Rybí polévka

Co nesmí na štědrovečerní tabuli chybět? Přece rybí polévka! Ta je její součástí už po staletí. Tradice je třeba dodržovat, a proto by neměla chybět ani na vašem stole. Pokud rybí polévku milujete, můžete si ji samozřejmě připravit kdykoliv během roku. Vyzkoušejte náš osvědčený recept.

rybi_polevka-03



Co budeme potřebovat

  • 1 kapří hlava
  • 500 g odřezků z kapra
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g mrkve
  • 200 g kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 ks starších rohlíků (nebo žemlí)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • Sůl, muškátový květ nebo oříšek

 

Jak na to

1. Nejprve kapří hlavu zbavte očí, žaber a očistěte ji. Část kořenové zeleniny nakrájejte na kostky a část nechejte v celku. Do většího hrnce pak vložte hlavu i odřezky z kapra. Přidejte polovinu zeleniny v celku, pepř, nové koření a bobkový list. Všechno zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte k varu. Polévku vařte na mírném plameni asi 25-30 minut. Následně vývar sceďte, maso z kostí i hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2. V jiném hrnci si rozpusťte máslo a přidejte zbytek zeleniny nakrájené na kostičky. Krátce osmahněte, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opět osmahněte. K zelenině přidejte mouku a chvíli orestujte.

3. Do zeleninové zásmažky přidejte rybí vývar, nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového květu a osolte. Vše dobře promíchejte a na mírném ohni vařte asi 15-20 minut.

4. Do hotové polévky vmíchejte nakrájené maso z kapra a nasekanou petrželku. Rohlíky nakrájejte na kostky a opečte na másle.

Dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení