Obalované ryby s vůní Indie

Blíží se magický den – letní slunovrat. V tento nejdelší den si připravíme něco lehkého a malinko exotického. Co třeba křupavé rybí filety po indicku? Objevte u nás netradiční, ale v indické kuchyni nepostradatelnou, tandoori masala a třeba si ji zamilujete jako my.

 clanek_nahled-03_8

 

Co budeme potřebovat?

- 750 g filetu z tresky
- Strouhanku na obalování
- Sůl
- Čerstvě namletý pepř
- 2 čajové lžičky sušených bylinek podle chuti
- 1 čajovou lžičku koření tandoori masala baby
- 1 čajovou lžičku červené papriky
- Olej na smažení. Ideální je ve spreji.
- 1 vejce

clanek_nahled-05_4Postup zvládnete

Je důležité, aby ryba měla pokojovou teplotu. Pokud ji tedy vyndáváte z lednice, nechte ji 20 minut ležet na prkénku. Poté ji osušte od přebytečné vody kuchyňskou utěrkou.

Nyní je čas zapnout troubu na 200 °C. Zatímco budete pracovat, trouba se důkladně rozehřeje. Je to důležitý krok, jelikož v nevyhřáté troubě se maso spíš usuší, než aby se krásně opeklo do zlatova.

Filet z tresky nakrájejte na tak velké porce, jak se vám líbí. Pak každý kousek „vykoupejte“ v rozšlehaném vejci. Dbejte na to, abyste nevynechali žádný kousek filetu a aby se vejce dostalo všude.

Smíchejte strouhanku, bylinky, sůl, pepř, papriku a tandoori masala a do této směsi vložte kousky tresky. Díky vejci se krásně obalí. Klidně směs strouhanky na filet trochu přitlačte, aby držela a aby vznikl krásný kabátek.

Na pečící plech položte papír na pečení, lehce jej zastříkněte olejem, nebo pokapejte a rozmažte. Stačí opravdu tenký film oleje. Poklaďte kousky obalené ryby na pečící papír a můžete ještě trochu zastříknout olejem.

Mezitím se trouba už rozehřeje, takže plech vložte na cca 12 minut do horké trouby. Není zapotřebí rybu obracet. Pokud ale zespodu už zhnědne, zatímco vrch ještě zlatý není, kousky ryby přeci jen otočte. Ten správný čas pro vyndání ryby je, když je obal zlatavý.

Rybu můžete podávat třeba s domácími hranolkami, ale pokud máte rádi svěží lehká jídla, stačí jen zeleninový salátek.

Tipy na závěr:

ryby-06- Ryba se dobře snáší s olivovým olejem. Pořiďte si jej ve spreji. Zjistíte, že kvalitního oleje stačí opravdu málo. Prospěje to vašemu zdraví, a i když jednorázový nákup je o něco dražší, ve výsledku ještě ušetříte díky minimální spotřebě.

- Rybu můžete i smažit na pánvi místo pečení v troubě. Výhoda je, že se lépe kontroluje, jestli je už hotová. Ale spotřeba oleje roste. Zejména při smažení v obalu ze strouhanky.

- Než abyste rybu spálili, je lepší, pokud se vám „povede“ rybu vyndat dříve, než je hotová. Na pár minut ji vždy můžete vrátit. Jestli ji ale přetáhnete, nic s tím už neuděláte.

- I když rybu plánujete péct v celku, je při prvních pokusech dobré mít na pečícím plechu jeden testovací kousek, na kterém si můžete kdykoli ověřit, jestli je maso už hotové.

- Jakmile je maso hotové, vyndejte plech z trouby a upečené maso hned sundejte z plechu. Pokud byste jej totiž na horkém plechu nechali, dál by se ještě dopékalo a vysušovalo.

Přejeme dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení