Poslední objednávky v tomto roce vyřizujeme 19.12.2024. Na další objednávky se budeme těšit a začneme je vyrábět v novém roce 2025.

Špenátový krém

spenatovy_krem_nahled 


Proč právě špenát?
spenatovy_krem-07

Špenát se k nám dostal až z dalekého Íránu a Afghánistánu, kde rostl naplano. Je známý a oblíbený pro vysoký obsah vitamínů a minerálů. Neobsahuje sice tolik železa, jak bylo dříve mylně uváděno, ale i přesto je pro naše zdraví velmi prospěšný. Špenát je oblíbený po celém světě a můžeme ho najít téměř ve všech kuchyních. Dobře se kombinuje s ostatními potravinami, jelikož má neutrální chuť. Jestliže dáváte přednost čerstvému špenátu, zaměřte se při jeho koupi na to, aby jeho listy byly krásně zelené a řapíky pevné.


Co špenát obsahuje?

  • Vitamín E - pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami. Snižuje únavu, pomáhá chránit játra a cévy
  • Draslík - může nám pomoci s vysokým krevním tlakem, zácpou a anémií
  • Kyselina listová - přispívá ke správné psychické činnosti, správné funkci imunitního systému a další
  • Vitamín C - pomáhá zlepšit zrak, činnost srdce či duševní svěžest
  • Antioxidanty - pomáhají chránit zrak před škodlivým UV zářením



Špenát v polévce

Proč konzumovat špenát zrovna v polévce? Polévka totiž dokáže náš organismus zahřát a tělo lépe zpracovává potraviny, které jsou teplé. Navíc nám dodá potřebnou energii a cenné minerální látky. Díky polévce dostaneme do našeho organismu také velmi potřebnou vodu.

Proto jsme pro vás připravili recept na vynikající špenátový krém. Tady je:


Špenátový krém

Co budeme potřebovat? - 4 porce

  • 800 ml vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla nebo olej
  • 2 lžíce mouky
  • 125 g špenátu
  • chléb, toast
  • sůl, pepř


Jak na přípravu?

  1. Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobno. Dále si dáme do hrnce rozpustit máslo nebo olej a cibuli osmažíme do zlatova. Zaprášíme moukou a chvíli restujeme.

  2. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem a necháme 10 minut zavařit. Potom přidáme sušený špenát a vaříme dalších 5 minut.

  3. Polévku odstavíme ze sporáku a rozmixujeme v hladký krém. Přidáme smetanu a dochutíme podle potřeby. Podáváme s opečeným toustem nebo chlebem.