Bramborová polévka

Brambory v bedýnce

Brambory se staly základem pro mnoho českých polévek. Vařené a pečené brambory totiž téměř neobsahují tuk. Zato jsou plné sacharidů v podobě škrobu, který je skvělým zdrojem energie. Brambory obsahují také vlákninu, jenž nám dodává pocit plnosti a sytosti. Dále v sobě mají také vitamín C, B a jsou zdrojem draslíku.

Bramborová polévka byla velmi oblíbená už v minulosti. Obsahuje totiž suroviny, které byly snadno dostupné, a navíc je velmi vydatná. Příprava bramboračky není složitá ani časově náročná. Polévka často sloužila jako hlavní jídlo pro pracovníky na poli. Postupem času se z venkovských kuchyní rozšířila i do těch městských.


Základ bramboračky

Základem jsou, již podle názvu, brambory. V bramboračce nesmí chybět pořádná porce zeleniny jako mrkev, petržel a celer. Správnou chuť polévce dodá ještě koření (majoránka, pepř, sůl) a česnek. A na co byste neměli zapomenout? Přece na houby. Ty jsou plné vitamínů A, B a D. Mohou sloužit jako prevence proti rakovině tlustého střeva, pomáhají snížit krevní tlak, hladinu cholesterolu a podporují imunitní systém. Sušené houby jsou ještě lepší než čerstvé - jejich chuť je totiž výraznější.

bramborova_polevka_obr
Bramborová polévka s houbami

Co budeme potřebovat? - 5 porcí


Jak na přípravu?

  1. Sušenou zeleninu a houby namočíme do vody a necháme ležet alespoň 30 minut, aby zvětšily svůj objem. Vodu nevylévejte - obsahuje spoustu houbové chuti.

  2. Mezi tím oškrábeme brambory a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mouku. Mouka krásně nasákne rozpuštěné máslo a celé to dostane konzistenci jako řidší med.

  3. Jíšku míchejte, aby se nepřipálila. Po chvíli získá kromě konzistence i medovou barvu. Nebojte se mít jíšku tmavší - lépe dodá polévce barvu.

  4. Do hotové jíšky nalijte postupně vodu nebo lépe vývar. Ale POZOR - nutné je, aby vývar byl studený! S horkou tekutinou byste měli z jíšky spíš noky. Také nelijte všechnu tekutinu naráz. Postupně přilévejte a rozmíchávejte tak, aby jíšková kaše stále více řídla. Tím docílíte krásně hladké konzistence.

  5. Do hrnce nasypeme brambory, zeleninu, houby i s vodou, ve které se namáčely a přivedeme k varu. Pokud použijeme na zalití vodu, můžeme přidat ještě bujon na dochucení. Dále přidáme sůl a pepř podle chuti a vaříme do změknutí surovin, asi 15 min. Nakonec dochutíme ještě prolisovaným česnekem a majoránkou.

Polévku můžeme podávat s čerstvým chlebem. Někdo nedá dopustit na kroupy v bramboračce. Pokud je chcete přidat také, namočte je spolu s houbami do stejné vody a pak i společně vařte do změknutí.

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení