Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po lehkých, svěžích pokrmech, které nezatíží žaludek a zároveň potěší chuťové pohárky. Kdo by chtěl trávit hodiny u rozpáleného sporáku, když venku panují tropické teploty? Přinášíme vám tři jednoduché recepty, které jsou ideální pro letní dny – rychlé na přípravu, plné chuti a s využitím sezónních surovin.
Letní rizoto s cuketou a bylinkami
Rizoto nemusí být těžké jídlo, které vás po obědě uspí. Naše letní varianta je lehká, svěží a přitom dostatečně sytá.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 300 g kulatozrnné rýže (ideálně arborio nebo carnaroli)
- 2 menší cukety
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g strouhaného parmezánu
- Hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn)
- Špetka šafránu (pro barvu a aroma)
- Citronová kůra z 1/2 citronu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Cuketu nakrájejte na malé kostičky, cibuli a česnek najemno.
- V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli do sklovita.
- Přidejte česnek, krátce orestujte a vsypte rýži. Míchejte, dokud rýže nezesklovatí (asi 2 minuty).
- Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
- Postupně přilévejte horký vývar, vždy počkejte, až se tekutina vstřebá.
- Po 10 minutách přidejte nakrájenou cuketu a šafrán.
- Vařte dalších 5-7 minut, dokud rýže není al dente.
- Vmíchejte parmezán, nasekané bylinky a citronovou kůru.
- Dochuťte solí a pepřem.
Tip: Pro ještě lehčí variantu můžete část rýže nahradit květákovými zrníčky.
Studená okurková polévka s jogurtem a koprem
Osvěžující, krémová a připravená za pouhých 15 minut – ideální pokrm pro dny, kdy se teploměr šplhá vysoko nad 30 °C.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 2 salátové okurky
- 500 g řeckého jogurtu
- 200 ml studené vody nebo zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- Velká hrst čerstvého kopru
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- Špetka mletého kmínu
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Ledové kostky na servírování
Postup:
- Okurky oloupejte, rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka.
- Nakrájejte je na menší kousky a vložte do mixéru.
- Přidejte jogurt, česnek, většinu kopru (trochu si nechte na ozdobu), olivový olej, ocet a koření.
- Rozmixujte dohladka, podle potřeby řeďte vodou nebo vývarem.
- Důkladně vychlaďte v lednici (alespoň 1 hodinu).
- Servírujte ozdobené nasekaným koprem, kapkou olivového oleje a případně ledovými kostkami.
Tip: Pro zajímavější texturu můžete část okurky nakrájet na malé kostičky a přidat je do hotové polévky.
Domácí sorbet z letního ovoce
Kdo by neměl rád zmrzlinu v horkém dni? Náš recept na sorbet zvládnete i bez zmrzlinovače a s minimem ingrediencí.
Ingredience:
- 500 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, broskve nebo meruňky)
- 100 g cukru (nebo podle sladkosti ovoce)
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce medu
- Špetka kardamomu nebo skořice (volitelné)
- Snítka čerstvé máty na ozdobu
Postup:
- Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Vložte do mixéru spolu s cukrem, citronovou šťávou a medem.
- Rozmixujte dohladka.
- Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku.
- Každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, abyste rozbili ledové krystaly (opakujte 3-4krát).
- Nechte zmrazit přes noc.
- Před podáváním nechte sorbet 5-10 minut povolit při pokojové teplotě.
Tip: Pro krémovější konzistenci můžete do směsi přidat 1 bílek vyšlehaný do tuhého sněhu nebo 100 ml kokosového mléka.
Tyto tři recepty vám pomohou zpříjemnit horké letní dny bez zbytečného trápení se u sporáku. Klíčem k jejich dokonalé chuti jsou kvalitní suroviny a správně zvolené koření a bylinky. Nezapomeňte, že právě tyto drobné ingredience dokáží proměnit běžný pokrm v kulinářský zážitek!