Dýňový cheesecake

Na konci října se v mnoha různých částech světa slaví Halloween a tento zvyk si pomalu začíná nacházet své místečko i u nás v České republice. Korunním symbolem tohoto svátku je dýně, která zdobí nejedno zápraží, a ze které můžeme připravit nejeden zajímavý pokrm.

dyne-03


A proč je tomu vlastně tak? Možná i proto, že dýně je zelenina vskutku všestranná a připravit si ji můžeme na sladko i na slano, udělat z ní polévku, dezert nebo třeba hranolky.

My si dnes posvítíme na dýňový cheesecake.

Co budeme k přípravě potřebovat?

  • 500 g Philadelphia krémového sýru (alternativně můžete použít tučný tvaroh nebo Lučinu)
  • 250 g máslové dýně
  • 250 g sušenek dle vlastního uvážení (grahamové, celozrnné nebo značky Lotus)
  • 120 g másla
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • skořici
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • zázvor



A jak dále?dyne-05

Dýni nakrájíme a povaříme doměkka. Vodu slijeme a zeleninu rozmixujeme. Necháme zchladnout.

Připravíme si formu, kterou vyložíme pečicím papírem a námi zvolené sušenky rozdrobíme nebo rozdrtíme v domácím mixéru. Rozehřejeme si máslo a sušenkové drobky s ním následně promícháme a upěchujeme do formy společně se zázvorem.

V míse si vyšleháme krémový sýr se smetanou, cukrem a vejcem. K tomuto úkonu se hodí nejlépe ruční šlehač, ale můžeme se spolehnout i na starou dobrou vidličku.

Přidáme zchladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a sůl a navrstvíme na předem připravený korpus ze sušenek.

Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pečeme zhruba 50-60 minut, dokud povrch nezezlatoví.

A voilá, cheesecake je na světě. Přejeme dobrou chuť!

TIP na konec: Nejlepší cheesecake je cheesecake, který byl ponechán přes noc v lednici. Chlazený totiž chutná nejlépe. Už není tak sladký a náplň bude krémovější.