Paella - národní klenot

Paella - pro Španěly něco podobného jako pro Čechy svíčková. Národní poklad v podobě gastronomické pochoutky, který má různé varianty. Paella se poprvé objevila v chudých oblastech Španělska. K její přípravě je nejdůležitější přísadou rýže, která se neomývá, protože škrob při vaření způsobuje potřebné zahuštění. Rýže se nikdy nenechává dovařit, má být naopak uvnitř lehce křupavá.

paella-1


Nejznámější variantou tohoto pokrmu je paella valenciana, která se připravuje ve Valencii s kuřecím či králičím masem. Další možností je paella de marisco, která obsahuje mořské plody nebo paella mixta. Jak už název napovídá, je kombinací masa a mořských plodů. Pro základ paelly se používá cibule, česnek, paprika a rajčata. Je zřejmé, že podob tohoto pokrmu je spousta, stejně jako si u nás každý po svém připraví guláš.

Kolem paelly koluje spousta legend. Jednou z nich je například ta, že si toto jídlo natolik zamiloval francouzský generál během napoleonského vpádu do Španělska od místní kuchařky. Učinil tak prohlášení, že za každou další porci propustí jednoho španělského vězně. Kuchařka tedy neotálela a každý den mu připravila čerstvou paellu. Údajně tím osvobodila 176 španělských vězňů.

Pro tu správnou a nefalšovanou paellu je potřeba vybrat rýži. Měla by být kulatozrnná, s lesklými zrnky, které dobře absorbují vodu. Nesmíme zapomenout taky na pánev, protože přece jen podle této pomůcky je španělský národní pokrm pojmenován a to doslova! V katalánštině slovo “paella” totiž znamená pánev. Poohlédněte se po takové, která má místo držadla dvě ucha a je mělká.

Už se vám sbíhají sliny a začínáte si v duchu procházet, co všechno máte doma a co bude potřeba dokoupit? Než se s nadšením vrhnete do obchodu, podívejte se na náš recept. Otevřete si láhev vína a nalijte si skleničku. Pro přípravu paelly je potřeba klidný španělský přístup a dobrá nálada.


Co tedy budeme potřebovat?paella-2

  • 8 stroužků česneku
  • 1 snítka šafránu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 ks citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 0,5 lžičky pálivé papriky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 ks červené cibule
  • 4 šálky kulatozrnné rýže
  • 400 g krájených rajčat Valfrutta
  • 4 kusy kuřecího stehenního řízku bez kůže
  • sůl
  • pepř

 

Jak na přípravu?

Červenou cibuli si nakrájíme na měsíčky a papriky na kostičky. Poté si v pánvi rozpálíme olej, na kterém zprudka opečeme papriku a cibuli. Jakmile budou opečené, odložíme je na chvíli stranou. Kuřecí maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a lehce zaprášíme kurkumou. Jakmile nám začne maso restováním hnědnout, přidáme zpět opečenou cibuli a papriku. Dále přisypeme rýži a za stálého míchání ji necháme zesklovatět.
paella-3
Do směsi přilijeme víno a krátce promícháme, než se odpaří. Následně vlijeme konzervu nakrájených rajčat. Krátce vše orestujeme a přidáme šafrán, sladkou i pálivou papriku. Vše důkladně promícháme a přilijeme část vývaru. Zmírníme si plamen a po odpaření části vývaru dolijeme zbytek. Znovu vše krátce promícháme a necháme rýži dovařit na opravdu mírném plameni.

Zhruba po 8 minutách před koncem vaření zapícháme do rýže po obvodu pánve stroužky česneku a na měsíčky nakrájený citron i s kůrou. Česnek během posledních minut v pánvi hezky změkne a zesládne. Citron dodá pokrmu skvělou chuť.

Jakmile je rýže měkká, přikryjeme pánev alobalem a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Veškeré tekutiny se stačí tímto procesem vsáknout do rýže. Na závěr servírujeme paellu posypanou čerstvou jarní cibulkou. ¡Buen provecho!