout do každého krekru a trochu ho tím ozdobit. Máte-li chuť, klidně na závěr krekry ještě posypte trochou máku.
V troubě vyhřáté na 190 °C stačí péct 10 minut, aby se krekry upekly, nebo spíš jen usušily.
Dobrou chuť.
Tip na závěr: Fantazie pracuje pro vás. Krekry si můžete ochutit podle libosti. Použijte trochu mletého chilli, bílý pepř, nebo mletý rozmarýn.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení