10x o pepři

Kdybyste si kromě soli, které je pro život nezbytná, měli vybrat jen jedno koření, které by to bylo? Předpokládám, že většina z vás moc přemýšlet nebude, a řekne: „pepř“. A opravdu – pepř patří mezi nejpoužívanější koření na světě. Shromáždili jsme 10 zajímavostí o pepři.

clanky-09


1. Původ pepře

Původ černého pepře je v jižní Indii. Pokud chcete konkrétní lokalitu, je to Malabarské pobřeží se svými monzunovými lesy. Dnes se ale pěstuje i v jiných lokalitách jižní Asie – Vietnam, Sumatra, Thajsko, Filipíny, ale i na druhé straně světa v Brazílii.

Snímek obrazovky 2018-11-29 v 14.10.28


Pepřovník černý je vlastně popínavá liána, která nemá ráda přímé slunce. Daří se jí v polostínu v rozptýleném světle a miluje teplé podnebí, takže v tropických lesích je jako doma.

Pepřovník bychom mohli vzdáleně přirovnat k našemu chmelu. Dorůstá běžně do výšky 4 – 5 metrů, ale dokáže mít délku i 15 metrů. Jelikož je to popínavá rostlina, potřebuje nějakou tu oporu. Nejčastěji se využívají kávové či čajové plantáže, ale samozřejmě se mu daří i na speciálních pepřových plantážích. Má tmavě zelené listy a kvete bílými květy v hroznovitém květenství. Pepřové plody pak trochu připomínají náš rybíz.

 

 
2. Vítáme pepř v Evropě

Už ve čtvrtém století před naším letopočtem se pepř dovážel do Říma a do Malé Asie. Zásluhu na tom měl Alexandr Veliký, který pepř přivezl při svém návratu z tažení do Indie v roce 327 př. n. l. Původně obchod s pepřem ovládli Arabové, po nich benátští kupci. Pak se do věci vložili Portugalci, když Vasco da Gama obeplul v roce 1498 Afriku a přistál v Indii. Na chvíli pak otěže převzali Holanďané, které později odstavili Angličané. Od 10. století jsme pepř znali i my v Čechách. Kupoval se v Německu. Jak se ale Praha stále více stávala významným městem Evropy, vznikly nové obchodní trasy, zejména po řekách Vltavě a Labi. Kupodivu, jak se střídala politika a mezinárodní situace, ovlivňovalo to i obchod celkově, včetně obchodu s kořením. Ve válečných letech jsme si pepře moc neužili, v dobách míru naopak ano.

3. Pepř hýřící barvami

Určitě víte, že pepř se prodává v několika barvách. Ty nejčastější jsou černá, bílá, zelená a červená. Vždy jde o stejný plod, jen sklizený v různém stadiu zralosti a také různě upravený.

Černý pepř
Jde o nedozrálé bobule pepře, které se po sklizení nechají zapařit, čili fermentovat, a pak se suší na slunci. Doba sušení může být až 10 dní. Sklízí se se zelenou barvou, ale fermentace a sušení způsobí, že změní barvu na typicky černou. Jde o nejčastěji využívaný pepř s výraznou chutí, používaný většinou jako drcený. Nehodí se pro nakládání.

Zelený pepř
Sklízí se ve stejném stadiu nezralosti jako černý pepř. Rozdíl je v sušení, které je u zeleného pepře rychlé a za vysokých teplot. Zelený pepř se také často nakládá do solných či octových nálevů.

Bílý pepř
Bílý pepř se sklízí zcela zralý, čili s červenou slupkou. Zralé bobule se namočí, aby se lépe odstraňovala červená slupka, a následně se pomalu usuší. Chuť je jemnější než u černého pepře.

Červený pepř
Jde opět o zcela zralý plod, ze kterého se neodstraní slupka a jen se usuší, nebo naloží. 

Růžový pepř
Tohle vlastně ani pepř není. Jde o plody příbuzné rostliny, pepřovce, která roste v Jižní Americe. Je mírně toxický při vyšších dávkách, ale zase hezky ozdobí jídlo, třeba steak.

clanky2_opr-10 

4. Předávkování pepřem

Pepř je obecně považován za bezpečnou pochutinu a žádný předpis neupravuje jeho maximální dávky. Ale jako se vším, i zde je na místě rozumnost. Některé kultury a národy používají pepře více. Třeba výše zmíněná Indická kuchyně, nebo Bulharská, pepř doslova miluje. Měli bychom si ale dávat pozor na nadužívání pepře zejména tehdy, když trpíme nějakými zdravotními obtížemi – nemoci trávicího traktu, vysoký tlak, onemocnění ledvin. Kontraindikace k vysokým dávkám pepře je třeba i těhotenství. A samozřejmě by malé děti pepř také neměly nadužívat. Ty ho ale stejně nebudou moc vyhledávat.

5. Pepřem k lepšímu zdraví

Pepř si získal svou oblibu právem – podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je kromě chuti i pár zdravotních důvodů, proč si opepřit jídlo.


Hlavní zdravotní účinky pepře:

- zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus
- pomáhá k lepšímu a rychlejšímu spalování tuků
- ulevuje při nadýmání a odstraňuje jej
- má pozitivní vliv na srdeční činnost
- zlepšuje prokrvení vlásečnic a tak jej mají v oblibě ti, kdo trpí na studené nohy a ruce
- pozitivně stimuluje nervový systém
- pomáhá při střevních potížích
- jsou mu připisovány detoxikační účinky
- tlumí bolesti
- považuje se i za afrodiziakum
 

6. Cena pepře

Po celá staletí byl pepř velice drahou komoditou. V Evropě se kdysi vyvažoval zlatem a tak se používal dokonce jako platidlo. Kdo měl dost odvahy vydat se na dalekou cestu do Indie, aby se vrátil po mnoha měsících s nákladem pepře, zajistil si celkem slušné živobytí. Po cestě do Evropy se totiž cena pepře mohla až zdvacetinásobit. Pepřem se dokonce platily daně či pokuty. Když král Alarich I obléhal v roce 408 Řím, museli se Římané vyplatit vysokým výkupným, ve kterém král požadoval kromě zlata a stříbra i 5000 liber pepře za slib, že město nechá na pokoji. A jak to tak v politice bývá, výkupné i s pepřem dostal, ale město stejně vyplenil.

7. Pepř nepepř

Někdy se jako „pepř“ označují i plody jiných rostlin, než pepřovníku. Známe třeba:

Kajenský pepř
Jde vlastně o malou, ale velmi pálivou papričku. Známá je zejména z mexické kuchyně. Používá se nejvíce ve formě prášku ze sušených papriček. Zajímavé je, že slovo pepř se v názvu objevilo omylem při překladu původního „pepper“, což je paprika a ne pepř.

Rajská zrna, neboli guinejský pepř
Rostlina ze západní Afriky. Nedráždí žaludek tolik jako černý pepř, ale umí dodat žádanou štiplavost, takže může černý pepř nahradit.

Sečuánský pepř
Jde o historicky velmi ceněné čínské koření. Dokonce se používalo jako obětina bohům. Také se mu říká japonský, nebo čínský pepř. V Číně se dává do oblíbené směsi Koření pěti vůní, které obsahuje sečuánský pepř, badyán, fenykl, hřebíček a čínskou skořici.

8. Zakázaný pepř

vitexagnusherb1
Ve středověku proti pepři brojila církev. Církevním představitelům vadilo, že údajně podporuje sexuální touhy. Místo normálního černého pepře tedy používali takzvaný mnišský pepř. Jde o plod drmku obecného, který je domovem ve Středomoří a jižní Asii.

Mniši si jej také pěstovali na svých zahradách. Drmek je zajímavá rostlinka, která ovlivňuje hormonální pochody v těle. Proto je v poslední době v hledáčku farmaceutických firem.

 

9. Pepř na sladko

Nejen do slaných a kořeněných jídel pepř patří. Kdo se zajímáte o vaření a pečení, možná víte, že do perníku se pepř také přidává. Původně se dokonce perníku říkalo peprník kvůli přidanému pepři. Když si do překladače zadáte „perník“, v němčině je jeden z překladů „Pfefferkuchen“, doslova pepřový koláč.

 
10. Kolik pepřů znáš, ...

V otázce kolik existuje druhů rostlin rodu Piper není botanika za jedno. Popsáno a publikováno bylo více než 4.200 druhů pepřovníků. Nicméně se zdá, že některé druhy byly popsány vícekrát až mnohokrát pod různými názvy. Dnes tedy odhadujeme, že fakticky existuje asi polovina z nich, nebo i méně. Přibližně něco mezi jedním až dvěma tisíci druhy pepřů.
Za nejkvalitnější pepř se považuje stále ten z Malabarského pobřeží v Indii, čímž se krásně vracíme ke kořenům zajímavé historie pepře.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení