Libanonská kuchyně třikrát jinak

Libanonská kuchyně patří mezi perly středomořské gastronomie. Kombinuje v sobě čerstvé suroviny, aromatické bylinky a koření, zdravé tuky a jednoduché, ale vytříbené postupy přípravy. Není divu, že si získává stále více příznivců po celém světě. V dnešním článku vám představíme tři ikonické pokrmy, které dokonale reprezentují bohatost a rozmanitost libanonské kuchyně.

libanon_1


Libanonská kuchyně - poklad Středomoří

Libanonská kuchyně je součástí levantské kulinářské tradice, která se formovala po staletí na křižovatce kultur. Vyznačuje se hojným používáním olivového oleje, čerstvé zeleniny, luštěnin, bylinek jako máta, petržel a koriandr, a koření jako sumac, skořice či kardamom. Maso se zde připravuje střídmě, často ve formě kebabů nebo jako součást složitějších pokrmů.

Typickým rysem libanonského stolování je mezze - soubor malých předkrmů, které se podávají společně a vytváří pestrou paletu chutí a textur. Právě tři z nejoblíbenějších mezze vám nyní představíme v podobě receptů, které si můžete snadno připravit i doma.

Fattoush - osvěžující salát s opečeným chlebemlibanon_2

Ingredience:

  • 2 libanonské pita chleby
  • 4 rajčata
  • 2 okurky
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek petržele
  • 1 svazek máty
  • 2 lžíce sumaku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Pita chleby nakrájejte na čtverečky a opečte v troubě nebo na pánvi dozlatova.
  2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, bylinky nasekejte najemno.
  3. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak, sůl a pepř.
  4. Smíchejte zeleninu s bylinkami, přidejte opečený chléb a zálivku.
  5. Lehce promíchejte a ihned podávejte, aby chléb nezměkl.

 

Baba Ghanoush - krémový lilkový diplibanon_3

Ingredience:

  • 2 velké lilky
  • 3 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • 2 stroužky česneku
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje + trochu na pokapání
  • Sůl podle chuti
  • Petržel na ozdobu
  • Špetka uzené papriky

Postup:

  1. Lilky propíchněte vidličkou a pečte v troubě při 200°C asi 45 minut, dokud slupka nezčerná a dužina nezměkne.
  2. Nechte vychladnout, poté slupku odstraňte a dužinu nechte v cedníku odkapat.
  3. Lilkovou dužinu rozmixujte s česnekem, tahini, citronovou šťávou a solí.
  4. Postupně přidávejte olivový olej, dokud nezískáte hladkou pastu.
  5. Přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem, posypte uzenou paprikou a ozdobte petrželí.
  6. Podávejte s pita chlebem nebo jako přílohu k masu.

 

Falafel - křupavé cizrnové kuličkylibanon_4

Ingredience:

  • 250 g sušené cizrny (namočené přes noc)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek petržele
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Namočenou cizrnu důkladně propláchněte a osušte.
  2. V kuchyňském robotu rozmixujte cizrnu s cibulí, česnekem a bylinkami.
  3. Přidejte koření, sůl, pepř a jedlou sodu, znovu promixujte.
  4. Směs nechte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu.
  5. Z hmoty vytvarujte malé kuličky nebo placičky.
  6. Smažte v rozpáleném oleji 2-3 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  7. Osušte na papírových utěrkách a podávejte s tahini omáčkou nebo jako součást sendviče.

 

Závěr

Libanonská kuchyně nabízí nepřeberné množství chutí a vůní, které potěší i ty nejnáročnější gurmány. Fattoush, Baba Ghanoush a Falafel představují jen malou ochutnávku toho, co tato středomořská kuchyně nabízí. Všechny tři pokrmy jsou navíc vegetariánské, plné živin a přitom nesmírně chutné.

Zkuste si tyto recepty připravit doma a nechte se unést do sluncem zalitého Libanonu. Ať už je připravíte jako součást většího mezze, nebo jako samostatné pokrmy, určitě si získají místo ve vašem kulinářském repertoáru. A nezapomeňte - v libanonské kuchyni je důležité sdílení, takže své kulinářské výtvory podávejte rodině a přátelům a užijte si společné stolování plné barev, vůní a chutí.