Letní marinované hovězí špízy

Špízy jsou velmi oblíbené letní jídlo. Je skvělé, že spolu se základní ingrediencí můžete zužitkovat vlastně cokoli, co najdete v ledničce. Našli jste třeba jen jednu cibuli, papriku, 2 rajčata, pár plátků slaniny a cuketu? Že z toho oběd neuděláte? Ale jděte – špíz je to, co by vás mělo napadnout jako první.

Dnes si připravíme trošku luxusnější variantu špízů. Možná tedy budete muset i něco dokoupit, ale nebojte – velké výdaje vás nečekají.

letni_nove-03


Co na špízy potřebujeme:

- 1 šálek hovězího vývaru
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/2 šálku worcestrové omáčky
- 2 velké cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky pepře
- 1 balení cherry rajčat
- 1 balení žampionů
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 malé cukety
- 1 konzerva ananasu
- 1 kg hovězí svíčkové
- lůj nebo kůži ze slaniny na potření grilu




Příprava špízů:letni_nove-05

Do mísy dost velké na to, aby se do ní vešlo všechno maso, vlijeme hovězí vývar, sójovou omáčku, worcester a šťávu z ananasové konzervy.

Nasekejte jednu cibuli na drobno a přidejte do mísy. Dosypte také koření – tymián, rozmarýn a pepř.

Svíčkovou nakrájejte na větší kostky. Asi tak 2,5 až 3 cm. Vložte do mísy s marinádou a promíchejte. Nechte v chladu marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Je dobré mísu přikrýt folií, aby se v lednici nemíchaly vůně.

Máte-li kovové jehly na špízy, připravte si je. Jinak stačí špejle seříznuté na jedné straně do špičky. Ovšem při jídle se kovové jehly chovají lépe – nelámou se tak, jako to dělají špejle.

Cherry rajčátka a žampiony překrojte napůl. Papriky doporučujeme nakrájet na čtvercové či obdélníkové tvary. Nudličky nebudou moc dobré. Cukety krájejte na 1 cm široké plátky.

Oloupanou cibuli překrojte od špičky ke kořínkům napůl. Pak znovu každou půlku od špičky ke kořínkům. Pokud jsou kusy stále velké, můžete ještě každou čtvrtinu cibule překrojit, tentokráte ale napříč, takže kousky cibule nebudou užší, ale kratší.

Na jehly napichujte střídavě kousky masa, hub a zeleniny.

Pokud grilujete, potřete zahřátou grilovací mřížku kouskem loje či špekem. Na střední teplotu stačí grilovat špízy 8 – 10 minut. Maso by mělo zhnědnout, zatímco zelenina by měla ještě zůstat svěží na skus.

Špízy se ale dají připravit i na pánvi, či v troubě. Respektujte vlastnosti své trouby a řiďte se zkušenostmi. Doba přípravy se tak může samozřejmě trochu lišit.

Přejeme dobrou chuť.


Tipy na konec:

Nepoužívejte přerostlé cukety. Mají pěnový střed. Používejte mladé malé cuketky, které ještě nevytvořily semínka. Střed cukety musí být pevný.

Ne každý dobře snáší sladkou chuť s masem. Klidně vynechte ananas. Nicméně pokud vám sladké nevadí, skvěle funguje i hroznové víno, nebo plátek citronu obalený v cukru.

Zbytek marinády nevyužijete, ale můžete jí potírat špízy při grilování, než ji budete muset vylít.

Maso vždy dávejte až na rozpálený gril či pánev. Nikdy ne na studené. Jinak z masa vyteče všechna šťáva a bude suché, zatímco naopak zelenina bude rozmočená.

Odolejte pokušení vrhnout se na špízy hned po uvaření. Pokud necháte špízy pár minut odležet, maso vtáhne šťávu, povolí svá vlákna a bude krásně měkoučké.