Pro klidné doručení do Vánoc doporučujeme nakoupit do 18. prosince. Jako dárek pro Vás máme krásné pero k objednávkám zadaným od 1. prosince do 18. prosince 2025.

Tajemství dokonalého horkého drinku? Není to jen víno...

Venku přituhuje, vločky poletují vzduchem a vy máte chuť se zachumlat pod deku s něčím horkým v ruce. Automaticky sáhnete po červeném víně a koření na svařák? Zadržte. Klasika je sice fajn, ale letošní zima si žádá změnu!

horky-drink-1


Červený svařák je vánoční stálice. Někdy je ale těžký, příliš sladký a popravdě – po pátém šálku v prosinci už možná hledáte něco nového. Připravili jsme pro vás tři recepty na horké nápoje, které jsou letos absolutním hitem. Jsou voňavé, fotogenické a hlavně v nich hraje hlavní roli to nejdůležitější –
kvalitní koření.

Právě koření je totiž tím tajemstvím, které promění obyčejný ohřátý džus nebo víno v gastronomický zážitek. Zapomeňte na drť v sáčku, pojďme čarovat s celou skořicí, badyánem a voňavým hřebíčkem.

 

horky-drink-21. Opilý mošt: Sladká náruč jablek a skořice

Tento drink je jako tekutý štrůdl. Je ideální pro ty, kteří mají rádi sladší chutě, ale chtějí se vyhnout tříslovinám z vína.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr kvalitního jablečného moštu (nefiltrovaný je nejlepší)
  • 200 ml tmavého rumu nebo calvadosu
  • 2 tyčinky celé skořice
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 5 kousků hřebíčku
  • Plátky jablka na ozdobu


Jak na to: 
Mošt nalijte do hrnce a přidejte všechno koření. Pomalu zahřívejte těsně pod bod varu – nechte probublávat alespoň 10 minut, aby se chutě koření krásně uvolnily do tekutiny. Poté odstavte z plotny a teprve nyní vmíchejte alkohol (varem byste o něj přišli). Podávejte s čerstvým plátkem jablka.

Náš tip: Přidejte do hrnce i špetku mletého muškátového oříšku, dodá nápoji zemitou a hřejivou tečku.


2. Horký Gin: Moderní hit z Londýnahorky-drink-3

Zapomeňte na gin s tonikem na ledu. V Londýně a světových metropolích teď frčí „Hot Gin“. Je bylinkový, svěží a neuvěřitelně elegantní.

Co budete potřebovat:

  • 40 ml kvalitního Ginu
  • 150 ml jablečného džusu (nebo horkého toniku, pro odvážnější)
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Lžička medu
  • Jalovec (lehce podrcený)
  • Růžový pepř
  • Větvička rozmarýnu na ozdobu

Jak na to: V rendlíku zahřejte jablečný džus (nebo tonic) společně s kuličkami jalovce a růžového pepře. Pozor, nevařte klokotem, jen prohřejte. Do sklenice nalijte panáka ginu, přidejte citronovou šťávu a zalijte horkým základem. Doslaďte medem podle chuti a ozdobte větvičkou rozmarýnu, která se v horkém nápoji krásně rozvoní.

 

3. Svařené víno: Jemná elegancehorky-drink-4

Pokud je na vás červený svařák příliš těžký ("bolehlav"), bílá varianta vás nadchne. Je lehčí, ovocnější a nechá více vyniknout jednotlivé druhy koření.

Co budete potřebovat:

  • 1 lahev suchého bílého vína (např. Veltlínské zelené nebo Ryzlink)
  • 1 pomeranč a 1 citron (nakrájené na plátky)
  • 3 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo kvalitní vanilkový cukr)
  • 6 kousků hřebíčku
  • 1 tyčinka skořice

Jak na to: Nejprve si vytvořte silný základ: do hrnce dejte cukr/med, koření, plátky citrusů a zalijte asi 1 dcl vody. Tuto směs svařte na sirup. Teprve poté přilijte bílé víno a zahřívejte, dokud se nezačne "tetelit" (opět – nevařit!). Díky tomuto postupu se víno nevyvaří a chuť koření bude intenzivní.

Kouzlo je v čerstvosti

Až si vyberete kterýkoliv recept, pamatujte, že výsledek stojí a padá na kvalitě surovin. Staré, vyčpělé koření ze dna šuplíku vám tu pravou vánoční atmosféru nevykouzlí.

Zkontrolujte si své zásoby koření ještě dnes a doplňte je o naše voňavé kousky, které balíme tak, aby si uchovaly maximum aroma.

Na zdraví a krásné Vánoce!