Jarní salát

Jaro už klepe na dveře, a proto nastává čas na lahodný jarní salát. Má mnoho chutí a variant, jak ho lze připravovat. Věděli jste, že nejstarší recept na salát je dochován v britské kuchařce The Forme of Cury ze 14. století? Jednalo se o směs pórku, špenátu a salátových listů. Vše se dochutilo česnekem, bylinkami a ozdobilo jedlými květy.

Salátů jako takových máme několik druhů. Hlávkový salát například pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, načervenalý salát lotto rosso obsahuje velké množství vitamínu E a římský salát má velký podíl živin a vlákniny. Ledový salát zase obsahuje vitamíny B a C.

Pro naše tělo má salát blahodárné účinky. Obsahuje velmi málo sacharidů a má bohaté zastoupení draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Zároveň pomáhá při nespavosti a obsahuje hodně kompletního proteinu. Co tedy dodat? Tahle potravina je zkrátka zelený zázrak. Dokazuje to také starověký Egypt, kde byl salát posvátný a považován za mocné afrodiziakum.

jarni_salat_1


Salát jako takový má mnoho podob. Může sloužit jako hlavní jídlo, například salát Caesar. Mnozí by si mohli myslet, že název tohoto pokrmu vznikl podle jména římského diktátora. Ve skutečnosti ho po sobě pojmenoval italský kuchař Caesar Cardini, který ho vytvořil v podstatě z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni.

Dále může salát sloužit jako lehká příloha k hlavním jídlům na osvěžení, popřípadě jako chutná odpolední svačinka.

Jeho příprava je velmi jednoduchá a hotová raz dva. Tak se na to pojďme podívat!

jarni_salat_2
Co budeme potřebovat?

  • 1 svazek ředkviček
  • 2 lžíce pažitky
  • 2 lžíce ovocného octa
  • 4-6 lžic olivového oleje
  • pár listů mladého zeleného salátu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá bazalka


Jak na přípravu?

  1. Salátové lístky natrháme na menší kousky a petrželku s bazalkou nasekáme najemno.

  2. Natrhané salátové lístky vložíme do velké mísy.

  3. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, smícháme s pažitkou a bazalkou a směsí posypeme salátové lístky.

  4. V octu rozpustíme sůl, přidáme olej, pepř a dobře promícháme.

  5. Pak nálev přelijeme přes salát a ještě jednou opatrně promícháme.


A je hotovo! Můžeme podávat třeba v menších miskách. Dozdobit si tuto pochoutku můžete například pažitkou nebo jedlými květy. Fantazii se meze nekladou a čím barevnější, tím lepší. Dle chuti si do salátu můžete přidat například okurku, rajče nebo cibulku. Tak vzhůru mlsat a dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení