Kuřecí houbová roláda s chřestem

Jarní sezóna chřestu pomalu končí. Na rozloučenou si dnes připravíme vynikající kuřecí roládu, plněnou houbami a křupavým zeleným chřestem. Pokud jste tuto zdravou a chutnou zeleninu ještě neobjevili, možná právě tento recept vás přesvědčí, abyste jej do jídelníčku zařadili.

rolada-03


Co budeme potřebovat?

- celé neporcované kuře
- 400 g hub nebo 25 g sušených hub
- 250 g zeleného chřestu
- 200 g kvalitních těstovin
- 2 dcl smetany
- 50 g másla
- 100 g anglické slaniny
- 2 plátky toustového chleba
- 2 lžíce oleje
- bylinky na dochucení
- pepř
- sůl


Jak na to?


Lepší než čerstvé houby jsou houby sušené. Na začátku vaření tedy houby namočte do studené vody. Do náplně budeme dávat i těstoviny. Začněte tedy vařit vodu, a až bude vroucí, osolte ji a uvařte těstoviny na zkus čili al-dente.

Nejprve vykostíme kuře. Neudělejte ale tu chybu, že byste začali od prsní kosti.

1. Odřízněte horní část obou křídel.kure-05

2. Vyndejte vidlicovitou kost. Najdete ji u krku kuřete nahoře. Nahmatejte ji rukou, ořežte maso okolo, a pak ji prostě vytáhněte. Ale opatrně – ráda praská a je dost ostrá.

3. Udělejte 2 řezy podél páteře. Nahmatejte kloub křídla. Nožem nařízněte kloub a celé křídlo oddělte tak, že ho vykloubíte a případně doříznete kloub. Samozřejmě to samé platí pro druhé křídlo.

4. Následuje práce s rukama – zasuňte prsty podél prsní kosti tak daleko, jak to půjde. Cestou oddělujte maso od kostry, až bude celý předek kostry venku.

5. Nyní vykloubíte obě stehna a nožem je oddělíte od kostry. Tím máte celou kostru oddělenou.

6. Maso na stehenní kosti přeřízněte podél kosti a maso seškrabávejte tupou stranou nože až k druhému kloubu. Ten opět ořízněte nožem a pokračujte v oškrabávání kosti až dolů.

7. Konec nohy neodstraňujte. Kost prostě zlomte nad posledním kloubem, vyjměte jen horní části a konec ponechejte i při pečení. Kůže se méně scvrkne.

8. Pokud maso někde chybí, seřízněte potřebný kousek z prsou.


Vykostěné kuře můžete lehce naklepat, ale jen tolik, abyste neporušili kůži. Kuře zevnitř dobře osolte.

Chřest krátce povařte, spíše jen spařte v osolené vodě 20 vteřin a ihned jej zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat. Namočené houby krájejte na menší kousky, orestujte na oleji, osolte, opepřete a přidejte bylinky.

Toustový chléb zalijte smetanou a nechte rozmočit. Nakrájejte slaninu a smíchejte houby, toustový chléb a slaninu.

Na kuře naklaďte chřest, zakryjte směsí a stočte do rolády. Aby se roláda nerozbalila, svažte ji provázkem.

Roládu vložte do pekáčku a podlijte trochou vody. Navrch dejte trochu másla a přikryjte druhým pekáčkem. Roládu pečte asi 30 minut na 190 °C. Pak odkryjte a dopečte kůrčičku.

Dobrou chuť.

Tipy na závěr:

- při vykosťování postupujte opatrně – říznout se můžete nejen o nůž, ale i o ostrou kost.

- s množstvím náplně to nepřežeňte. Pokud jí bude moc, nepodaří se vám roládu zabalit a při pečení vyteče.

- bylinky použijte podle fantazie.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení