Plněné bramborové knedlíky

Kdo miluje českou klasickou kuchyň, ten si vždy na plněných bramborových knedlících pochutná. Náplň může být různorodá – uzené maso, mleté maso, obyčejný salám nebo anglická slanina.

Vegetariánské verze také existují, takže špenát nebo ricotta jsou rovněž fajn. A kdo má rád sladké, pak se může vyřádit s různým druhem ovoce, zavařenin a povidel.

My si dnes připravíme chlapskou variantu – bramborové knedlíky s uzeným masem a se zelím.

Pokud se vám nechce vařit brambory den předem, nechat je chladnout, pak strouhat a vyrábět těsto ručně, použijte Směs na bramborové knedlíky.

knedlik-03


Co budeme potřebovat?

  • 700 g vařených vychladlých brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • lžičku soli
  • lžíci cukru
  • pepř
  • kmín
  • 350 g uzeného, případně nějaké uzeniny
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 500 g sterilovaného zelí
  • 2 lžíce sádla


Postupknedlik-05

Dejte zelí do kastrolu na trochu rozehřátého sádla a nechte pod pokličkou dusit.

Do druhého hrnce dejte sádlo, rozehřejte, nakrájejte obě cibule najemno a dejte smažit do rozehřátého sádla.

Také uzené maso nakrájejte na menší kousky a dejte smažit spolu s cibulí. Přidejte pepř a kmín podle chuti.

Předem uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte mouku, vejce, sůl a dobře propracujte. Vznikne tužší těsto. Je opravdu důležité, aby byly brambory úplně vystydlé, takže je lepší vařit je den předem. Vařte je ve slupce a loupejte až druhý den po vychladnutí – půjde to lépe.

  • TIP: Zejména ti, kdo nemají tolik času, ocení již připravenou Směs na bramborové knedlíky, do které jen stačí přidat vodu podle návodu, řádně promíchat a hned můžeme používat. A jelikož směs obsahuje jen to, co je v našem receptu, nemusíte se bát o kvalitu.

Mezi tím se již dosmažila směs uzeného a cibule, takže ji odstavte a nechte zchladnout. Je opět důležité, aby směs opravdu vychladla, aby ztuhlo sádlo ve směsi. Jinak by se vám nepovedlo do knedlíků směs vložit a mohly by se rozpadat.

  • TIP: Pokud chcete, aby směs vystydla dříve, přendejte ji do jiného kastrolu a ten ponořte do studené vody. Určitě směs nenechávejte chladnout v hrnci, ve kterém se smažila – hrnec je horký celkem dlouho a směs pak stále ohřívá. 

Zatímco směs chladne, vytvarujte z těsta váleček, ze kterého nakrájejte stejně velké plátky. Z nich vytvarujte placičky, do kterých pak vkládejte náplň. Množství těsta stačí na cca 20 knedlíků.

  • TIP: Nejprve naložte směs na všechny placičky a nebalte je postupně. Mohlo by se stát, že vám na posledních pár knedlíků žádná náplň nezbyde. Pokud náplň nejprve spravedlivě rozdělíte do všech knedlíků, bude vše v pořádku. Když náhodou nezbyde, půjčíte si trochu z už rozděleného množství a je to. Na druhou stranu nevadí, když vám trocha směsi zůstane - knedlíky s ní můžete posypat až na talíři.

Knedlíky v dlani sbalte, slepte okraje a můžete trochu „poválet“, aby byl knedlík dokonalý.

Knedlíky vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 15 minut. Voda by se měla vařit, ale ne moc prudce, aby se knedlíky nerozbily. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu.

Nezapomeňte na zelí – v průběhu práce jej párkrát promíchejte. Před dokončením můžete přidat lžíci cukru, trochu soli a na zahuštění rozmíchejte lžíci hladké mouky ve sklenici vody, vlijte do zelí a nechte ještě chvíli provařit.

Na ozdobení můžete osmažit pár plátků anglické slaniny. Buď celé, nebo pokrájené na kousky. Kdo má rád cibuli, může si knedlíky posypat i smaženou cibulkou.

  • TIP: Nikdy nevkládejte knedlíky do vody, která se nevaří! Pozor: bramborové knedlíky se při delším vaření rozpadnou a stane se z nich kaše. Jakmile tedy vyplavou, nenechávejte je už dlouho vařit. A toho sádla se nebojte. Tematicky k tomuto jídlu prostě patří, a navíc tam má ještě funkci pojiva. S běžným olejem to fungovat nebude. A snad nikoho nenapadne smažit uzené maso či anglickou slaninu na olivovém či jiném ušlechtilém oleji ????


Přejeme dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení