Indický dezert Besan barfi

Každý z nás si jistě občas dopřeje něco dobrého na zub. Ať už je to za odměnu, pro zlepšení nálady nebo jen tak na chuť. Pokud se však rozhodnete mlsat, můžete na to jít chytře, abyste své tělo tolik nezatěžovali. Existuje spousta zdravějších dobrot, které si můžete dopřát bez zbytečných výčitek. Už jste někdy vyzkoušeli tradiční indický dezert, který je bez lepku, mléka, vajec a sóji?

besan_barfi-1

 

Co je vlastně Besan barfi?

Jedná se o tradiční sladkost, která pochází ze severní části Indie. Jeho název je odvozen ze slova barf, což znamená sníh. Tedy, že se v přeneseném významu rozpouští v ústech jako sníh či, že vypadá jako kostky ledu. Pro svůj vzhled a strukturu je také přirovnáván k fondánu. Má žlutooranžovou barvu, může mít více variant a obvykle má čtvercový nebo kosočtvercový tvar.
besan_barfi-2
Besan barfi se často dozdobuje kešu, mangem, pistáciemi nebo kořením. Někdy se podává obalený tenkou vrstvou jedlého stříbrného listu zvaného Varak.

Je rovněž jednou z nejstarších sladkých dobrot. Dříve se připravoval při slavnostech pořádaných králi. Není známo, kdy se objevily první zmínky, ale dnes ho v Indii vyrábí mnoho cukráren tradičně známých jako “halwai ki dukaan”.

Věděli jste, že kardamom, který Besan barfi obsahuje, má pozitivní vliv na funkci jater? Zároveň podporuje uvolnění křečí v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy. Také pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu a podporuje funkci mozku a paměť. V neposlední řadě kladně ovlivňuje cévy a srdce a často se v tomto ohledu používá preventivně.

 

Jde to i bez lepku

Ať už máte jakoukoliv formu intolerance na lepek, rozhodně se nemusíte v jídle striktně omezovat. Stačí jen trochu zapátrat a najít si bezlepkové varianty nejrůznějších pokrmů a dobrot, abyste si mohli skvěle pochutnat.

Svůj jídelníček můžete postavit na zelenině, ovoci, obilninách a pseudoobilninách bez lepku, takže například rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant. Zařadit můžete také čistá výseková masa, luštěniny všeho druhu, vejce či čerstvé mléko a neupravované mléčné výrobky.

Když si budete chtít trochu osladit život, můžete si dopřát čistou čokoládu, sladké pečivo označené jako bezlepkové, neplněné bonbony, müsli tyčinky a sušenky opět s označením jako bezlepkové. Pravý včelí med či javorový sirup vám rovněž mohou zpříjemnit chvíli a užít si opojnou sladkou chuť.

Pokud vás přepadla nálada si něco připravit doma a zároveň to něco ještě pochází z cizí krajiny, pak je pro vás recept na tradiční indický Besan barfi jako stvořený. Jeho příprava není nijak složitá a během chvíle si tak můžete dopřát skvělý dezert bez lepku, který potěší na jazyku i na duši. Jak na to?

 besan_barfi-3

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek hladké cizrnové mouky
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ hrnku vody
  • ½ hrnku ghee (přepuštěného másla) nebo rozpuštěného másla
  • sekané mandle nebo kešu ořechy na ozdobu

 

Postup

  1. Začneme cukrovým sirupem. Cukr si rozpustíme ve vodě a za občasného míchání vaříme, dokud sirup nezhoustne.

  2. Do nepřilnavé pánve si nasypeme cizrnovou mouku a za stálého míchání ji opékáme na nižším plameni 5-10 minut, dokud nezezlátne a nerozvoní se.

  3. Následně přidáme rozpuštěné ghee nebo máslo, cukrový sirup, kardamom a mícháme, dokud nám nevznikne vláčná hmota.

  4. Hmotu poté rozetřeme do vymazané formy a povrch posypeme nasekanými oříšky. Necháme v chladu ztuhnout a následně nakrájíme na malé kostičky.


Přejeme dobrou chuť a sladké mlsání.