Polévka Tom Yum

Dnes si uvaříme vynikající thajskou krevetovou polévku Tom Yum. Nemá nic společného s instantními polévkami z obchodních řetězců. Milovníci lehce pálivého jídla, vylaďte si chuťové pohárky.

tom_yum-03

Polévka Tom Yum je jedna z nejoblíbenějších v Thajsku. Je dokonce považována za superpotravinu díky jedinečné kombinaci bylinek a koření. Nedávno byl dokončen vědecký výzkum tohoto typického thajského jídla a výsledky překvapily i mnohé odborníky. Ukazují totiž, že Tom Yum má asi stokrát větší účinnost při potlačování nádorového bujení než jakákoli jiná dosud zkoumaná potravina. Také posiluje imunitu a pomáhá předcházet a zvládat nachlazení a chřipku.

Ale ať tak či tak, nejdůležitější je, že prostě skvěle chutná.

Budeme potřebovat:

- kuřecí bujon nebo nějaký ze zeleninových bujonů
- 1 stonek namleté citronové trávy. Použijte naši citronovou trávu
- 3 lžičky granulovaného česneku
- půl čajové lžičky červeného chilli
- šťáva z půlky limetky
- půl šálku hub shitake nakrájených na plátky nebo jidášovo ucho
- 12–15 krevet jumbo. Kupte už vyloupané a bez střívka
- 1 zelená kapie nakrájená na proužky
- 1 červená kapie nakrájená na proužky
- půl šálku cherry rajčátek překrojených na půlky
- půl šálku kokosového mléka
- 2 polévkové lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce soli. Doporučujeme mořskou sůl
- 1 čajová lžička medu
- půl šálku čerstvé koriandrové natě nasekané na hrubo

Postup vaření

Připravte si litr bujonu. Na to stačí rozpustit v litru vody 25 gramů sušené směsi. Začněte vařit.

Do horkého bujonu přidejte citronovou trávu, česnek, chilli, limetkovou šťávu a houby. Nechte 5 minut vařit na mírném plameni.

Přidejte krevety, kapie a cherry rajčátka. Pomalu vařte ještě 2–3 minuty, dokud krevety nezrůžoví a trochu se nezakulatí. Krevety by se neměly převařit.

Přidejte kokosové mléko, rybí omáčku, sůl a med. Pár minut nechte polévku provařit a pak ji odstavte.

Polévka skvěle chutná s křupavou bagetkou, namazanou bylinkovým máslem.