Speciální valentýnské menu

Pro některé je Valentýn komerční svátek, který bojkotují, pro jiné představuje skvělou příležitost, jak strávit se svou polovičkou příjemné chvíle. Ačkoliv se skutečně jedná o importovaný zvyk, o Valentýnu panuje spoustu zbytečných předsudků. Co doopravdy představuje tento svátek? A jak obdarovat svého partnera skrze gurmánský zážitek?

valentyn_uvod


Historie sv. Valentýna

Odpůrci Valentýna se obvykle opírají o dva argumenty – jedná se o americký svátek, o který v Evropě nestojíme, a není to svátek zamilovaných, ale svátek obchodních středisek. Je zajímavé, že i po takové době se Valentýn stále považuje za zvyk ze Západu (snad protože jsou zde oslavy více viditelné a Američané rádi slaví), přitom má tento svátek ryze evropské kořeny. Pojďme si je připomenout.

V podstatě existují dvě legendy, u kterých se ovšem předpokládá, že mluví o stejném světci, ale pokaždé trochu jinak. Koneckonců je to legenda, i přes pravdivé kořeny se jen těžko dnes dozvíme plný příběh.

První legenda tvrdí, že Valentýn, biskup z Terni, který žil ve 3. století, byl popraven kvůli lásce. Porušil tehdejší zákaz od císaře Markuse Aurelia Claudia a tajně oddával zamilované páry. To se nesmělo, aby se muži nerozptylovali od vojenských povinností. Druhá legenda praví, že Valentýn zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Valentýn byl popraven za nekalé praktiky, když se mu podařilo uzdravit syna známého rétora Kratóna.

Ať už tak či onak, svatý Valentýn tak má kořeny v Terni, tedy tehdejší Římské říši. Dokonce ani zvyky, které se dnes pokládají za obchodní tahy, nejsou tak úplně vymyšlené. Například darování květin na Valentýna se opět váže k legendě – biskup Valentýn údajně obdarovával mladé páry pestrými kyticemi z biskupské zahrady.


Domácí valentýnské menu

Zvláště o Valentýnu platí, že láska prochází žaludkem. Překvapte partnera speciálním menu, které hravě zvládnete a skvěle si na něm oba pochutnáte. A abychom se zbavili nálepky amerického svátku, připravili jsme pro vás ryze italské menu. Po vzoru italského biskupa Valentýna.

Cuketová polévkavalentyn-07

Co budeme potřebovat?


Jak na přípravu?

  1. Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej a prohřejte na něm krátce česnek a bazalku. Poté vhoďte osolenou cuketu a pomalu opékejte přibližně 10 minut, až cuketa lehce zezlátne a změkne.

  2. Opepřete a zalijte vývarem. Vařte dále 8 minut.

  3. Sejměte z ohně a rozmixujte.

  4. Do rozmixované směsi vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti.

  5. Podávejte se špetkou mletého pepře a nastrouhaným parmazánem.

 

Zamilovaná pizzavalentyn-08

Co budeme potřebovat?


Jak na přípravu?

  1. Droždí rozdrobte v malé misce, přidejte lžičku cukru, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte v teple cca 5 minut.

  2. Hladkou mouku nasypte do velké mísy, přidejte olivový olej a osolte. Přilijte kvásek a ručně nebo robotem uhněťte těsto. Pokud se těsto příliš lepí nebo rozpadá, přidejte dle potřeby mouku či vodu. Z těsta vytvarujte bochánek, přikryjte mísu utěrkou a nechejte kynout asi 20 minut.

  3. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na 2 části. Z každého kusu vytvarujte nejdříve kruh, který nakonec upravte do tvaru srdce. Dávejte si pozor, aby se vám těsto neroztrhlo.

  4. Položte na plech vymazaný trochou olivového oleje, nebo na pečicí papír.

  5. Připravte si rajčatovou omáčku. Smíchejte rajčata, česnek, olivový olej a oregano. Osolte, opepřete.

  6. Potřete těsto rajčatovou omáčkou a posypte sýrem. Dále zdobte dle vlastní chuti.

  7. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C cca 10 minut. Plech s pizzou vždy mějte ve spodní části trouby.

 

Italské tiramisuvalentyn-09

Co budeme potřebovat?

  • 6 žloutků
  • 140 g třtinového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smetany na šlehání (33 % tuku)
  • 300 ml silného espressa
  • 2-3 lžíce rumu
  • 350 g dlouhých piškotů
  • pravé kakao na posypání


Jak na přípravu?

  1. Ve vodní lázni nebo ručním šlehačem promíchejte žloutky s cukrem, dokud se z nich nestane světlý krém. Tento krém nechte za stálého míchání alespoň 7 minut prohřát. Voda v hrnci by měla jen jemně bublat. Odstavte a nechte vychladnout.

  2. Do vychladlého krému přidejte mascarpone a dobře promíchejte. Můžete použít i ruční šlehač. Odložte do lednice.

  3. Vyšlehejte šlehačku a opatrně ji propojte s hotovou směsí. Pozor, nesmí být teplá.

  4. Smíchejte kávu s rumem. Připravte si střední obdélníkovou nádobu, přibližně 20 x 30 cm. Dno nádoby pokryjte vrstvou piškotů. Pokropte je polovinou kávové směsi. Druhou možností je namáčení piškotů, to ovšem můžete přehnat. Začátečníkům to proto nedoporučujeme.

  5. Na první piškotovou vrstvu dejte polovinu krému. Proces zopakujte. Urovnejte povrch, přikryjte fólií a nechte alespoň 2 hodiny vychladit, nejlépe však do druhého dne.

  6. Před servírováním posypte kakaem.

Přejeme vám krásné chvíle i gurmánský zážitek s vaší drahou polovičkou. Dobrou chuť!