Turecká polévka z červené čočky

Máte rádi luštěniny, ale unavuje vás dlouhá příprava s namáčením den předem? A předvařené polotovary? To není ono. A už jste objevili červenou čočku? Tu není nutné nijak předem připravovat.

turecka_polevka-03



Připravte si


Jak na tosumak-06

V první řadě se seznamte s kořením Sumak. Jde o tmavě červený prášek kyselé chuti z umletých plodových palic škumpy koželužské. Škumpa roste planě právě v Turecku. Také se mu říká sumach, sumak, sumac, či sumaq. Autentickou chuť docílíte právě jeho použitím. Nicméně polévka bude dobrá i pokud toto trochu exotické koření neseženete.

Jde o polévku, takže postup bude jednoduchý i přes množství ingrediencí.

Zahřejte olej ve velkém hrnci a nechte zpěnit cibulku. Přihoďte nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte na mírném plameni, až dokud cibulka nezíská zlatou barvu. Asi 5 minut.

Vmíchejte papriku, chilli papričky, kmín, rajčatový prášek a sůl. Zakryjte a vařte dalších 5 až 7 minut.

Čočku propláchněte ve studené vodě a přidejte ji do hrnce. Vše promíchejte, aby se rajčata, koření a čočka důkladně spojily. Přidejte vývar, přikryjte a vařte, dokud nebude vše velmi jemné, asi 30 až 40 minut.

Použijte ponorný mixér a rozmixujte polévku do hladkého pyré. Tento krok přeskočte, pokud dáváte přednost robustní polévce. Rozdrťte sušené lístky máty do polévky.

Míchejte a vařte další 2 až 3 minuty. Sundejte z plotny a vmíchejte polovinu Sumaku. Zbytek Sumaku nechte na posypání polévky už nalité v talíři či misce. Polévku podávejte s citronovými klíny a / nebo s pár kapkami citronové šťávy.

Dobrou chuť.