Turecká polévka z červené čočky

Máte rádi luštěniny, ale unavuje vás dlouhá příprava s namáčením den předem? A předvařené polotovary? To není ono. A už jste objevili červenou čočku? Tu není nutné nijak předem připravovat.

turecka_polevka-03



Připravte si


Jak na tosumak-06

V první řadě se seznamte s kořením Sumak. Jde o tmavě červený prášek kyselé chuti z umletých plodových palic škumpy koželužské. Škumpa roste planě právě v Turecku. Také se mu říká sumach, sumak, sumac, či sumaq. Autentickou chuť docílíte právě jeho použitím. Nicméně polévka bude dobrá i pokud toto trochu exotické koření neseženete.

Jde o polévku, takže postup bude jednoduchý i přes množství ingrediencí.

Zahřejte olej ve velkém hrnci a nechte zpěnit cibulku. Přihoďte nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte na mírném plameni, až dokud cibulka nezíská zlatou barvu. Asi 5 minut.

Vmíchejte papriku, chilli papričky, kmín, rajčatový prášek a sůl. Zakryjte a vařte dalších 5 až 7 minut.

Čočku propláchněte ve studené vodě a přidejte ji do hrnce. Vše promíchejte, aby se rajčata, koření a čočka důkladně spojily. Přidejte vývar, přikryjte a vařte, dokud nebude vše velmi jemné, asi 30 až 40 minut.

Použijte ponorný mixér a rozmixujte polévku do hladkého pyré. Tento krok přeskočte, pokud dáváte přednost robustní polévce. Rozdrťte sušené lístky máty do polévky.

Míchejte a vařte další 2 až 3 minuty. Sundejte z plotny a vmíchejte polovinu Sumaku. Zbytek Sumaku nechte na posypání polévky už nalité v talíři či misce. Polévku podávejte s citronovými klíny a / nebo s pár kapkami citronové šťávy.

Dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení