Podzim je tu v plné síle. Dny se krátí, venku fouká chladný vítr a my instinktivně hledáme způsoby, jak se zahřát a udělat si radost. A co je lepšího než poctivé, voňavé jídlo, které pohladí na duši? Přesně pro takové chvíle jsme pro vás připravili dokonalé podzimní menu – kombinaci, která vás přenese do světa absolutní pohody.
 
Nejdříve si uvaříme sametově hebkou krémovou bramborovou polévku, která zasytí a zahřeje každou buňku v těle. A když si budete myslet, že už to nemůže být lepší, přijde na řadu sladká tečka v podobě vláčných skořicových šneků, jejichž vůně při pečení je doslova esencí podzimu.
Krémová bramboračka
Suroviny:
- 1 kg brambor (ideálně varný typ C)
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1.2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 50 g másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- Majoránka na dochucení
- K podávání: Chlebové krutony, čerstvá petrželka nebo pažitka, opečená slanina
Postup:
- Příprava základu: Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli nasekejte najemno a česnek na plátky.
- Restování: V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni restujte cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a nechte ho jen krátce provonět (asi půl minuty), aby nezhořkl.
- Vaření: Do hrnce přidejte nakrájené brambory, krátce je orestujte, zalijte vývarem a osolte. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni doměkka, což bude trvat zhruba 20 minut.
- Mixování: Jakmile jsou brambory měkké, odstavte polévku z ohně. Ponorným mixérem ji rozmixujte do hladkého, sametového krému.
- Zjemnění a dochucení: Hrnec vraťte na plotnu, přilijte smetanu a nechte polévku prohřát (už nevařte). Dochuťte čerstvě mletým pepřem, špetkou muškátového oříšku a podle chuti přidejte i trochu majoránky.
Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou dokřupava opečenými chlebovými krutony, nasekanou petrželkou nebo kousky slaniny pro ještě výraznější chuť.
Není nic lepšího než vůně kynutého těsta a skořice linoucí se bytem. Tito šneci jsou neuvěřitelně měkcí, vláční a jejich příprava je snazší, než se může zdát. Ideální k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.
Skořicoví šneci
Suroviny:
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g cukru krupice
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- Špetka soli
- Na náplň:
- 80 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce kvalitní mleté skořice
- Na polevu (volitelně):
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody nebo mléka
Postup:
- Příprava kvásku: Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a zalijte asi 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
- Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek cukru, vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké a pružné těsto (ručně to trvá asi 10 minut, v robotu méně). Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování šneků: Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce asi 0,5 cm. Potřete ho po celé ploše změklým máslem. V misce smíchejte třtinový cukr se skořicí a směsí rovnoměrně posypte těsto potřené máslem.
- Rolování a krájení: Těsto pevně zarolujte jako roládu. Ostrým nožem nebo nití krájejte plátky silné asi 2–3 cm.
- Druhé kynutí a pečení: Šneky skládejte řeznou stranou nahoru do máslem vymazaného pekáčku nebo na plech s pečicím papírem s malými rozestupy. Nechte je ještě asi 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Pečte 20–25 minut dozlatova.
- Dokončení: Zatímco se šneci pečou, můžete si připravit polevu vymícháním moučkového cukru s horkou vodou. Ještě teplé šneky polevou ozdobte.
Přejeme vám krásné podzimní vaření a dobrou chuť!
