Typické suroviny italské kuchyně

O italské kuchyni se říká, že je jednou z nejlepších kuchyní světa. Není tedy divu, že řada italských delikates zapustila kořeny po celém světě, kde se stávají tak samozřejmým pokrmem, až se zapomíná na jejich pravý původ. I u nás v Česku si rádi pochutnáme na pizze, těstovinách, rizotu nebo třeba tiramisu. Znáte ovšem pravé italské chutě nebo jen počeštěné variace jídel? Jak vypadá typická italská kuchyně a její suroviny?

typicke_suroviny_italske_kuchyne_uvod



Tajemství italské kuchyně

Možná vás to překvapí, ale základním tajemstvím italské kuchyně je dokonalá strohost. Pravé italské pokrmy se neskládají z dlouhého seznamu surovin, ale zakládají si na plné chuti pár ingrediencí. Recepty Italů jsou tak jednoduché, co se nákupního seznamu týče, ale velmi přísné s ohledem na kvalitu jednotlivých surovin. Každé rajče musí mít správnou vůni a plnou chuť, těsta i omáčky dokonalou konzistenci a jakýkoliv sýr kvalitní mléčný základ.

Pokud jste tedy přesvědčeni, že např. více oblohy znamená luxusnější pizzu, zažili byste v pravé italské restauraci gastronomický šok. Za nejluxusnější pizzu je zde pokládaná pizza Margherita, která se skládá jen z rajčatového základu, mozzarelly a bazalky. Pizzy, které si můžete běžně objednat v české restauraci, považují Italové za zbytečné plýtvání surovin a překrývání toho nejdůležitějšího – rajčatového základu. Italové totiž netouží cítit směsici nejrůznějších chutí, chtějí si vychutnat každou surovinu zvlášť. Italská kuchyně tak pomyslně vzdává hold kvalitním surovinám a dává každé z nich prostor zazářit.



Základní chutě Itálie

Pojďme se tedy blíže podívat, jak vypadají ty největší pochoutky Itálie a co byste měli mít doma po ruce, pokud si je chcete připravit.


Pizza – pravá, bez příkras

typicke_suroviny_italske_kuchyne_pizzaŘíká se, že Ital, který vám neupeče dokonale křupavou pizzu, by se neměl nazývat Italem. Pizza je rozhodně jedním z národních symbolů nejen italské kuchyně, ale celé Itálie. Příprava tohoto chutného pokrmu, jehož základem je speciální chlebová placka zdobená kvalitní omáčkou, sýrem, salámem či zeleninou, vám sice nezabere příliš mnoho času, o to víc péče a lásky do ní musíte dát.

Italské pizza těsto vyrobíte ze silné mouky (tzn. mouky s vysokým obsahem proteinů), vody, soli, kvasnic a olivového oleje. Těsto by mělo být krásně nakynuté, nelepivé, měkké a vláčné. Pravý rajčatový základ neboli Sugo di pomodoro připravíte z kvalitních rajčat, mrkve a cibule, čerstvé bazalky a olivového oleje. Vyzkoušejte náš recept na vynikající pizzu.

TIP: Jak docílit, aby byla pizza tenká a křupavá z klasické trouby? Umístěte plech, co nejníže to jde, a dejte péct na maximum stupňů.

Co mít doma po ruce na přípravu italské pizzy:

  • extra panenský olivový olej,
  • farmářská rajčata, mrkve a cibule,
  • droždí, mouku s vysokým obsahem proteinů nebo hotové pizza těsto připravené dle tradiční receptury,
  • čerstvou nebo sušenou bazalku.

 

Pasta na milion způsobů

typicke_suroviny_italske_kuchyne_pastaItalská pasta neboli těstoviny jsou další z proslulých stálic italské kuchyně. Těstoviny se zde dělí na suché (trvanlivé) a čerstvé (nutná rychlá spotřeba). Vaříme je al dente, tedy tzv. na skus, což znamená, že musí být pevné, ale ne příliš tvrdé. Italské těstoviny mají opravdu mnoho variací – uvařit si můžete špagety, bucatini (tlusté, dlouhé těstoviny), macaroni (podlouhlé, duté těstoviny), penne, tagliatelle, fusilli, ravioli (plněné), ale také gnocchi (z bramborového těsta). Výběr typu těstovin nezávisí ani tak na vaší náladě, ale spíše na tom, s čím budete těstoviny podávat. Každý typ je vhodný k něčemu jinému.

Nezapomínejte také, že těstoviny nejsou jen jakýmsi doplňkem, ale důležitou složkou, která musí být vyrobena z kvalitních surovin a zaujmout vás svou osobitou chutí. Vyzkoušejte náš recept na jedinečné italské ragú s těstovinami.

Jaké těstoviny mít doma po ruce:

  • k hovězímu nebo kuřecímu ragú – pappardelle,
  • k boloňské omáčce - spaghetti (špagety),
  • k rajčatovým a bylinkovým omáčkám – gnocchi,
  • k mořským plodům – lignuine,
  • do salátů – fusilli,
  • do polévek – tortellini nebo ravioli.

 

Jemné risotto

typicke_suroviny_italske_kuchyne_risottoItalské rizoto se od české variance velmi liší. Pro přípravu se používá kulatozrnná rýže s nízkým obsahem škrobu, která dokáže velmi dobře absorbovat tekutiny. Italské rizoto by mělo být vláčné, krémové, ale zároveň stejně jako těstoviny připraveno al dente. Základ jeho jemnosti a krémovosti je kvalitní vývar, který můžete kombinovat s vínem a olivovým olejem. Vyzkoušejte náš recept na lahodné houbové rizoto s kozím sýrem.

Co mít doma po ruce pro přípravu italského rizota: