Letní inspirace pro vaši kuchyni: 3 osvěžující recepty pro horké dny

Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po lehkých, svěžích pokrmech, které nezatíží žaludek a zároveň potěší chuťové pohárky. Kdo by chtěl trávit hodiny u rozpáleného sporáku, když venku panují tropické teploty? Přinášíme vám tři jednoduché recepty, které jsou ideální pro letní dny – rychlé na přípravu, plné chuti a s využitím sezónních surovin.

 letni_inspirace_1

 

Letní rizoto s cuketou a bylinkami

Rizoto nemusí být těžké jídlo, které vás po obědě uspí. Naše letní varianta je lehká, svěží a přitom dostatečně sytá.

letni_inspirace_2Ingredience (pro 4 osoby):

  • 300 g kulatozrnné rýže (ideálně arborio nebo carnaroli)
  • 2 menší cukety
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • Hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn)
  • Špetka šafránu (pro barvu a aroma)
  • Citronová kůra z 1/2 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

  1. Cuketu nakrájejte na malé kostičky, cibuli a česnek najemno.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli do sklovita.
  3. Přidejte česnek, krátce orestujte a vsypte rýži. Míchejte, dokud rýže nezesklovatí (asi 2 minuty).
  4. Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
  5. Postupně přilévejte horký vývar, vždy počkejte, až se tekutina vstřebá.
  6. Po 10 minutách přidejte nakrájenou cuketu a šafrán.
  7. Vařte dalších 5-7 minut, dokud rýže není al dente.
  8. Vmíchejte parmezán, nasekané bylinky a citronovou kůru.
  9. Dochuťte solí a pepřem.

Tip: Pro ještě lehčí variantu můžete část rýže nahradit květákovými zrníčky.

 

Studená okurková polévka s jogurtem a koprem

Osvěžující, krémová a připravená za pouhých 15 minut – ideální pokrm pro dny, kdy se teploměr šplhá vysoko nad 30 °C.

letni_inspirace_3Ingredience (pro 4 osoby):

  • 2 salátové okurky
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 200 ml studené vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • Velká hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Špetka mletého kmínu
  • Mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Ledové kostky na servírování

Postup:

  1. Okurky oloupejte, rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka.
  2. Nakrájejte je na menší kousky a vložte do mixéru.
  3. Přidejte jogurt, česnek, většinu kopru (trochu si nechte na ozdobu), olivový olej, ocet a koření.
  4. Rozmixujte dohladka, podle potřeby řeďte vodou nebo vývarem.
  5. Důkladně vychlaďte v lednici (alespoň 1 hodinu).
  6. Servírujte ozdobené nasekaným koprem, kapkou olivového oleje a případně ledovými kostkami.

Tip: Pro zajímavější texturu můžete část okurky nakrájet na malé kostičky a přidat je do hotové polévky.

 

Domácí sorbet z letního ovoce 

Kdo by neměl rád zmrzlinu v horkém dni? Náš recept na sorbet zvládnete i bez zmrzlinovače a s minimem ingrediencí.

letni_inspirace_4Ingredience:

  • 500 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, broskve nebo meruňky)
  • 100 g cukru (nebo podle sladkosti ovoce)
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce medu
  • Špetka kardamomu nebo skořice (volitelné)
  • Snítka čerstvé máty na ozdobu

Postup:

  1. Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Vložte do mixéru spolu s cukrem, citronovou šťávou a medem.
  3. Rozmixujte dohladka.
  4. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku.
  5. Každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, abyste rozbili ledové krystaly (opakujte 3-4krát).
  6. Nechte zmrazit přes noc.
  7. Před podáváním nechte sorbet 5-10 minut povolit při pokojové teplotě.

Tip: Pro krémovější konzistenci můžete do směsi přidat 1 bílek vyšlehaný do tuhého sněhu nebo 100 ml kokosového mléka.

Tyto tři recepty vám pomohou zpříjemnit horké letní dny bez zbytečného trápení se u sporáku. Klíčem k jejich dokonalé chuti jsou kvalitní suroviny a správně zvolené koření a bylinky. Nezapomeňte, že právě tyto drobné ingredience dokáží proměnit běžný pokrm v kulinářský zážitek!