Ovesné cookies

Přepadla vás chuť na něco sladkého? Upečte si doma ovesné cookies, které potěší nejen na jazyku, ale také na duši. Ostatně každý si sem tam rád dopřeje něco sladkého pro potěšení nebo za odměnu.

ovesne_cookies_1

 

Co všechno ve směsi najdete?

Špaldová mouka

Špalda je jednou z nejstarších obilnin na světě, která pochází z Íránu a některých částí Evropy. Zároveň se jedná o první druh pšenice, která se používala k výrobě chleba. Špalda i pšenice mají podobné nutriční profily a obě obsahují lepek. Je proto důležité si dávat pozor, pokud trpíte celiakií.

Skvělá je tím, že má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů. Vysoký obsah vlákniny navíc pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Zároveň je snadno stravitelná a obsahuje nízký obsah lepku. Oproti bílé mouce je špaldová mouka vyrobena z celých zrn i s klíčky, které jsou zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálů.
 
ovesne_cookies_2
Ovesné vločky

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění se na několik hodin vystaví nejdříve vlhku a poté suchému teplu. K výrobě ovesných vloček se jádra napřed spaří a na mačkacím stroji se rozlisují naplocho.

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny a zastupují mnoho zdravotních výhod. Patří mezi ně například hubnutí, snížení rizika srdečních onemocnění a nižší hladina cukru v krvi. Rovněž pomáhá při poruchách trávení a posilují imunitní systém. Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a obsahují vysoký podíl vlákniny a kvalitních sacharidů.

Rozinky

Rozinky jsou ceněny především pro vysoký obsah fenolů, které jsou významné pro svůj antioxidační efekt. Zároveň obsahují bór, který je důležitý pro podporu zdravých kostí, zubů a kloubů. Kromě bóru obsahují rozinky také železo, vápník, hořčík, draslík a zinek. 

Zároveň sobě ukrývají hodně přírodního sladidla a jsou plné antioxidantů. Jsou tedy považovány za lepší variantu než bonbony. Příznivě také působí na náš metabolismus a trávení.

Třtinový cukr

Hnědý třtinový cukr se získává z cukrové třtiny, která je po sklizni nasekána na dlouhé kusy. Ty při lisování vypouští sladkou šťávu, ze které po úpravě vzniká hustý sirup. Ten se na základě trojnásobné krystalizace mění na cukr. 

Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení. Neztrácí tak své zdraví prospěšné látky, mezi které patří vitamíny, minerály, vláknina a enzymy. Je tedy nutričně hodnotnější než bílý cukr, v těle je lépe využitelný a organismus tolik nezatěžuje. 

Skořice

Skořice je známá pro své výjimečné aroma, které navodí útulnou atmosféru. Mimo to obsahuje antioxidační a protizánětlivé látky. Rovněž obsahuje mangan a minerální látky, které aktivují enzymy v celém těle. Její skvělou schopností je, že dokáže snižovat krevní cukr a posiluje imunitní systém. 

Dalším skvělým benefitem skořice je, že má příznivé účinky na činnost mozku. Podporuje soustředění, učení a paměť. Zároveň má uklidňující účinky, takže prospívá při stresu a úzkosti.

Všechny tyto prospěšné ingredience najdete v naší směsi na ovesné cookies, které si můžete doma připravit.

ovesne_cookies_3

Co budeme potřebovat?

  • 3 vejce
  • 400g roztíratelného tuku na pečení nebo másla
  • 1 kg směsi 

 

Postup

  1. Smícháme směs s vejci a tukem na pečení nebo máslem. 

  2. Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme placičky přibližně o průměru 4-6 cm.

  3. Dobře si vymažeme plech, můžeme použít olej ve spreji.

  4. Placičky následně pokládáme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 160-170°C 10-15 minut.

Na závěr už nezbývá dodat více než dobrou chuť a příjemné mlsání.