Naučíme vás dělat bujón

Bujón, čili vývar se připravuje pomalým vařením základní suroviny. Tou může být maso, zelenina, houby a jejich kombinace. Zapomenutou a trochu opomíjenou základní surovinou jsou kosti. Myšleno kosti bez masa.

bujon-03


Bujón, který vařením získáme, se může používat dál při přípravě polévek a omáček. Občas se slovem „Bujón“ označuje přímo polévka, jejíž hlavní část tvoří právě vývar. Dobrý, čistý a kvalitní vývar není úplně snadné připravit. Právem je dobrý vývar považován za opravdové kuchařské umění.
Hlavním znakem přípravy bujónu je pomalé vaření .V zásadě by voda ani vařit neměla – jen občas ať vyplave bublinka. Doba vaření se může pohybovat od pouhých 30 minut až po dva dny.

1-05Historie vývaru

První záznamy o přípravě vývaru z kostí, se datují už k roku 1000 n.l. Zajímavé také je, že historicky první restauraci otevřel právě výrobce polévek A. Boulanger, který se rozhodl podávat pařížským dělníkům na posilnění silný vývar z kostí.
Boulanger natolik věřil posilující moc svého vývaru, že si na vývěsní štít své restaurace vyvěsil biblický citát: „Vy všichni, kteří jste unaveni a zmoženi, přijďte ke mně a já vám znovu dodám sílu.“ Slova „dodat sílu“ se ve francouzštině překládají slovem „restaurer“, z čehož vznikl název restaurace.



Čtyři důvody, proč jíst vývar


1. Kolagen v BIO kvalitě. Lidé, kteří trpí na choroby pohybového aparátu, vynakládají spousty peněz na potravinové doplňky s kolagenem. V kostech, kůži, šlachách a chrupavkách se přitom nachází stoprocentně přírodní a čistý kolagen. Pomalým vařením ho všechen dostaneme do vývaru v přirozené podobě.

2. Koncentrované živiny v BIO kvalitě. Vývar obsahuje snadno stravitelné a důležité látky – aminokyseliny, vitamíny, minerální látky, mastné kyseliny apod.

3. Ekologické i ekonomické potraviny. Zužitkováním všech zbytků, a i jinak nestravitelných částí rostlin i zvířat, šetříme svou planetu a také svou peněženku. Šlachy, klouby, košťál z kořenové zeleniny či slupku z cibule byste normálně nesnědli, ale ve vývaru je to výborná věc.

4. Bez glutamátů, konzervantů a barviv. Tohle zaklínadlo má přesvědčit zákazníka o to, že výrobek je kvalitní a BIO. Kvalitní vývar je BIO úplně samozřejmě. Dá se použít k výrobě a ochucení polévek, omáček, a dokonce se dá pít jako čaj! Potravina se tak stává lékem. 

Kvalitní vývar má i léčivé a ozdravné účinky. Vědecké studie se většinou věnují výzkumu kolagenu a jeho účinků. Kolagenová želatina má mít následující účinky:

• podporuje činnost kloubů, předchází a zmírňuje bolestem pohybového aparátu2-06
• zmírňuje projevy artritidy
• brání tvorbě nádorů
• chrání buňky před nepříznivými vlivy prostředí
• může snižovat obsah cukru v krvi a pomáhá tak při léčbě cukrovky
• pomáhá k lepší srážlivosti krve, reguluje krvácení z nosu, při silné menstruaci
• zlepšuje stav pokožky
• pomáhá vyhlazovat vrásky
• zlepšuje stav nehtů

Přes všechny příznivé účinky nelze považovat vývar za prostředek, který řeší všechny potíže. Někomu třeba ani nesedne vývar z kostí, takže preferuje masový vývar. Někdo má problém s chutí hovězího vývaru, tak se přikloní k drůbežímu masu.
Jedno je ale jisté – přírodní bujón bez glutamátů je určitě skvělá volba pro vaše zdraví.

Na eshopu eshop.kostera.cz nabízíme poctivě připravené bujóny bez glutamátů. Dodáváme je v dehydratované podobě, čímž zároveň zajišťujeme delší trvanlivost. Chcete-li si tedy užít kvalitního jídla bez zdlouhavé přípravy, vyberte si z naší nabídky masových, zeleninových a ostatních vývarů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení