Dýňový cheesecake

Na konci října se v mnoha různých částech světa slaví Halloween a tento zvyk si pomalu začíná nacházet své místečko i u nás v České republice. Korunním symbolem tohoto svátku je dýně, která zdobí nejedno zápraží, a ze které můžeme připravit nejeden zajímavý pokrm.

dyne-03


A proč je tomu vlastně tak? Možná i proto, že dýně je zelenina vskutku všestranná a připravit si ji můžeme na sladko i na slano, udělat z ní polévku, dezert nebo třeba hranolky.

My si dnes posvítíme na dýňový cheesecake.

Co budeme k přípravě potřebovat?

  • 500 g Philadelphia krémového sýru (alternativně můžete použít tučný tvaroh nebo Lučinu)
  • 250 g máslové dýně
  • 250 g sušenek dle vlastního uvážení (grahamové, celozrnné nebo značky Lotus)
  • 120 g másla
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • skořici
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • zázvor



A jak dále?dyne-05

Dýni nakrájíme a povaříme doměkka. Vodu slijeme a zeleninu rozmixujeme. Necháme zchladnout.

Připravíme si formu, kterou vyložíme pečicím papírem a námi zvolené sušenky rozdrobíme nebo rozdrtíme v domácím mixéru. Rozehřejeme si máslo a sušenkové drobky s ním následně promícháme a upěchujeme do formy společně se zázvorem.

V míse si vyšleháme krémový sýr se smetanou, cukrem a vejcem. K tomuto úkonu se hodí nejlépe ruční šlehač, ale můžeme se spolehnout i na starou dobrou vidličku.

Přidáme zchladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a sůl a navrstvíme na předem připravený korpus ze sušenek.

Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pečeme zhruba 50-60 minut, dokud povrch nezezlatoví.

A voilá, cheesecake je na světě. Přejeme dobrou chuť!

TIP na konec: Nejlepší cheesecake je cheesecake, který byl ponechán přes noc v lednici. Chlazený totiž chutná nejlépe. Už není tak sladký a náplň bude krémovější.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení