Portugalská kuchyně patří mezi poklady evropské gastronomie, přesto zůstává pro mnoho Čechů stále neobjeveným územím. Tato země s bohatou námořnickou historií nabízí pokrmy plné slunce, mořského vánku a vůní, které vás přenesou na pobřeží Atlantiku. V tomto článku vám představíme tři tradiční portugalské recepty – Caldo Verde, Feijoadu a Cozido à Portuguesa – které vnesou do vaší kuchyně nový rozměr chutí a vůní.
Portugalská kuchyně – střet tradice a exotiky
Portugalská gastronomie je založena na jednoduchých, ale kvalitních surovinách. Díky své koloniální minulosti a strategické poloze na křižovatce kultur v sobě spojuje vlivy z Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Přesto si zachovává svůj jedinečný charakter.
Typické znaky portugalské kuchyně:
- Hojné využívání čerstvých mořských plodů
- Láska k bacalhau (sušená treska) – říká se, že Portugalci mají 365 způsobů její přípravy
- Důraz na olivový olej a čerstvé bylinky
- Použití exotického koření z bývalých kolonií
- Bohaté polévky a dušené pokrmy
Pojďme se nyní podívat na tři recepty, které představují esenci portugalské kuchyně.
Caldo Verde – polévka zelená
Caldo Verde (doslova "zelená polévka") je ikonickým portugalským pokrmem pocházejícím z regionu Minho na severu země. Tato jednoduchá, ale výživná polévka je tak populární, že ji Portugalci považují za národní pokrm.
Ingredience (4 porce):
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g kadeřávku (nebo kapusty)
- 150 g choriza nebo linguiçy (portugalská klobása)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte brambory a cibuli na kostičky, česnek nasekejte najemno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli s česnekem dozlatova.
- Přidejte brambory a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou (asi 20 minut).
- Mezitím nakrájejte kadeřávek na tenké proužky a chorizo na plátky.
- Rozmixujte polévku do hladka (nebo část brambor ponechte v kouskách pro rustikálnější verzi).
- Přidejte nakrájený kadeřávek a vařte dalších 5 minut.
- Na pánvi krátce opečte plátky choriza.
- Servírujte polévku s plátky choriza a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
Tip: Caldo Verde chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě dokonale propojí. Podávejte s čerstvým chlebem a sklenkou vína Vinho Verde.
Feijoada – sytý pokrm s bohatou historií
Feijoada je hutný fazolový pokrm, který má své varianty v celém lusofonním světě. Portugalská verze se liší od brazilské a je typická pro region Trás-os-Montes a Alentejo.
Ingredience (6 porcí):
- 500 g bílých fazolí (namočených přes noc)
- 300 g vepřového masa (plec nebo ramínko)
- 200 g hovězího masa na guláš
- 150 g choriza
- 150 g morcely (krevní jelito)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Namočené fazole sceďte a propláchněte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli s česnekem.
- Přidejte na kostky nakrájené vepřové a hovězí maso, osolte a opepřete.
- Když je maso zatažené, přidejte papriku, kmín a bobkový list.
- Přilijte vodu tak, aby bylo maso ponořené, a duste pod pokličkou asi 45 minut.
- Přidejte fazole a vařte, dokud nejsou měkké (asi 1 hodinu).
- Mezitím nakrájejte chorizo a morcelu na kolečka, rajčata a papriku na kostičky.
- Přidejte uzeniny a zeleninu do hrnce a vařte dalších 20 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte posypané nasekanou petrželkou s bílou rýží.
Tip: Feijoada je ještě lepší, když ji necháte den odležet. Podávejte s čerstvým koriandrem a kapkou olivového oleje.
Cozido à Portuguesa – sváteční hostina v jednom hrnci
Cozido à Portuguesa je skutečnou oslavou portugalské kuchyně. Tento vydatný pokrm kombinuje různé druhy masa, uzenin a zeleniny v harmonický celek, který se tradičně podává při rodinných oslavách.
Ingredience (8 porcí):
- 500 g hovězího masa (žebra nebo krk)
- 500 g vepřového masa (plec)
- 1 kuře (rozdělené na části)
- 200 g choriza
- 200 g morcely (krevní jelito)
- 200 g farinheira (portugalská uzenina s kukuřičnou moukou)
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 1 kedluben
- 1 hlávka zelí
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- Sůl podle chuti
Postup:
- Do velkého hrnce vložte hovězí a vepřové maso, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu, přidejte bobkový list a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu.
- Přidejte kuřecí části a vařte dalších 30 minut.
- Mezitím očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu na větší kusy.
- Přidejte do hrnce brambory, mrkev a kedluben, vařte 15 minut.
- Přidejte zelí nakrájené na čtvrtky a vařte dalších 10 minut.
- Nakonec přidejte uzeniny a vařte ještě 10-15 minut.
- Všechny ingredience vyjměte z vývaru a uspořádejte na velký servírovací talíř.
- Vývar podávejte zvlášť jako polévku.
Tip: Cozido à Portuguesa je kompletní jídlo samo o sobě, ale můžete k němu podávat čerstvý chléb a olivový olej. V některých regionech se podává s rýží uvařenou ve vývaru.
Portugalská kuchyně nabízí mnohem víc než jen slavné pastelitos de nata nebo portské víno. Tyto tři tradiční recepty – Caldo Verde, Feijoada a Cozido à Portuguesa – představují skutečnou duši portugalské gastronomie. Jsou to pokrmy, které spojují rodiny u jednoho stolu, vyprávějí příběhy o historii země a přinášejí do vaší kuchyně kousek slunného Portugalska.
Ať už hledáte lehkou, ale výživnou polévku pro chladné večery, sytý fazolový pokrm plný chutí, nebo slavnostní hostinu v jednom hrnci, portugalská kuchyně má co nabídnout. Nebojte se experimentovat s těmito recepty – pravá kouzla se dějí, když do tradičních postupů vnesete vlastní kreativitu a lásku k vaření.
Bom apetite! (Dobrou chuť!)