Halušky s brynzou

Do tradiční slovenské kuchyně neodmyslitelně patří halušky. Ať už se zelím, slaninou brynzou a nebo třeba na sladko, tohle jídlo miluje asi každý. Recept na halušky je poměrně jednoduchý, ale uvařit je tak, aby byly dokonalé, vyžaduje zkušenost a cit.

halusky-uvod


Halušky jsou nutričně velmi vydatné, ať už zvolíte jakoukoliv jejich variantu. Na Slovensku se traduje, že by se dívky neměly vdávat, dokud neumí halušky házet do vody rychlostí blesku. Dnes už však mají jejich výrobu mnohem jednodušší, jelikož je na trhu spoustu sít určených přímo na halušky.

A co to vlastně halušky jsou? Jsou to takové malé nočky, jinak také střapačky. Hlavní ingredience tvoří mouka, brambory a vejce.

Dobrá brynza je základhalusky_2

V brynzových haluškách je důležitá především kvalitní brynza. Tento sýr přinesli na Slovensko migrující Valaši a Slováci vynalezli postup, při kterém se sýr rozdrolí, posolí a získá delší trvanlivost.

Brynza obsahuje spoustu prospěšných živin pro naše tělo. Nachází se v ní mnoho důležitých laktobakterií, které příznivě působí na střevní mikroflóru. Brynza může pomoci snížit také cholesterol, krevní tlak a upravit hladinu cukru v krvi.

Pojďme si tedy připravit tenhle vynikající pokrm!


Co budeme potřebovat?

  • 500 g směsi na halušky (4 porce)
  • 450 ml vody
  • 250 g brynzy
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g slaniny
  • sůl


Jak na přípravu?

  1. Směs na halušky smícháme přibližně se 450 ml vody a vymícháme tak, aby vzniklé těsto mělo polotuhou konzistenci. Necháme přibližně 3 minuty odležet.

  2. Hotové těsto protlačíme přes sítko do vroucí osolené vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou na povrch (asi 2-3 minuty). Následně je scedíme.

  3. K haluškám přimícháme zakysanou smetanu a nadrobenou brynzu. Slaninu si osmažíme do zlatova a nasypeme na talíř na hotové halušky.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení