Pravý kotlíkový guláš

kotlíkový guláš


Historie guláše

Guláš je vynikající pokrm, který je v Česku považován za součást tradiční kuchyně. Kde ale tahle pochoutka vlastně vznikla? Většina lidí si myslí, že pochází z Maďarska. Slovo guláš totiž vzniklo ze slova “gulya”, což je maďarsky dobytek. Maďaři si pak z tohoto slova odvodili „gulyás“ a v Česku se z něj následně stal guláš. Úplný původ tohoto jídla však nejspíš sahá až do Turecka. Turkové svými vpády do Evropy totiž velmi obohatili středoevropský či balkánský jídelníček a údajně přinesli právě guláš. Maďaři následně recepturu obohatili o papriku a lahůdka byla na světě.

Naše receptura guláše se však od té maďarské ještě trošku liší. My guláš zahušťujeme a podáváme ho s knedlíkem. Kdežto Maďaři ho připravují spíše jako polévku a podávají v hlubokých talířích s bílým chlebem.


Základem guláše jsou správné suroviny

Masomaso na kotlíkový guláš

Nejdůležitější ingrediencí guláše je samozřejmě kvalitní maso. U nás se nejčastěji používá maso z hovězí kližky, ale guláš lze připravit také z vepřového či kuřecího masa.


koření

Koření


Druhou důležitou přísadou je koření - sladká mletá paprika, gulášové koření, sůl a pepř.

 


Zeleninazelenina

V guláši nesmí chybět dostatek cibule. Říká se, že by jí mělo být stejné množství jako masa. A pak také nesmíme zapomínat na brambory.

 

Druhy guláše

Tokáň - do tohoto guláše se navíc přidávají houby, fazole či smetana.

Paprikáš - paprikáš opět obsahuje smetanu.

Perkelt - maso je v tomto guláši doplněno malým množstvím husté šťávy a někdy se do něj přidávají také rajčata, pálivé papričky a smetana.

Segedínský guláš - jinak také segedín je guláš s kysaným zelím a smetanou.

Guláš se tradičně připravuje v hlubokém hrnci. My jsme si pro vás však připravili recept na vynikající guláš z kotlíku! Postup vaření je stejný jako u klasického guláše, ale na skvělou atmosféru při přípravě a posezení okolo kotlíku budete ještě dlouho vzpomínat.


Co budeme potřebovat na pravý kotlíkový guláš? - 8 porcí

  • 1 kg hovězího masa (kližky)
  • 1 kg cibule
  • 1 palička česneku
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce gulášového koření
  • 500 g brambor
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks papriky
  • ¼ kváskového chleba
  • sůl a pepř

 

Jak na přípravu?
kotlíkový guláš
1. Nejprve si pod kotlíkem založíme oheň. Následně si nakrájíme maso asi na třícentimetrové kostky a cibuli s česnekem nadrobno.

2. Do kotlíku dáme rozpustit sádlo a udržujeme pod ním menší plamen, aby se maso nepřipálilo. Do kotlíku přidáme cibuli s česnekem a orestujeme. Následně přidáme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Dále ho zaprášíme paprikou a gulášovým kořením, zamícháme a podlijeme vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Maso pak ještě osolíme a opepříme. Pozor však na množství soli, jelikož ji většinou obsahuje také gulášové koření. Vaříme zhruba jednu hodinu a podle potřeby maso podléváme.

3. Mezi tím si nakrájíme brambory, mrkev a papriku na kostky. Přidáme k téměř měkkému masu a vaříme do změknutí brambor. Z chleba odkrojíme kůrku, nakrájíme na kostičky a guláš s ním zahustíme. Vyzkoušíme a podle potřeby ještě osolíme.

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení