Tajemství dokonalého horkého drinku? Není to jen víno...
Venku přituhuje, vločky poletují vzduchem a vy máte chuť se zachumlat pod deku s něčím horkým v ruce. Automaticky sáhnete po červeném víně a koření na svařák? Zadržte. Klasika je sice fajn, ale letošní zima si žádá změnu!

Červený svařák je vánoční stálice. Někdy je ale těžký, příliš sladký a popravdě – po pátém šálku v prosinci už možná hledáte něco nového. Připravili jsme pro vás tři recepty na horké nápoje, které jsou letos absolutním hitem. Jsou voňavé, fotogenické a hlavně v nich hraje hlavní roli to nejdůležitější – kvalitní koření.
Právě koření je totiž tím tajemstvím, které promění obyčejný ohřátý džus nebo víno v gastronomický zážitek. Zapomeňte na drť v sáčku, pojďme čarovat s celou skořicí, badyánem a voňavým hřebíčkem.
1. Opilý mošt: Sladká náruč jablek a skořice
Tento drink je jako tekutý štrůdl. Je ideální pro ty, kteří mají rádi sladší chutě, ale chtějí se vyhnout tříslovinám z vína.
Co budete potřebovat:
- 1 litr kvalitního jablečného moštu (nefiltrovaný je nejlepší)
- 200 ml tmavého rumu nebo calvadosu
- 2 tyčinky celé skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 5 kousků hřebíčku
- Plátky jablka na ozdobu
Jak na to: Mošt nalijte do hrnce a přidejte všechno koření. Pomalu zahřívejte těsně pod bod varu – nechte probublávat alespoň 10 minut, aby se chutě koření krásně uvolnily do tekutiny. Poté odstavte z plotny a teprve nyní vmíchejte alkohol (varem byste o něj přišli). Podávejte s čerstvým plátkem jablka.
Náš tip: Přidejte do hrnce i špetku mletého muškátového oříšku, dodá nápoji zemitou a hřejivou tečku.
2. Horký Gin: Moderní hit z Londýna
Zapomeňte na gin s tonikem na ledu. V Londýně a světových metropolích teď frčí „Hot Gin“. Je bylinkový, svěží a neuvěřitelně elegantní.
Co budete potřebovat:
- 40 ml kvalitního Ginu
- 150 ml jablečného džusu (nebo horkého toniku, pro odvážnější)
- Šťáva z poloviny citronu
- Lžička medu
- Jalovec (lehce podrcený)
- Růžový pepř
- Větvička rozmarýnu na ozdobu
Jak na to: V rendlíku zahřejte jablečný džus (nebo tonic) společně s kuličkami jalovce a růžového pepře. Pozor, nevařte klokotem, jen prohřejte. Do sklenice nalijte panáka ginu, přidejte citronovou šťávu a zalijte horkým základem. Doslaďte medem podle chuti a ozdobte větvičkou rozmarýnu, která se v horkém nápoji krásně rozvoní.
3. Svařené víno: Jemná elegance
Pokud je na vás červený svařák příliš těžký ("bolehlav"), bílá varianta vás nadchne. Je lehčí, ovocnější a nechá více vyniknout jednotlivé druhy koření.
Co budete potřebovat:
- 1 lahev suchého bílého vína (např. Veltlínské zelené nebo Ryzlink)
- 1 pomeranč a 1 citron (nakrájené na plátky)
- 3 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk (nebo kvalitní vanilkový cukr)
- 6 kousků hřebíčku
- 1 tyčinka skořice
Jak na to: Nejprve si vytvořte silný základ: do hrnce dejte cukr/med, koření, plátky citrusů a zalijte asi 1 dcl vody. Tuto směs svařte na sirup. Teprve poté přilijte bílé víno a zahřívejte, dokud se nezačne "tetelit" (opět – nevařit!). Díky tomuto postupu se víno nevyvaří a chuť koření bude intenzivní.
Kouzlo je v čerstvosti
Až si vyberete kterýkoliv recept, pamatujte, že výsledek stojí a padá na kvalitě surovin. Staré, vyčpělé koření ze dna šuplíku vám tu pravou vánoční atmosféru nevykouzlí.
Zkontrolujte si své zásoby koření ještě dnes a doplňte je o naše voňavé kousky, které balíme tak, aby si uchovaly maximum aroma.
Na zdraví a krásné Vánoce!
