Svíčková jako od babičky: Recept na poctivou klasiku s domácím houskovým knedlíkem

Existují jídla, která jsou víc než jen jídlo. Jsou to vzpomínky, rodinné sešlosti a vůně domova. A přesně taková je svíčková na smetaně. Královna českých omáček, která vládne nedělním obědům a slavnostním tabulím.

svickova-1


Mnoho lidí se její přípravy bojí. Zdá se složitá, zdlouhavá a plná nástrah. Ale pravda je taková, že svíčková potřebuje hlavně dvě věci: čas a lásku. A samozřejmě, ty správné suroviny. Můžete mít nejlepší maso, ale bez poctivé kořenové zeleniny a
skutečně voňavého koření nikdy nedosáhnete té pravé chuti, kterou si pamatujete z dětství.

Právě koření je duší celé omáčky. Není to jen o soli a pepři. Je to o harmonii bobkového listu, nového koření a celého pepře, které pomalu uvolňují své aroma do základu a vytvářejí tu nezaměnitelnou, lehce nasládlou a kořeněnou chuť. Zapomeňte na práškové směsi. Ta pravá magie vzniká z celých kousků, které dají omáčce charakter.

Pojďme se tedy společně pustit do receptu, který zvládnete i vy. Nebojte se toho, výsledek stojí za to!

Co budete potřebovat?svickova-2

Než se pustíme do vaření, připravte si všechny ingredience. Kvalita je klíčová!

Na svíčkovou omáčku:

  • Cca 1 kg hovězího zadního (falešná svíčková nebo kulatá plec je ideální)
  • 100 g kvalitního špeku na prošpikování
  • 2-3 velké mrkve, 1 větší petržel, 1/2 středního celeru, 2 střední cibule
  • 1 litr silného hovězího vývaru (pokud nemáte, poslouží i kvalitní bujón)
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • Trocha mléka na případné zředění
  • Poctivá lžíce sádla (nebo másla/oleje)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1-2 lžíce cukru krystal
  • Ocet a citronová šťáva na dochucení
  • Koření:
    • 5-6 kuliček nového koření
    • 4-5 lístků bobkového listu
    • 10 kuliček celého černého pepře
    • Sůl (ideálně čerstvě mletá)


Na domácí houskový knedlík:

  • 3 starší rohlíky nebo housky
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • (Volitelně: špetka muškátového oříšku pro vůni a nasekaná petrželka)


Krok za krokem

1. Příprava masa (den předem je nejlepší)

Maso je třeba nejdříve "připravit". Špek si nakrájejte na tenké klínky. Do masa udělejte ostrým nožem úzké otvory a špek do nich pečlivě "našpikujte". Maso ze všech stran osolte a opepřete.

Profesionální tip: Pokud máte čas, nechte maso takto odležet v lednici přes noc. Bude křehčí.
svickova-3

2. Základ omáčky

  1. Zeleninu (mrkev, celer, petržel) i cibuli očistěte a nakrájejte na menší kostičky.
  2. V hrnci nebo pekáči, který může do trouby, rozehřejte sádlo.
  3. Připravené maso na sádle zprudka opečte ze všech stran, aby se "zatáhlo". Jakmile je opečené, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou.
  4. Do stejného hrnce vsypte nakrájenou zeleninu a restujte ji dozlatova. Nebojte se ji nechat lehce přichytit ke dnu, to je základ chuti (tzv. "výpek").
  5. K zelenině přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
  6. Nyní přichází klíčový moment pro koření. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Krátce je orestujte se zeleninou (stačí minuta), aby se nádherně rozvoněly.
  7. Zeleninu zasypte cukrem a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte lžíci hořčice, promíchejte a zastříkněte lžící octa (krásně to zasyčí).
  8. Do tohoto voňavého základu vraťte opečené maso. Vše zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte poklicí.

3. Dušení

Troubu si předehřejte na 160 °C. Hrnec s masem a základem vložte do trouby a nechte pomalu dusit (nebo "péct") 2,5 až 3 hodiny. Maso musí být naprosto měkké, téměř se rozpadat.

4. Příprava knedlíků (Během dušení masa)

  1. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte je do velké mísy.
  2. V hrnku si rozšlehejte mléko, vejce, sůl a případně špetku muškátového oříšku.
  3. Směsí přelijte rohlíky a nechte je chvíli nasáknout.
  4. Přisypte hrubou mouku (a petrželku, pokud používáte) a rukama vypracujte lepivé, ale kompaktní těsto. Není třeba ho hníst dlouho, jen aby se vše spojilo.
  5. Mokrýma rukama vytvarujte dvě podlouhlé šišky.
  6. Dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou. Jakmile voda vře, vložte do ní knedlíky. Vařte je 18-20 minut. V polovině vaření je opatrně otočte.
  7. Test správnosti: Po vyjmutí jeden knedlík v půlce rozkrojte (ideálně nití). Pokud je uvnitř uvařený a "suchý", máte hotovo. Pokud je mazlavý, vraťte ho ještě na pár minut do vody.
  8. Hotové knedlíky ihned několikrát propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Před podáváním je můžete potřít rozpuštěným máslem.

5. Dokončení omáčky

  1. Měkké maso opatrně vyjměte z hrnce a zabalte ho do alobalu, aby nevychladlo.
  2. Ze základu vylovte všechno koření (bobkový list, nové koření, pepř). Tohle je důležité, nikdo nechce rozkousnout kuličku pepře.
  3. Vezměte tyčový mixér a celý zeleninový základ rozmixujte dohladka.
  4. Hrnec vraťte na sporák. Do rozmixovaného základu přilijte smetanu ke šlehání (a případně trochu mléka, pokud je omáčka příliš hustá).
  5. Nechte omáčku projít varem a na mírném plameni ji provařte asi 5-10 minut.
  6. Finální dochucení: Teď přichází ta alchymie. Ochutnejte. Bude téměř jistě potřeba dosolit. Poté dolaďte chuť citronovou šťávou (pro svěžest) a octem (pro říz). Pokud se vám zdá málo sladká, přidejte špetku cukru. Cílem je dokonalá rovnováha slané, sladké a kyselé chuti.

Servírování

Maso nakrájejte na tenké plátky proti vláknu. Knedlíky nakrájejte na plátky (nejlépe nití). Na talíř nandejte knedlíky, přidejte plátky masa a vše štědře přelijte horkou omáčkou.

A teď to hlavní – svíčková není kompletní bez klasické "oblohy": lžičky brusinkového kompotu, kopečku poctivé šlehačky (neslazené!) a tenkého plátku citronu.

Dobrou chuť!


A pamatujte, že kouzlo té pravé svíčkové se skrývá v trpělivosti a v detailech. Tím nejdůležitějším detailem je aroma, které celému jídlu dodá kvalitní koření.