Tři tradiční portugalské recepty, které rozzáří vaši kuchyni exotickými vůněmi a chutěmi

Portugalská kuchyně patří mezi poklady evropské gastronomie, přesto zůstává pro mnoho Čechů stále neobjeveným územím. Tato země s bohatou námořnickou historií nabízí pokrmy plné slunce, mořského vánku a vůní, které vás přenesou na pobřeží Atlantiku. V tomto článku vám představíme tři tradiční portugalské recepty – Caldo Verde, Feijoadu a Cozido à Portuguesa – které vnesou do vaší kuchyně nový rozměr chutí a vůní.

 portugalske-rcepepty-1

 

Portugalská kuchyně – střet tradice a exotiky

Portugalská gastronomie je založena na jednoduchých, ale kvalitních surovinách. Díky své koloniální minulosti a strategické poloze na křižovatce kultur v sobě spojuje vlivy z Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Přesto si zachovává svůj jedinečný charakter.

Typické znaky portugalské kuchyně:

  • Hojné využívání čerstvých mořských plodů
  • Láska k bacalhau (sušená treska) – říká se, že Portugalci mají 365 způsobů její přípravy
  • Důraz na olivový olej a čerstvé bylinky
  • Použití exotického koření z bývalých kolonií
  • Bohaté polévky a dušené pokrmy

Pojďme se nyní podívat na tři recepty, které představují esenci portugalské kuchyně.


Caldo Verde – polévka zelená

Caldo Verde (doslova "zelená polévka") je ikonickým portugalským pokrmem pocházejícím z regionu Minho na severu země. Tato jednoduchá, ale výživná polévka je tak populární, že ji Portugalci považují za národní pokrm.portugalske-rcepepty-2

Ingredience (4 porce):

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g kadeřávku (nebo kapusty)
  • 150 g choriza nebo linguiçy (portugalská klobása)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
     

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte brambory a cibuli na kostičky, česnek nasekejte najemno.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli s česnekem dozlatova.
  3. Přidejte brambory a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou (asi 20 minut).
  4. Mezitím nakrájejte kadeřávek na tenké proužky a chorizo na plátky.
  5. Rozmixujte polévku do hladka (nebo část brambor ponechte v kouskách pro rustikálnější verzi).
  6. Přidejte nakrájený kadeřávek a vařte dalších 5 minut.
  7. Na pánvi krátce opečte plátky choriza.
  8. Servírujte polévku s plátky choriza a zakápněte kvalitním olivovým olejem.

Tip: Caldo Verde chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě dokonale propojí. Podávejte s čerstvým chlebem a sklenkou vína Vinho Verde.

 

Feijoada – sytý pokrm s bohatou historií

Feijoada je hutný fazolový pokrm, který má své varianty v celém lusofonním světě. Portugalská verze se liší od brazilské a je typická pro region Trás-os-Montes a Alentejo.portugalske-rcepepty-3

Ingredience (6 porcí):

  • 500 g bílých fazolí (namočených přes noc)
  • 300 g vepřového masa (plec nebo ramínko)
  • 200 g hovězího masa na guláš
  • 150 g choriza
  • 150 g morcely (krevní jelito)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup:

  1. Namočené fazole sceďte a propláchněte.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli s česnekem.
  3. Přidejte na kostky nakrájené vepřové a hovězí maso, osolte a opepřete.
  4. Když je maso zatažené, přidejte papriku, kmín a bobkový list.
  5. Přilijte vodu tak, aby bylo maso ponořené, a duste pod pokličkou asi 45 minut.
  6. Přidejte fazole a vařte, dokud nejsou měkké (asi 1 hodinu).
  7. Mezitím nakrájejte chorizo a morcelu na kolečka, rajčata a papriku na kostičky.
  8. Přidejte uzeniny a zeleninu do hrnce a vařte dalších 20 minut.
  9. Dochuťte solí a pepřem.
  10. Podávejte posypané nasekanou petrželkou s bílou rýží.

Tip: Feijoada je ještě lepší, když ji necháte den odležet. Podávejte s čerstvým koriandrem a kapkou olivového oleje.

 

Cozido à Portuguesa – sváteční hostina v jednom hrnci

Cozido à Portuguesa je skutečnou oslavou portugalské kuchyně. Tento vydatný pokrm kombinuje různé druhy masa, uzenin a zeleniny v harmonický celek, který se tradičně podává při rodinných oslavách.portugalske-rcepepty-4

Ingredience (8 porcí):

  • 500 g hovězího masa (žebra nebo krk)
  • 500 g vepřového masa (plec)
  • 1 kuře (rozdělené na části)
  • 200 g choriza
  • 200 g morcely (krevní jelito)
  • 200 g farinheira (portugalská uzenina s kukuřičnou moukou)
  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 1 kedluben
  • 1 hlávka zelí
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Do velkého hrnce vložte hovězí a vepřové maso, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu, přidejte bobkový list a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu.
  3. Přidejte kuřecí části a vařte dalších 30 minut.
  4. Mezitím očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu na větší kusy.
  5. Přidejte do hrnce brambory, mrkev a kedluben, vařte 15 minut.
  6. Přidejte zelí nakrájené na čtvrtky a vařte dalších 10 minut.
  7. Nakonec přidejte uzeniny a vařte ještě 10-15 minut.
  8. Všechny ingredience vyjměte z vývaru a uspořádejte na velký servírovací talíř.
  9. Vývar podávejte zvlášť jako polévku.

Tip: Cozido à Portuguesa je kompletní jídlo samo o sobě, ale můžete k němu podávat čerstvý chléb a olivový olej. V některých regionech se podává s rýží uvařenou ve vývaru.

 

Portugalská kuchyně nabízí mnohem víc než jen slavné pastelitos de nata nebo portské víno. Tyto tři tradiční recepty – Caldo Verde, Feijoada a Cozido à Portuguesa – představují skutečnou duši portugalské gastronomie. Jsou to pokrmy, které spojují rodiny u jednoho stolu, vyprávějí příběhy o historii země a přinášejí do vaší kuchyně kousek slunného Portugalska.

Ať už hledáte lehkou, ale výživnou polévku pro chladné večery, sytý fazolový pokrm plný chutí, nebo slavnostní hostinu v jednom hrnci, portugalská kuchyně má co nabídnout. Nebojte se experimentovat s těmito recepty – pravá kouzla se dějí, když do tradičních postupů vnesete vlastní kreativitu a lásku k vaření.

Bom apetite! (Dobrou chuť!)