Grilovaná hovězí žebra

V našich končinách grilujeme spíše žebra vepřová. Když už hovězí, tak sáhneme po nějakém steaku, ať už s kostí, nebo bez. Co takhle zkusit změnu? Půjdete s námi do hovězích žeber? Je to vynikající lahůdka a zpestření letních garden party.

zebra-03


Co budeme potřebovat?

- 1,5–2 kg hovězích žeber. Přizpůsobte podle počtu strávníků
- 3 lžíce hnědého cukru
- půl hrnku jablečného octa
- 2 hrnky hovězího, kuřecího, či zeleninového vývaru
- 2 hrnky vody
- půl hrnku kečupu
- 1 malou plechovku rajského protlaku
- půl lžičky mletého hřebíčku
- 1 čajovou lžičku hořčice
- 1 čajovou lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku sušené cibule
- 1 lžičku mletého chilli prášku


Jak na tozebra-05

Začněte pracovat jeden den před chystaným grilováním. Smíchejte ocet a cukr ve větším hrnci. Přiveďte k varu, pak snižte plamen a nechte vařit v hrnci tak dlouho, aby tekutina získala konzistenci sirupu.

Zvolte kvalitní hovězí, kuřecí či zeleninový vývar. Rozhodně ne žádnou chemii v kostce – na grilu se pak přepalují a nevábně voní. Nechcete-li čas trávit přípravou poctivého vývaru, použijte naše sušené vývary bez glutamátů. Stačí rozmíchat lžičku směsi v hrnku vody, a je hotovo.

Přidejte všechny ostatní ingredience – kečup, protlak, hořčici, vodu, vývar, koření a samozřejmě i hovězí žebra. Promíchejte a nechte vařit asi 20 minut do změknutí masa.

Poté maso vyndejte z hrnce a směs nechte vařit dál, dokud nezhoustne jako omáčka.

Jakmile máte omáčku dost hustou, vypněte plamen a omáčku odstavte. Do dalšího dne udržujte maso i omáčku v chladu.

Druhý den můžete začít grilovat. Potřete maso omáčkou a dejte jej na gril. Pravidelně otáčejte kvůli rovnoměrnému propečení a potírejte omáčkou. 30 minut na grilu stačí, ale to už poznáte, až bude hotovo.


Tipy na závěr:

- Maso můžete nechat přes noc v grilovací omáčce. Chuť ještě lépe pronikne do masa.

- Nejezte maso hned, jak ho sundáte z grilu. Když dáte masu chvilku na odpočinek, bude křehčí a nebudete muset tak urputně kousat.

- Kyselé okurky nebo beraní rohy se ke grilovaným žebrům skvěle hodí.

- Přichystejte si dost ubrousků, protože sliny potečou proudem. :-)

Přejeme dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení