Burger s trhaným vepřovým masem

Je tu sezóna grilování, takže dnes si dáme něco s přáteli na zahradě. Burger pro pořádný chlapy, tak jak to mají rádi – jen houska a pořádná porce masa. Máme ale vyzkoušeno z praxe, že ani dámy nezůstanou pozadu. Tahle jednoduchá dobrota má své neodolatelné kouzlo – pomalu pečené vepřové maso se skvěle dochucenou barbecue omáčkou.

pork_burger-03


Co budeme potřebovat?

- 1–2 středně velké cibule
- 1 kg vepřové pečeně bez kosti
- Sůl
- Čerstvě namletý pepř
- 1–2 bobkové listy
- 1 čajovou lžičku koření tymiánu
- 1 čajovou lžičku sušeného celeru
- 1 hrnek barbecue omáčky


Přípravapork_burger-05


Oloupejte cibuli a nakrájejte na větší kousky. Poklaďte dno pekáče, ve kterém se chystáte péct maso. Dno by mělo být pokryté celé, pokud nějaké místo zbývá, použijte další cibuli.

Odstraňte z masa přebytečný tuk – nebude zapotřebí. Maso nekrájejte, ale nechte ho v celku. Pořádně osolte a opepřete. Pak maso položte na cibuli do pekáče.
Barbecue omáčku smíchejte s tymiánem a sušeným celerem a přelijte s ní maso v pekáči.

Nastavte troubu na nízký stupeň a maso pečte 8 – 10 hodin. Důležité je, aby se maso opravdu nepeklo prudce, ale spíš jen prohřívalo. Všechna šťáva pak zůstane uvnitř, a to je pak ta pravá dobrota.

Po dopečení vyndejte maso z trouby a přendejte jej na prkénko. Nenechávejte ho v horkém pekáči, kde by se dál peklo a vysušovalo.

A teď to nejtěžší na celém vaření: nechte maso alespoň 15 minut v klidu. Chce to velké sebeovládání, ale pokud to vydržíte a do masa nezakrojíte dříve, bude naprosto dokonalé.

Když maso odpočívá, máte čas dodělat omáčku. Z výpeku odstraňte přebytečný tuk. Ale nemělo by ho tam být moc, takže komu nevadí, může ho trošku nechat. Omáčky bude potřeba jedna lžíce na porci. Pokud je omáčky málo, doplňte ji třeba barbecue omáčkou. Odstraňte bobkový list a omáčku promíchejte, nebo tyčovým mixérem promixujte, pokud chcete hladkou konzistenci bez kousků cibule.

Poté, co si maso odpočinulo, můžete jej nakrájet, nebo prostě natrhat na požadované kousky. Promíchejte maso v připravené omáčce z výpeku.

A na závěr naskládejte maso do hamburgerových housek a podávejte. Můžete ozdobit plátkem červené cibule, nebo kousky salátu, ale mezi námi – tohle ti chlapi moc neocení. :-)


Tipy na závěr:


- Maso nechte bez obav péct přes noc

- Někomu pečeně přijde suchá, tak zvolte jiný kousek vepřového – žebra, plecko, jak libo

- Ten čas na odpočinek po pečení masu opravdu poctivě dopřejte. Bude pak krásně křehké, plné šťávy, a ne žádná žvýkačka

- Housky můžete před plněním krátce osmahnout na grilu či na pánvi


Přejeme dobrou chuť.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení