Léčivé houby: jak nám pomáhají a s čím je připravit?

Blahodárné účinky hub si uvědomovali už před 30 tisíci lety naši předkové. Staří Římané je často zařazovali do svého jídelníčku a vyráběli z nich různá léčiva. I když vás možná odradí jejich slizký povrch nebo neradi ztrácíte čas hledáním hub v lese, některé si naši pozornost jistě zaslouží. Svými zdravotními benefity totiž předčí i většinu ovoce a zeleniny. Pokud zvolíte sušené houby od Kostery, odpadají také starosti se sběrem a přípravou. Pozornost byste měli věnovat zejména hlívě ústřičné, jidášovu uchu a liškám.

lecive-houby-uvod



Hlíva ústřičná - královna našeho zdraví

Hlíva ústřičná je často označována jako královna hub. Její pojmenování vychází ze zbarvení klobouku, které připomíná barvu ústřic. Už po staletí se používá v čínské medicíně a asijské kuchyni. Má výbornou chuť, takže ji nebudete mít problém zařadit do jídel. Navíc obsahuje mnoho prospěšných látek. Zejména bohatý koktejl vitamínů B, C, D a K a z minerálů selen, měď, draslík, zinek, fosfor, železo a hořčík.
lecive-houby-hliva
Díky tomu jsou její dopady na naše zdraví opravdu výjimečné, protože:

  • snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
  • posiluje imunitu a pevné zdraví,
  • má antioxidační účinky a zpomaluje stárnutí,
  • zvyšuje tvorbu červených krvinek,
  • snižuje krevní tlak,
  • působí proti bakteriím, plísním a virům,
  • je vhodná na bradavice a kožní onemocnění,
  • podporuje hubnutí.


Každý si zkrátka najde důvod, proč ji ve svém jídelníčku neopomenout. Sušená hlíva ústřičná skvěle chutná v salátech, polévkách, těstovinách nebo smetanových omáčkách. Praktické je využít ji v různých kořenicích směsích, které jednoduše přidáte do pokrmů. Například v podobě směsi na zvěřinu, kuře a kari.



Jidášovo ucho - inspirace z asijské kuchyně

I tuto houbu si už před staletími oblíbili Číňané. Pojmenovali ji “muer”, v překladu dřevnatá ouška. Ale z čeho vychází její české jméno? Podle legendy ji nalezli na stromě, na kterém se po své zradě Ježíše Krista oběsil biblický Jidáš. Ke kmenu mu přirostlo ucho a odtud tedy odvozeně Jidášovo ucho. Tato houba obsahuje beta karoten, vitamíny B, draslík, vápník, fosfor, hořčík sodík a železo.
lecive-houby-jidasovo-ucho
Má mnoho pozitivních účinků na zdraví, například:

  • stimuluje imunitní systém a posiluje organismus,
  • zlepšuje psychický stav,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • má výrazné antioxidační účinky,
  • doporučuje se při vyčerpanosti organismu a je oblíbená zejména po těžkých porodech,
  • zabraňuje kornatění cév a trombóze,
  • je prevencí infarktu myokardu,
  • léčí problémy trávicího traktu,
  • snižuje hladinu cholesterolu a cukrů,
  • regeneruje játra, slinivku a ledviny.


V sušené podobě můžete s jidášovým uchem zacházet podobně jako třeba s hřibem pravým. Nemá příliš výraznou chuť a vůni, takže ho můžete dle vlastní fantazie přidat do téměř každého slaného jídla. Nabízí se například rizota či polévky. Inspiraci přináší i asijský kontinent, kde jej na wok pánvi míchají se zeleninou, tofu a oříšky.



Lišky - rozveselí v chmurném podzimu

Připomínají liščí srst a odtud také jejich jméno. Poprvé se s nimi setkáváme v písemných zmínkách z 16. století a velmi rychle si našly cestu na stůl francouzské šlechty. Díky insekticidním látkám odpuzují hmyz a jsou odolné proti červivosti. Kromě vysokého obsahu vitaminů C a D2 v sobě skrývají hormon štěstí serotonin.
lecive-houby-lisky
Mezi hlavní benefity patří:

  • antioxidační účinky,
  • posílení imunity,
  • podpora tvorby kostí,
  • prevence před některými typy rakoviny,
  • přírodní léčba depresí.


Lišky jsou v gastronomii velmi ceněny pro své výrazné aroma, které se rozvine zejména ve smetanových a mléčných omáčkách či polévkách. Své uplatnění ale najdou také v rizotech, těstovinách nebo slaných koláčích. Tak je neváhejte přidat, je to opravdu gurmánský zážitek!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení