Chilli koktejl z grilu

V horkých letních dnech hledáme osvěžení v podobě chlazených nápojů. Různé ovocné či zeleninové šťávy asi znáte. Zkusili jste ale už nápoj z chilli papriček? Dnes si ho připravíme. Čekejte lehký, osvěžující koktejl, lehce štiplavý, ale díky čerstvým rajčatům a limetkové šťávě ideální na horké letní odpoledne.

chilli_koktejl-03


Na 4 sklenice koktejlu budeme potřebovat:

- 6 velkých panáků mexického mezcal či tequily
- 2 sušené chilli papričky
- 0,5 kg zralých rajčat
- 1 polévkovou lžíci oleje na smažení
- 4–6 limetek
- 2 lžičky mletého koriandrového semínka
- 2-3 lžičky Worcesterové omáčky
- 4 plátky limetky na ozdobu

Ingredience samozřejmě můžete přizpůsobit. Například pokud nemáte mezcal či tequilu, použijte jinou vhodnou lihovinu. Nicméně rum či jiný barevný alkohol asi vhodný nebude.


Postup:

  • Zapněte gril na střední teplotu.
  • Zbavte papričky stonků, rozkrojte je podélně na půl a odstraňte semínka.
  • Papričky dejte na gril, lehce ogrilujte. Několikrát je otočte. Papričkám stačí zhruba 2 minuty, než změknou a rozvoní se.
  • Nakrájejte papričky na malé kousky a ponořte je do nádoby s mezcalem. Nechte je asi 30 minut máčet.
  • Zatím, co se papričky macerují v alkoholu, rozkrojte rajčata na půl, potřete olejem a dejte na gril rozkrojenou stranou dolů. Rajčata byste při grilování měli otočit, ale jen jednou. Pak je nechte na grilu kůžičkou dolů tak dlouho, aby sice změkla, ale nerozpadala se. Kůžička by se měla trochu připálit. 5 minut by rajčatům na grilu mělo stačit.
  • Ogrilovaná rajčata zbavte slupky a nakrájejte na hrubo.
  • Promíchejte chilli v mezcalu, až tekutina získá načervenalou barvu. Pak přidejte rajčata, limetkovou šťávu a koriandr. Míchejte, dokud se rajčata téměř nerozpustí.
  • Na závěr přeceďte přes jemné síto do sklenic naplněných ledem.
  • Do sklenic kápněte trochu Worcesteru a ozdobte plátkem limetky.

Koktejly jsou opravdu velmi oblíbené pití. Zase trošku ozvláštní vaše grilovací párty.


TIP:

- pro abstinenty či řidiče můžete alkohol nahradit džusem z červeného grepu, nebo rajčatovou šťávou s vodou v poměru 1:1

- nemáte-li gril, dobře poslouží i toustovač, nebo obyčejná pánev. Jen ta vůně ohně holt bude chybět.