Proč jsou polévky prospěšné pro náš organismus

Polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lunt. To už věděly a říkávaly naše babičky. Polévky jsou totiž energeticky velmi vydatné, byly vždy snadno dostupné a levné. A víte, proč ještě jsou tak prospěšné pro náš organismus? Čtěte dále a dozvíte se více.


polevky_uvodni-03


Polévky v historii

Naši předkové si polévku dopřávali velmi často. Věděli totiž, že je bohatá na vitamíny a minerály a dodá jim potřebnou energii. Polévka se podávala často už k snídani, aby posilnila ty, kteří šli pracovat na pole. Dalším důvodem, proč lidé jedli polévky často, byla jejich snadná a rychlá příprava a cenová dostupnost. Také se jedná o zdravé a vydatné jídlo.

Podle ročních období se lišilo i složení polévek. Kdysi se navíc vařilo převážně ze sezónních potravin. Na jaře tak byly polévky spíše chudší, obsahovaly bylinky a planě rostoucí zelené natě. Naopak v zimě, kdy měli lidé zásoby ve spížích, mohly být polévky hutnější, například z luštěnin, zeleniny, brambor apod.


Proč jíst polévkypolevky-uvod

Jsou levné a rychlé - polévka je nízkorozpočtové jídlo a dá se připravit velmi rychle z malého množství ingrediencí.

Zahřejí organismus, zasytí a dodají tělu vodu - polévky zahřejí organismus a dodají mu potřebnou energii. Naše tělo navíc lépe tráví teplé pokrmy. Polévky můžeme počítat také do našeho denního příjmu tekutin.

Dají se udělat z toho, co dům dá - pokud vám zbyly z předešlého dne třeba těstoviny, zelenina, luštěniny či jiné potraviny, dají se velmi dobře kombinovat a chutná polévka je na stole.


Polévky a hubnutí

Polévky jsou také vhodným pokrmem, pokud chcete shodit nějaké to kilo. Jsou totiž nízkokalorické, a přesto mají ideální poměr všech základních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Polévky mají navíc vysoký obsah energie. Hutné polévky můžete dokonce konzumovat jako hlavní jídlo.

Dobrou volbou je také konzumace polévky před hlavním chodem. Podporuje totiž trávení a navíc díky ní už nesníte tak velkou porci dalšího jídla. Polévky často obsahují spoustu zeleniny, která je bohatá na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Při hubnutí se však vyvarujte krémových a smetanových polévek.


Jakou polévku vybrat a kdy?


Snídaněpolevky-snidane

Vybírejte spíše lehčí polévky se zeleninou, kuřecí nebo zeleninové vývary či polévku miso. Základem této polévky je fermentovaná potravina miso, která je vyrobena ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Je plná zdravých probiotik, ulevuje od bolesti, pomáhá trávení a další.


polevky-pred-hlavnim-chodem

Polévka před hlavním chodem


Před hlavním chodem si dopřejte také lehčí polévky. Například špenátový krém, který je plný vitamínů a antioxidantů. Nebo rajskou polévku, která obsahuje lykopen, což je silný antioxidant, jenž pomáhá proti stresu, a najdeme zde také vitamíny A,C, K a vápník.

 

 


Hlavní chodpolevky-hlavni-chod

Pokud chcete polévku vyměnit za hlavní chod, volte spíše hutnější a syté zeleninové, luštěninové či bramborové polévky. Podávat je můžete ještě navíc s chlebem či bagetou. Vhodná je například čočková polévka, která obsahuje spoustu bílkovin a pomáhá snížit cholesterol v krvi. Nebo také zelná polévka plná vlákniny, vitamínů B, C a K.


Teď už víte, proč jsou polévky pro náš organismus tak prospěšné, a snad si je oblíbíte stejně jako my.