Banánový chlebíček

Čokoláda a ořechy! To je skvělá a neodolatelná kombinace. A co když vám doma přebývají navíc také vejce a zralé banány? Pak můžete vykouzlit jedinečný a chutný banánový chlebíček. Uvidíte, že si ho zamilujete!

bananovy_chlebicek-03

 

Historie banánového chlebíčku

Historie banánového chlebíčku se začala psát ve 30. letech 20. století v USA. Oblíbený je však téměř po celém světě. Své příznivce tato pochoutka našla samozřejmě v České republice, Itálii, Austrálii, ve Francii, Velké Británii, na Novém Zélandu i v Karibiku. Naopak ve skandinávských zemích se tento dezert příliš nepeče.

V Austrálii a na Novém Zélandu si hospodyňky údajně banánové pyré dopředu mrazí, aby mohly banánový chlebíček rychle připravit i pro nečekané hosty. Ve Spojených státech amerických je jeho obliba tak velká, že má chlebíček dokonce svůj vlastní svátek! Národní den banánového chlebíčku.

bananovy_chlebicek-05
Národní den banánového chlebíčku

Není přesně známo, jak tento den vznikl. Oslavují se však americké hospodyňky, které v době Velké ekonomické krize ve 30. letech 20. století vymyslely, jak zpracovat přezrálé banány. Neváhaly je kupovat za nižší cenu a upekly z nich vynikající dezert. Národní den banánového chlebíčku připadá na 23. února. Slaví se tak, že si v tento den chlebíček koupíte nebo ho upečete pro svou rodinu a přátele.


Proč je vlastně tak oblíbený?

Má velmi aromatickou chuť, které vévodí přezrálé banány. Čím jsou banány zralejší, tím je chuť chlebíčku výraznější a lepší. Jeho struktura může být navíc tak vláčná, že se chlebíček až rozpadá. Tento dezert je také velmi přizpůsobivý a jednoduchý. Při jeho přípravě můžete použít různé druhy ořechů a ovoce. Navíc je možné ho upéct téměř v jakékoliv formě od hranaté až po kulatou. Pojďte tento vynikající recept vyzkoušet!


Co budeme na banánový chlebíček potřebovat?

  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 75 g mléčné čokolády
  • 250 g polohrubé nebo špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 60 g vlašských ořechů, lískových ořechů nebo třeba mandlí
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 100 g cukru
  • 2 banány
  • pomerančová nebo citrónová kůra


Jak na přípravu?

  1. Nejprve si utřeme máslo s cukrem a za stálého míchání přidáme vejce. Následně si vidličkou rozmačkáme banán a společně s pomerančovou kůrou a šťávou přidáme ke vzniklé vaječné směsi.

  2. Čokoládu si nastrouháme nahrubo a ořechy nasekáme. Promícháme s moukou a práškem do pečiva a přidáme k vaječné směsi.

  3. Formu si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme jí těstem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 1 hodinu. Po upečení můžeme vychladlý chlebíček polít čokoládovou polevou.


TIP - Vejcebananovy_chlebicek_vejce-06

Co když vám při pečení zbyde žloutek nebo bílek? Žloutky můžete dát do skleničky, zalít olejem, zavíčkovat a zamrazit. Po vytažení je můžete použít běžným způsobem. Pokud vám zůstanou nenašlehané bílky, můžete je uchovat v uzavřené nádobě v lednici. Zavařit je pak můžete třeba do polévky, zapéct do nákypu nebo použít na jiné moučníky.

Dobrou chuť!